Băsescu, la Congresul PMP: Țin să-i mulțumesc Elenei Udrea

Fostul președinte Traian Băsescu și-a făcut apariția duminică la Congresul PMP, partidul pe care l-a nășit împreună cu Elena Udrea. A fost prima apariție publică a fostului președinte după plecarea de la Cotroceni și de la declanșarea scandalului Udrea – SRI.

„Era obligatoriu să ies să-mi apăr mandatul”, și-a explicat Traian Băsescu prezența după acuzațiile grave aduse de Udrea șefului interimar al SRI și de DNA Elenei Udrea.

Ignorând în discursul său dezvăluirile lui Udrea și ale DNA, pe de altă parte, care au dat în vileag un regim mafiot, cu relații obscure și milioane de euro învârtiți, Băsescu a acuzat presa că vrea să-i compromită mandatele.

„Observ că este o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Era obligatoriu să ies public și să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu sau a lui Ghiță sau pe echivalentul lui Gâdea de la Realitatea TV. Eu știu cât de grea a fost bătălia celor două mandate, câtă umilință am îndurat în 10 ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt și bătălia pe care am dus-o pentru independența justiției. Nimeni nu poate să-mi apere mandatul mai bine ca mine. Aș fi avut prima apariție publică oricum„, a spus Băsescu, acuzând Antena 3 că „face jurnalism de prostituție”.

„M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă”, a mai transmis acesta imediat după discursul de la Congresul PMP.

În schimb, în discursul său de la Congres, Băsescu i-a mulțumit Elenei Udrea pentru înființarea partidului, precizând că speră ca ea să-i confirme în continuare că este un om cinstit.

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru tăria pe care ați avut-o, o mână de oameni, cei care sunteți în sală, cei care sunteți la prezidiu, doamna președinte Elena Udrea, cei care v-ați dedicat acestei idei de a crea un partid nou. Chiar dacă nu este aici (Elena Udrea – nr.), țin să-i mulțumesc și îi apreciez delicatețea gestului ei de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit, am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face”, a spus Băsescu la începutul discursului.

Îndemn la apărarea „statului de drept”

În același context al acuzațiilor Elenei Udrea și ale DNA, Băsescu a ținut lecții despre statul de drept, dar și economie și politică externă în fața membrilor PMP. Fostul președinte i-a îndemnat pe membrii PMP să-și facă un steag din ideea apărării statului de drept.

„Există riscuri să facem pași înapoi. Liniștea pe care și-o doresc politicienii este liniștea în care se simt bine aceea care vor să deturneze drumul parcurs de România între 2004 – 2014. Partidul trebuie să-şi facă un steag prin ideea consolidării statului de drept. Justiţia e unul din acest elemente. Foarte mulţi vor să pună corupţia pe seama aşa-zisului regim Băsescu, dar iau lucrurile pe o poză falsă a momentului„, a declarat acesta.

De asemenea, Băsescu a pledat pentru menținerea MCV și a minimalizat pactul pentru bugetul Apărării semnat de președintele Klaus Iohannis și partidele politice.

Fostul președinte a anunțat că se alătură PMP, „ca partener”, dar nu se va plasa în fruntea formațiunii.

Băsescu a fost primit cu aplauze şi scandări la Congres. Amenințată de spectrul pușcăriei, Elena Udrea nu a venit la eveniment.

Eugen Tomac a fost ales duminică președinte PMP, fiind unicul candidat pentru această funcție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.