Băsescu, în vizorul CNCD după ce a dat cu bombe la TV

„Bombele” cu care fostul președinte Traian Băsescu încearcă să sperie când vorbește de migranți au ajuns în atenția Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care ar urma să dezbată subiectul în prima şedinţă. Anunțul a fost făcut de preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Băsescu a declarat vineri seară la B1 TV, în contextul în care vorbea despre riscul prezenței refugiaților în Europa, că România s-ar putea trezi cu o bombă dacă primim migranți, spunând că în mod sigur s-au strecurat și teroriști printre ei. „Ăștia vorbesc prin bombe. Își pun bombe în jurul brâului și se detonează în stații de metrou”, a afirmat Traian Băsescu.

”Noi nu am reușit să integrăm romii. Cum o să-i integrăm pe musulmani despre care nici nu știi care sunt suniți, care sunt șiiți. Noi cu ungurii ne mai certăm, dar ăștia își pun bombe. Noi nu facem asta. S-ar putea să apară și conflicte între musulmani. Cel mai tare musulmanii urăsc creștinii. Cea mai fugărită religie de către musulmani e cea a creștinilor. Și șiiții și suniții dacă vor să moară cineva se referă la creștini”, a declarat fostul președinte, potrivit B1 TV.

Declarațiile lui Băsescu, din care am prezentat doar o parte, nu au trecut neobservate.

„Dezbaterea publică nu trebuie transformată într-un vehicul de dragul de a atinge scopuri politice, să incităm la ură împotriva unei comunități, mai ales că noi nu avem niciun refugiat în acest moment. Atunci când este vorba despre formatori de opinie, responsabilitatea în dezbaterea publică trebuie să fie mai accentuată, mai ales când e vorba despre un fost președinte de stat care a avut posibilitatea să acumuleze un fond de cunoștințe și care utilizează un subiect care poate genera ură în societate față de o comunitate care nu e prezentă pe teritoriul țării”, a declarat președintele CNCD Asztalos Csaba Ferenc într-o intervenție telefonică la B1 TV.

Acesta a precizat că sesizarea nu privește declarația lui Băsescu referitoare la faptul că printre valul de refugiați s-ar putea afla și și membri ai grupărilor teroriste, ci la faptul că Băsescu a spus că aceste persoane „vorbesc prin bombe”, ceea ce este o generalizare.

Sâmbătă seara, într-o replică la acuzațiile șefului CNCD, Traian Băsescu a fluturat din nou sperietoarea spunând că dacă țara noastră acceptă să primească migranți, peste ”2 ani am putea să ne trezim cu bombe la metrou”.

”Sunt absolut siderat de atitudinea publică a domnului președinte (n.r. – preşedintele CNCD). Eu nu am spus că musulmanii sunt toți teroriști, am spus că printre refugiați în mod categoric sunt și teroriști. Am atenționat asupra faptului că printre minoritățile șiită și sunnită în statele arabe este o profundă adversitate și că își pun bombe unii la alții și am avertizat privind securitatea țării mele. Eu m-am referit strict la România, nu la Europa. Dacă aș fi președinte, nu aș fi de acord ca o astfel de relocare să se facă în România. Am avertizat că peste 2-3 ani s-ar putea să ne trezim cu bombe la metrou. Și dacă domnul președinte al CNCD dă scris că nu se va întâmpla așa, eu zic să îl ascultați pe el, dacă nu, eu zic să ascultați avertismentul unui fost șef de stat. Eu judec din punctul de vedere al unui fost șef de stat. Fie că vorbim de Realitatea, Antena 3 sau România TV, înțeleg că sunt într-o acțiune furibundă împotriva mea, dar experiența mea de 10 ani mă obligă să avertizez public. Eu consider că îmi fac o datorie publică. Sigur, instituțiile statului vor să mă facă să tac. Resping această atitudine a președintelui CNCD”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică la B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.