Băsescu, la puşcărie! Clănţăii PDL, decredibilizaţi

Întru totul impresionantă acţiunea concertată politică a USL de a-i obliga pe Băsescu-PDL şi pe oamenii lui, care ocupau funcţii-cheie în stat (şi care blocau funcţionarea statul de drept; fiind înlăturaţi), să lase Guvernul Ponta să lucreze. Neaşteptată şi bine-venită fermitate, care a năucit duşmanii USL, făcând din juriştii USL nişte vedete. România poate sta acum mai liniştită, e pe mâini bune. Băsescu, suspendat, a dat ultima lovitură de graţie PDL şi oamenilor lor care au mai rămas în funcţii-cheie publice, totul trebuie repoziţionat în opoziţie. Curtea Constituţională (la care au curs tot felul de contestaţii din partea lui Băsescu şi a PDL; las la o parte atacurile în contencios-administrativ sau în penal, în justiţie) trebuie să aibă în vedere perspectiva României, viitorul ţării, nu trecutul – USL e alegerea majoritară a electoratului (s-a văzut la alegerile locale), să i se recunoască pârghiile de putere politice. Chiar dacă au speriat Occidentul, premierul Ponta şi preşedintele interimar al ţării, Antonescu, pot demonstra că nu şi-au dorit decât să fie lăsaţi în pace să servească interesele generale ale României. Băsescu şi PDL sunt defazaţi, ieşiţi din timp, anacronici în fruntea României şi în orice funcţie-cheie. Natural, în campania electorală pentru referendumul de demitere a lui Băsescu, PDL şi Băsescu vor căpia românii cu acuzaţii defăimătoare la adresa liderilor USL, ar da şi pe dracul să spargă USL. USL e construcţia semnificativă, care a dat României o alternativă politică democratică, fără ea rămâneam ocupaţi de mafia Băsescu-PDL (se vor da de gol încet-încet dedesubturile acestei ocupaţii, inclusiv numele mercenarilor, agenţi acoperiţi, care au cântat în strună acestei ocupaţii).

Vom avea parte, în a doua parte a acestui an, de răsturnări de situaţii dramatice. După alungarea lui Băsescu la coşul istoriei, la referendum, pe 29 iulie, va urma campania electorală pentru alegerile prezidenţiale anticipate, care ar putea avea loc în septembrie (conform declaraţiei lui Antonescu), la care Crin Antonescu-USL are prima şansă – e de aşteptat să-şi anunţe candidatura la prezidenţiale Dan Diaconescu-PPDD şi M.R. Ungureanu-Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta (sub pălăria căreia se vor ascunde PDL-PNŢCD-Partidul Noua Republică), doi politicieni caraghioşi. Din nefericire, USL îşi poate face singură rău acum – de exemplu, ar putea avea o mare problemă dacă se confirmă plagiatul lui Victor Ponta (e de aşteptat să-şi dea verdictul în această vară Comitetul de Etică al Ministerului Educaţiei în acest sens) şi dacă Victor Ponta îşi dă demisia (care va atrage şi demisia lui din fruntea PSD; în condiţiile în care Antonescu nu va mai conduce PNL, plecat la Palatul Cotroceni, USL va fi pusă sub semnul întrebării, rămasă fără ambii lideri care au constituit-o). Vreau să cred că Victor Ponta va ieşi cu faţa curată din execuţia cu plagiatul politic internaţionalizat, pusă la cale de Băsescu-PDL, la gândul să distrugă USL. Abia se va încheia campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi va urma campania pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Toţi ochii vor sta pe guvernarea USL, le urez în continuare celor doi lideri nervi de oţel, presiunea PDL şi a lui Băsescu (întors în fruntea PDL după ce va fi demis din funcţia de preşedinte al ţării, se zvoneşte, de tot hazul, vizând cică funcţia de premier; în speranţa PDL că va fi ales M.R. Ungureanu preşedintele ţării; mi se pare a fi o prostie fără margini un asemenea scenariu, pus acum la cale în PDL; dacă va fi demis, Băsescu va fi un om terminat – imediat USL trebuie să-i redeschidă procesele penale închise cât a avut imunitate la Cotroceni; „Băsescu, la puşcărie!”, şi-a bătut joc de români) va fi disperată.

În actuala situaţie, cu preşedinte de ţară interimar (fără dreptul de a dizolva Parlamentul, fie şi la cererea tuturor partidelor), se exclude declanşarea de alegeri parlamentare anticipate, care să aibă loc împreună cu alegerile prezidenţiale, şi care să le dea legitimitate deplină celor de la USL, aflaţi la putere. Schimbările radicale de la vârf din ultimele zile, declarate constituţionale de către Curtea Constituţională, au dat o lovitură de… stat clănţăilor lui Băsescu-PDL. Dacă Băsescu nu va fi demis de popor pe 29 iulie, fie şi prin neatingerea procentului de 50 plus 1 din numărul de alegători (şi Antonescu va ieşi din politică, cum a anunţat), atunci USL trebuie să forţeze alegerile parlamentare imediat, profitând de faptul că mai are majoritate – chiar dacă Băsescu a promis deja oficial că nu-l mai pune pe Ponta premier. Încă o dată Băsescu a recunoscut că l-a numit pe Ponta premier numai până la alegerile parlamentare – şi a acţionat ca atare, a intrat în campanie electorală furibundă de partea PDL: anume sperând că va compromite USL la guvernare (a blocat Guvernul Ponta şi l-a atacat din toate poziţiile, să îngroape USL). Păcat că USL n-a declanşat în mai alegerile anticipate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.