Băsescu, nou atac la Iohannis și Ponta

Președintele Traian Băsescu, susținător declarat al Elenei Udrea în campania pentru prezidențiale, a declarat, joi, că „îi pare rău” că românii au de ales la alegerile prezidenţiale între „o marionetă a propriului lui partid, parte a sistemului corupt din PSD, şi altul care este incompatibil”.

„Îmi pare rău că românii au de ales între o marionetă a PSD-ului şi un alt candidat care, din păcate, din dorinţa de a parveni în funcţii cu orice preţ, nu a ţinut cont că asupra lui plana riscul incompatibilităţii, care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului”, a afirmat Băsescu înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles.

Traian Băsescu a susținut că, în cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, „o decizie a instanţei după validarea mandatului suspendă exercitarea funcţiei de către preşedinte”.

„Este situaţia pe care o blamăm toţi, cei responsabili, inclusiv legat de parlamentarii care au fost constatţi prin hotărâri definitive şi irevocabile a fi incompatibili, şi le cerem să îşi înceteze mandatele de parlamentari, chiar dacă ei erau consilieri la momentul la care au fost în această situaţie”, a precizat Băsescu.

Acesta a mai ținut să precizeze că mandatul său se încheie la 21 decembrie, iar a doua zi la Cotroceni va fi instalat „ori un nou președinte ales, ori președintele Senatului, ori președintele Camerei Deputaților”.

Băsescu a afirmat, înainte de plecarea la Bruxelles, că doreşte să facă o menţiune, „având în vedere că în ultima vreme a constatat că acest subiect este dezbătut public, cum face preşedintele Băsescu să îşi prelungească mandatul şi care sunt efectele a ceea ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, ca preşedintele să mai stea, să ne prindă vremea Mărţişoarelor cu el la Cotroceni”.

„Indiferent ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, mandatul meu se termină pe 21 decembrie, la ora 24.00. Pe 22 decembrie, altcineva trebuie să fie la Palatul Cotroceni, ori un nou ales ori preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor, sau mă rog, cum vor fi jocurile, având în vedere că preşedintele Senatului este şi candidat”, a spus Băsescu.

Acesta a susținut că nu există niciun articol constituţional care să permită preşedintelui în exerciţiu să îşi prelungească mandatul chiar şi cu o zi, doar, „Doamne fereşte, în situaţia unui război”, iar el, după 21 decembrie, va deveni membru al PMP.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.