Băsescu: I-ai supărat pe Livia Stanciu, pe Coldea, pe Iohannis, ești bărbierit

Fostul președinte Traian Băsescu a lansat sâmbătă seara un atac la președintele Klaus Iohannis, după ce actualul șef al statului i-a transmis lui și lui Călin Popescu Tăriceanu că „în România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate”.

Băsescu a declarat la România TV că nu Iohannis a inventat statul de drept în România, amintind de procesul cu casa pierdut de actualul președinte.

„Nu Iohannis a inventat statul de drept în România. (…) Vreau să vă dau câteva exemple în care arătăm că nu suntem stat de drept, iar domnul Iohannis nu e străin de acest lucru. (…) Familia Iohannis a fost deposedată de una din case printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Brașov. Ce a făcut domnul Iohannis? A spus că nu e mulțumit. (…) Pentru că nu-i mulțumită persoana Iohannis, s-a și aprobat revizuirea și mutarea procesului la Pitești”, a spus Traian Băsescu.

În opinia lui Băsescu, această cale extraordinară de atac nu poate fi folosită de orice persoană.

„Pentru unii se poate, pentru alții nu se poate, asta e marea problemă. Când președintele nu recunoaște o hotărâre definitivă, nu mai suntem în fața unui stat de drept, pentru că dânsul a dat un exemplu clar, cum se raportează la justiție. Eu, deși (…) în procesul fratelui meu (…) am cu totul alte convingeri din ceea ce știu decât rezultatul definitiv, am spus ‘Asta este hotărârea judecătorilor, mă înclin în fața ei'”, a spus Băsescu.

El a dat mai multe exemple care, în opinia sa, dovedesc că nu există stat de drept, printre care hotărârea definitivă din cazul Rarinca și cazul fostului președinte al ANI, Horia Georgescu.

„Nu le-a plăcut hotărârea definitivă din cazul Rarinca, în care a fost achitată. (…) Mai ales că eram și într-un mare conflict de interese, eu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, cer să se judece în sistemul al cărui șef sunt, să se rejudece, cale extraordinară de atac”, a spus Băsescu.

În cazul lui Horia Georgescu, Traian Băsescu a susținut că acesta a fost „executat”. „Pentru că a îndrăznit să preseze pe judecarea în timp util a dosarului de incompatibilitate al președintelui Iohannis, a trebuit executat și sunt convins că nu Iohannis le-a cerut asta, dar au fost sluguțe care au spus ‘Șeful, ăsta v-a necăjit, vi-l facem noi'”, a spus Băsescu.

Fostul președinte a făcut referire și la cazurile Alina Bica și Elena Udrea. Acesta a denunțat „spectacolele din 2015 și începutul lui 2016 din fața DNA”. „Oamenii plecau condamnați de la DNA (…) Acești oameni (…) nu au parte de un proces corect, foarte mulți dintre ei au fost arestați pe presiune publică (…) Noi judecam oamenii sub sigla DNA, pentru că așa a fost făcută regia”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a susținut că există „un joc în trei”, în care din când în când se bagă și președintele Klaus Iohannis.

„E un joc în trei, în care din când în când se mai bagă și Iohannis cu casa de la Sibiu. Ai supărat-o pe președinta Înaltei Curți, te-am bărbierit, l-ai supărat pe Coldea, ești bărbierit, l-ai supărat pe Iohannis, (…) ești bărbierit (…) Punem instituțiile statului să rezolve răfuielile? Sunt semnale pe care eu le trag că riscăm să plecăm de la statutul de stat de drept către un stat care reacționează ori de câte ori atingi 3-4 persoane, ceea ce e de nepermis”, a mai spus Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a declarat că Serviciul Român de Informații „trebuie pus zdravăn sub control”.

„Este evident că avem probleme cu controlul activității serviciilor secrete și eu asta am spus-o înainte să-mi termin mandatul. Am spus că trebuie făcut un sistem de control efectiv al acțiunii serviciilor secrete. Aici nu există dubii. Nu ne putem permite să continuăm așa, (…) SRI trebuie pus zdravăn sub control, (…) SRI poate fi pus sub control, activitatea SRI, printr-o comisie parlamentară de control extrem de puternică”, a spus Băsescu.

În cazul DNA, Băsescu a declarat că „instrumentul este legea răspunderii magistraților”. |”Eu vă dau scris că, dacă ar fi existat legea răspunderii magistraților, foarte multe cazuri de abuz ar înceta”, a mai afirmat Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat – după ce Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să verifice afirmațiile făcute de Traian Băsescu potrivit căruia țara s-a transformat în stat mafiot – că „în România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate”.

„Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora. În același timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, mai spune Iohannis, într-un raspuns la o cerere a presei.

Călin Popescu Tăriceanu i-au cerut vineri președintelui Klaus Iohannis să verifice dacă Traian Băsescu a spus adevărul când a afirmat, potrivit acestuia, că „România s-a transformat într-un stat mafiot în care DNA și SRI au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim”.

În opinia lui Tăriceanu, în cazul în care se demonstrează că Traian Băsescu a spus adevărul, Iohannis va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor DNA și SRI, „pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.