Băsescu la Berlin: deficit zero în 2013 şi euro în 2015

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat ieri la Berlin într-o vizită oficială efectuată la invitaţia omologului său german, Christian Wulff, prilej cu care a avut o întrevedere şi cu cancelarul Angela Merkel, scriu jurnaliştii de la România Liberă.

În cadrul întâlnirii avute cu cancelarul german a fost abordată criza zonei euro, discuţiile axându-se pe chestiunea recapitalizării băncilor şi a raportului dintre băncile-mamă şi subsidiare, Merkel reiterând faptul că politicile băncilor –mamă vor fi atente monitorizate de UE.

În acest context, preşedintele Traian Băsescu a reconfirmat menţinerea anului 2015 ca dată ţintă de aderare a României la euro, decizie salutată de domna Merkel care a apreciat, în acelaşi timp, efectul avut până acum de măsurile de austeritate luate de guvernul de la Bucureşti.

„România a confirmat că  vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populaţie. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme”, a spus Merkel, citată de Gândul.

La conferinţa de presă ţinută  după întâlnire, atât Angela Merkel, cât şi preşedintele Traian Băsescu, au apreciat că unitatea Uniunii Europene este un fapt real, neadmiţându-se o Europă cu mai multe viteze, consemnează Adevărul. „Chiar dacă unele ţări sunt în zona euro şi altele nu, avem o uniune a tuturor celor 27 de state, un Tratat de la Lisabona şi o piaţă unică”, a afirmat cancelarul Merkel. „Suntem împotriva oricărei fragmentări a Uniunii Europene.  Singur, orice stat în afara Germaniei nu va putea decât să culeagă efectele globalizării, dacă nu va exista o Europă unită. Susţinem integrarea accelerată, pentru a ne afla la pupitrul globalizării”, a spus şi preşedintele Băsescu.

Declaraţia preşedintelui Băsescu cu privire la aderarea la zona euro a fost, însă, aspru criticată de politicienii germani care se opun acestui obiectiv din cauza fenomenului corupţiei din România, mai scrie Adevărul. ,,Cu noi aici, o aderare a României la zona euro nu va avea loc aşa repede. România are o rată a corupţiei imensă, iar ţara este foarte departe de a avea o Justiţie independentă”, a declarat ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann (CSU – conservatorii bavarezi), pentru cotidianul ,,Bild”, care a fost completat de colegul său, Stephan Mayer, deputat în Bundestag. ,,Dacă am învăţat ceva din experienţa cu Grecia, sper să fie acest lucru: că nu avem voie să primim prea devreme în zona euro ţări care pot fi potenţiale candidate la faliment”, a declarat Mayer pentru ,,Bild”.

De asemenea, Traian Băsescu a prezentat, într-un interviu pentru presa germană, obiectivele care urmează  a fi îndeplinite, notează Evenimentul Zilei. Preşedintele a făcut referiri la reforma sistemului de educaţie, dar şi la aderarea României la spaţiul Schengen şi la zona euro în 2015.

În ceea ce priveşte reforma sistemului de educaţie, preşedintele a remarcat că sistemul de învăţământ nu pregăteşte absolvenţi în acord cu nevoile de dezvoltare a României. „Trebuie să reformăm sistemul de educaţie, pentru că produce prea mulţi absolvenţi şomeri: prea mulţi filosofi, prea puţini ingineri, iar aceşti ingineri nici măcar nu au pregătirea de care este nevoie”, a spus președintele Traian Băsescu.

Referindu-se la aderarea României la zona euro, Băsescu a apreciat că mai importantă este construcţia unei economii eficiente, decât îndeplinirea criteriilor stipulate prin Tratatul de la Maastricht. În acestă perioadă rămasă până în 2015, România îşi propune, conform preşedintelui, să restructureze sectorul energetic şi să modernizeze infrastructura, dar şi să definitiveze reforma în sănătate.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/basescu-la-berlin-deficit-zero-in-2013-si-euro-in-2015-244203.html

http://www.gandul.info/politica/basescu-ne-mentinem-obiectivul-de-a-intra-in-zona-euro-in-2015-merkel-respect-acest-lucru-8959510

http://www.adevarul.ro/actualitate/Basescu-_Vrem_in_Euro_in_2015_0_588541799.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-interviu-in-faz-romania-isi-mentine-obiectivul-de-aderare-la-zona-euro-in-95.html

http://www.adevarul.ro/international/europa/criza_economica-Germania-Basescu-euro-Merkel-critici_0_589141095.html

Primarul Apostu a fost arestat pentru 29 de zile

Magistraţii Curţii de Apel  Cluj au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile, atât a primarului Clujului, Sorin Apostu, cât şi a omului de afaceri Călin Stoia, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

Primarul este acuzat pentru contracte de sute de milioane de euro pe care le-a dat unei firme româno-turce, în sarcina sa fiind reţinute încercarea de a influenţa martorii, cât şi pregătirea de a comite noi infracţiuni.

Avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ, a precizat că singura probă care se regăseşte la dosar este declaraţia dată de Aspazia Droniuc, cea care l-a denunţat şi pe Radu Bica.

„Stau şi mă întreb şi eu care este finalitatea cazului de corupţie. Soţia lui Apostu a semnat acte de consultanţă ca primarul Apostu să facă ce? Primăria Cluj a semnat acele contracte de adjucecare a licitaţiilor abia după  ce instanţa de judecată a soluţionat irevocabil contestaţiile depuse de societăţile nemulţumite. Şi, în plus, contractul pentru salubrizare nici măcar nu l-a semnat Apostu, ci unul dintre viceprimari”, a spus Mateuţ.

Jurnaliştii de la Adevărul prezintă modul în care apreciau pedeliştii, ieri, impactul cazului Apostu asupra imaginii partidului. Sever Voinescu apreciază efectul negativ în planul imaginii publice, dar fără a afecta imaginea şi credibilitatea premierului. „Sigur că orice incident de asemenea natură are un efect negativ în planul imaginii publice, dar cred că ar fi onest din partea presei să nu se grăbească cu concluzii înainte de a asculta ce au de spus magistraţii”, a declarat Voinescu.

„Eu cred că în mod normal acest incident nu ar trebui să afecteze în vreun fel imaginea şi credibilitatea premierului, având în vedere principiul fundamental conform căruia eventuala răspundere penală este individuală şi fiecare răspunde pentru ceea ce face”, a precizat Voinescu.

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat că partidul este „foarte mult”afectat de dosarul de corupţie în care este învinuit primarul Sorin Apostu, organizaţia PDL de Cluj fiind una dintre cele mai puternice. „Bineînţeles că ne afectează foarte mult, organizaţia PDL Cluj este una dintre organizaţiile noastre etalon, este una dintre cele mai puternice şi întreg partidul este afectat de aşa ceva, cu atât mai mult premierul”, a precizat Cezar Preda.

În rândul liderilor locali ai PDL din Transilvania, arestările de la Cluj au stârnit panică. Unii dintre ei sunt convinşi că la mijloc este o luptă care vizează eliminarea premierului Emil Boc, notează şi România Liberă. „Acesta nu vrea să plece ca să o lase pe doamna blondă (n.r. – Elena Udrea) la butoanele Guvernului, aşa că Traian Băsescu a început să îi masacreze oamenii lui Boc”, sună sinteza făcută de către unul dintre oamenii apropiaţi de grupul de secretari de stat promovaţi de Emil Boc.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/primarul-apostu-a-fost-arestat-pentru-29-de-zile-953443.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/web-politica-apostu-pdl-cluj-dna-mita-prigoana-toader_0_588541261.html

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/cazul-apostu-baga-groaza-in-pdl-244242.html 
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.