Băsescu, despre instalarea lui Mihai Frățilă episcop al Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București

Cu prilejul instalării Preasfințitului Mihai Frățilă ca episcop al Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, Traian Băsescu a transmis sâmbătă un mesaj.

„Evenimentul de astăzi se înscrie în seria marilor momente pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, le-a cunoscut de-a lungul istoriei sale”, arată Traian Băsescu în comunicatul postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Traian Băsescu arată că înființarea Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București și instalarea ca episcop a lui Mihai Frățilă sunt marcate în mod „solemn” de prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației Bisericilor Orientale, reprezentant al Papei Francisc și un „mare prieten” al țării noastre și al cardinalului Lucian Mureșan.
Cu acest prilej festiv, președintele își exprimă apreciere pentru contribuția pe care slujitorii Bisericii Greco-Catolice au avut-o de-a lungul istoriei la cultivarea și afirmarea identității noastre naționale.
„De la reprezentanții Școlii Ardelene, care au pregătit Marea Unire din 1918, la Cardinalul Iuliu Hossu și la cei care, asemenea Cardinalului, au ales să-și mărturisească deplina credință cu prețul sacrificiului personal, există o continuitate a speranței, a curajului, a statorniciei și a fidelității față de valorile morale ale poporului român”, afirmă președintele Băsescu.
El subliniază că „destinul istoric al Bisericii Greco-Catolice Române a urmat îndeaproape momentele dramatice ale istoriei noastre naționale”.
„Între 1948 și 1989, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost supusă persecuțiilor regimului comunist. Cea mai mare parte a elitei sale a fost condamnată la ani grei de închisoare, iar credincioșilor li s-a interzis dreptul de a-și afirma credința și identitatea. După 1989, Biserica Greco-Catolică și-a recăpătat libertatea și demnitatea fiind, în prezent, un partener important de dialog al statului român. Cred că, la capătul anilor în care românilor li s-a interzis dreptul la memorie și la exprimarea credinței, am înțeles cât sunt de însemnate dialogul și înțelegerea istoriei din perspectiva cunoașterii și a respectului pentru posteritate”, afirmă șeful statului.
Președintele transmite salutul său reprezentanților Sfântului Scaun la București, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice din România și felicitări lui Mihai Frățilă.
„Sunt încredințat că acest moment atât de important — instalarea Preasfințitului Mihai Frățilă ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București — reprezintă un prilej de bucurie pentru credincioșii Bisericii Greco-Catolice și, de asemenea, doresc să transmit salutul meu călduros înalților reprezentanți ai Sfântului Scaun la București, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.