Băsescu: Kovesi a intrat într-un joc care nu e al ei

Traian Băsescu a comentat marți seară pe marginea scandalului dintre Laura Codruța Kovesi și Serviciul de Informații Externe (SIE), fostul președinte opinând că șefa DNA „ori nu ştie legea de funcţionare a SIE, ori a făcut un joc care nu-i nici al ţării, nici al dânsei”.

„Aici sunt două variante. Doamna Kovesi ori nu ştie legea de funcţionare a SIE, ori a făcut un joc care nu-i nici al ţării, nici al dânsei. Pentru ce să discreditezi un serviciu de spionaj? SIE înseamnă serviciul de spionaj al României. Se ocupă de cu totul altceva decât să privească lung după cei cu investiţii din bani fraudaţi din România”, a spus Băsescu la TVR.

„Am văzut că doamna Kovesi este extrem de interesată de ce SIE nu-i dă nume de români care depun bani pe afară sau fac achiziţii, dar dânsa l-a avut în DNA pe Dinu Pescariu, l-a avut în DNA pe Claudiu Florică – aceştia doi au furat cel mai mult la Microsoft – i-a lăsat liberi. Nu le-a pus nici măcar o cauţiune de un leu, i-a făcut martori şi i-a lăsat cu zecile de milioane. Nu trebuia să-i caute SIE, i-a avut dânsa în DNA şi i-a lăsat şi cu banii şi cu avioanele şi cu casele şi cu tot ce au furat în dosarul Microsoft”, a mai declarat Traian Băsescu, amintindu-i totodată șefei DNA de Dragoş Dobrescu, care „a furat de-a stins”, și Valentin Vişoiu – „tot mare samsar de terenuri”.

Potrivit lui Traian Băsescu, SIE nu dă niciodată structurilor din Parchete informări, ci le transferă SRI-ului sau Poliţiei.
„SIE nu dă niciodată structurilor din Parchete informări, SIE le spală, cum s-ar spune funcţie de temă, le transferă SRI şi Poliţiei
funcţie de tipul de informaţie pe care o au, SIE o transferă şi ea vine procesată ca venind informaţie de la Poliţie sau de la SRI. Anual cam 30 sau 50 de astfel de informări se transferă prin alte instituţii. SIE ar trebui să-şi infiltreze oameni în bănci. Nu poţi să faci operaţiuni de spionaj pe teritoriul statelor NATO şi UE din acest motiv, colaborarea dintre SIE şi serviciile omoloage se face prin reprezentanţi, la vedere. Doamna Kovesi a intrat într-un joc care nu e al ei. Intuiesc cine îl face, dar e păcat că s-a băgat în acest joc„, a mai susținut fostul președinte.

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a criticat dur marți Serviciul de Informații Externe (SIE) pe motiv că nu transmite informații instituției. Kovesi a precizat că de când a preluat șefia DNA, din 2013, nu a primit nicio sesizare de la acest serviciu (Detalii aici).

Serviciul de Informații Externe a reacționat la aceste acuzații, transmițându-i șefei DNA: „SIE NU MONITORIZEAZĂ CETĂȚENII ROMÂNI AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”. (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.