Băsescu dezvăluie ce a făcut cu propunerile lui Ponta

Băsescu T. a folosit din nou, joi seara, tribuna Cotrocenilor pentru a se răfui iar cu rivalul său politic, prim-ministrul României, Victor Ponta. Care are multe defecte și păcate, dar care, însă, nu e slugă precum a fost Boc E. Demis prin votul masiv al românilor – care au votat în 2012 pentru trimiterea lui la lada de gunoi a Istoriei -, președintele Elenei Udrea și al noii sale construcții politice (PNDL sau cam așa ceva) a ținut o șezătoare cu presa-ghiocel, în care a spus cum nu vrea el să-i accepte ca miniștri pe Rozalia Biro și pe Claudiu Manda. Că e el, Băsescu.

Din spusele pline de hăhăituri ale ocupantului fotoliului de la Cotroceni, redăm câteva mai elcovente pentru starea în care se găsea:

”Propunerea pentru Ministerul Culturii, am respins-o, pentru ca este necorespunzatoare functiei. Oricând în timpul mandatului meu, un prim-ministru o va propune pe doamna Rozalia Biro pentru Ministerul Transporturilor, Infrastructurii sau la Ministerul Dezvoltării Regionale, nu voi ezita să o numesc, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române este esenţială.
Propunerea legată de nominalizarea lui Manda la Buget am respins-o ca fiind necorespunzătoare. E bine să nu se mai revină pe alte portofolii, în ceea ce-l priveşte pe Manda.

Mergând la Acordul de colaborare instituţională, afirm în continuare că Ponta s-a grăbit anunţând denunţarea acordului pentru că el are importanţa lui chiar dacă nici eu nici el nu am respectat unul din punctele din Acord legat de modul de adresare.

Nu e o foaie de hârtie fără valoare. Este un document politic extrem de important pentru România.

Unii dintre cei care au discutat despre Acord căutau să vadă cine sunt garanţii, cine a cerut ca acordul să existe. Afirm că nimeni niciodată n-a îndrăznit să ceară premierului sau mie să avem un asemenea acord. Aş fi considerat-o şi eu şi premierul ca fiind un amestec nejustificat în treburile funcţionale ale unui Executiv în România.

Izvorul lui: mi-am dat seama de neîncrederea de care se bucura guvernul de la Bucureşti după alegeri, dar în urma tentativei de lovitură de stat din vara lui 2012, şi am preferat să generez un proiect de documet pe care premierul l-aacceptat pentru a crea garanţii politice pt a credibiliza Guvernul instalat cu un vot de aproape 70%. Chiar având acest procet în alegeri nicio cancelarie nu privea cu încredere Guvernul României. Forma a fost de natură să reducă suspiciunile cu privire la ce va face acest Guvern.

A fost o soluţie venită din experienţa acumulată. Mi-am dat seama că, fiind prezentat chiar de mine, va fi credibil. El a adus rezultatele scontate.

Mai fac o menţiune: în scrisoarea pe care premierul mi-a transmis-o ieri se citează lucruri pe care eu nu le-am spus. N-am spus că l-am păcălit. Cel care a pronunţat cuvântul a fost un ziarist care a încercat să provoace un tip de discuţie. Răspunsul meu n-a fost suficient de tranşant, dar nu am utilizat expresia „păcălit”. Nu l-am păcălit pentru că a fost un lucru foarte serios. Eu n-am reacţionat într-o linie mai clară. Dar n-am utilizat expresia, aşa cum şi-o asumă în scrisoare. Ponta nu ezită să mintă, e stilul lui de a face politică, prin minciună.

Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat. Vă asigur că acesta este comportamtnul lui când e la distanţă: îmi vorbeşte foarte urât, mai ales când nu e singur. Trebuie să mai fie cu cineva când e curajos. În relaţia directă cu mine pare bine educat, excesiv de bine educat, către slugarnic. Am să-l ţin mai aproape. Cred că-l strică anturajul.

Voi face probele de care are nevoie pentru a-şi aduce aminte cum se poartă cu mine.

De ce nu e potrivită denuţarea: el nu e nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, care este agreată de toţi partenerii noştri. Când anunţă că denunţi astfel de acord, toţi se vor întreba ‘Va face România acorduri cu China, cu Fed. Rusă?’. Parteneriatul strategic pentru sec. XXI este cu Statele UNite. Denunţarea cred că e greşită.

Un alt element este legat de securitatea României. De aceea nu trebuia denunat Acordul

Independenţa Justiţiei – undeva, în acest document, se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm hotărârile Justiţiei, să nu atacăm DNA, DIICOT, Parchetul General. Or, chiar zilele trecute, Şova eticheta unele procese ca fiind politice. La asta vrea să folosească denunţarea acordului?

Aveam un document politic pe care toţi îl ştiau şi ştiau că ne propunem accelerarea proceselor de integrare. Prin denunţare, vedem ce o să fie.

N-aş vrea să omit că tot aici e înscris că obiectiv de interes naţional e absorbţia fondurilor europene. Văzând absorbţia catastrofală, probabil că denunţă şi pentru a ieşi din această obligaţie pe care o avea prin acodul de cooperare instituţională.

Premierul s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest Acord pentru că-l ajută şi-l scuteşte de multe explicaţii şi dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate în drumul european al României.

Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred că şi faptul că fiind foarte cald ieri poţi deveni nervos, accept şi ideea că nu s-a uitat la emisiune şi a mers pe preluările făcute de TV fără a da exact dialogul.” (sursa transcrierii: REALITATEA.NET)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.