Băsescu nu are toate ţiglele pe casă:”Eu voi fi printre cei care merg la vot duminică”

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul public de televiziune că va merge la vot la referendumul din 29 iulie şi a îndemnat cetăţenii să procedeze aşa cum consideră.

„Eu nu sunt cu sufletul împăcat pe această decizie a PDL-ului (cu privire la boicotul referendumului – n.r.). Fiecare să procedeze aşa cum consideră. Îmi e clar că nu mai pot câştiga la referendum. Eu aş fi fost mulţumit şi cu un 35 – 40 la sută”, a declarat Băsescu.

Întrebat dacă se va prezenta la urne, duminică, pe 29 iulie, Băsescu a răspuns că va fi printre cei care merg la vot.

Despre alte lamentări, miorlăieli, prostii şi aberaţii ale sinistrului suspendat, puteţi citi mai jos:

„Vreau să îmi spuneţi unde este declaraţia mea legată de boicot? În mod categoric îmi dau seama că nemaivând nici măcar un partid care să mă susţină, nu am niciun fel de logistică. Eu am avut două discuţii cu PDL-ul, una în weekend şi o alta ieri. Au făcut o analiză tehnică a condiţiilor de desfăşurare a referendumului. Este o mare suspiciune că USL-ul este pregătit să fraudeze votul mai ales în mediu rural, după căderea serii. 17 secţii de votare sunt în restaurante şi hoteluri. Ce spuneţi de minunea asta? Ne facem de râs. Ceva este în neregulă cu schimbarea continuă a condiţiilor de organizare a referendumului.

Nu îţi poţi permite să ai atâtea breşe în organizarea unui referendum. Acum facem în restaurante şi hoteluri secţii de votare şi nu avem nicio  cameră de filmare. Concluzia este că se pregăteşte fraudarea este posibilă. Conducerea PDL-ului mi-a confirmat luni că nu poate garanta securitatea acestui referendum, mai ales din punctul de vedere al fraudării lui. PDL-ul are un singur reprezentant în secţia de votare, în timp ce ceilalţi au şase. Ştiţi cum e să trimiţi un singur om în secţia de votare, el mai are nevoie să iasă afară, la masă. El nu poate rezista de la 5 dimineaţa la 23. Nimeni nu va opri pe nimeni să meargă la vot. Miercuri eu voi fi înapoi la Cotroceni, asta e cert. Dacă nu exista riscul de fraudare aş fi avut mari şanse şi cu participarea PDL-ului să fiu înapoi la Cotroceni. Haideţi să discutăm fondul problemei: ce este acest referendum? Este tentativa liderilor loviturii de stat – prima dată am folosit expresia când am fost la Curtea Constituţională.

Eu plătesc un cost ridicat, eu am refuzat să îi mint pe români. Când nu am avut bani, am ieşit şi am spus că ţara nu mai are bani. Nu s-a tăiat nicio pensie, s-a introdus un 5,5% pentru sănătate. Ca să clarificăm partea de demagogie a acestei campanii. Este clar că lovitura de stat a fost şi în afara Constituţiei şi în afara valorilor europene. Acum disperarea USL-ului este cum să acopere această lovitură de stat în spatele votului popular. Eu nu fac românilor nici un îndemn. Nici vrea să meargă la vot, să meargă, cine nu, nu. Dar am constatat că PDL-ul are motive întemeiate să spună că nu poate controla securitatea referendumului. Organizatorii loviturii de stat sunt disperaţi să fie acoperită acţiunea lor prin votul popular. Eu cred că nu vor reuşi şi atunci vor trebui să răspundă în faţa justiţiei. Am o plângere la Parchetul General pentru că am vorbit despre o lovitură de stat. Mă voi duce pentru că în România nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva. Când un grup de politicieni sau oameni de afaceri au un interes să supună justiţia, nu trebuie să mai dăm o lovitură de stat să se întâmple asta.

Va trebui să fie o lecţie ca să nu se mai întâmple în România aşa ceva. S-a mai întâmplat în 2007. Dar atunci s-au petrecut nişte lucruri care au păstrat aparenţa democraţiei. Dar aici a fost o execuţie. Am fost chemat joi, mi s-a citit o listă de declaraţii, pe urmă am fost chemat vineri şi am fost suspendat. Vă puteţi închipui ce fel de stat suntem noi? (Se miorlăie acest sinistru laş ca o paţachină de port fluvial, că nu a ştiut. Dar chiar el a spus că a ştiut de la serviciile secrete despre cucul său cu lovitura de stat. Mincinosul acesta îşi uită minciunile, de la … o minciună  la alta ! Când a ştiut, când a fost luat prin suprindere. Şi acest deranjat la mansardă a condus România. Şi vrea să o mai conducă. Nu-l lăsaţi. Spuneţi un DA!, duminică, dacă nu pentru altceva, măcar pentru sănătatea mintală a României! – n.a.)Se uită o Europă întreagă la noi. Vă daţi seama suntem o ţară unde preşedintele a fost schimbat în 28 de ore.

Eu am un mare avantaj. Toată lumea a înţeles că justiţia-i independentă. Nimeni n-a crezut că Iacobuv va ajunge la închisoare. Nimeni n-a crezut că Vîntu va ajunge la închisoare. Nu datorită mie, ci datorită faptului că eu am numit oameni integri şi am garantat independenţa justiţiei. Am găsit oameni intangibili de către politicieni, ceea ce a garantat independenţa acestor instituţii.

Sistemul a ştiut cine sunt acei oameni şi n-a existat nici o singură contestaţie nici pentru Kovesi, nici pentru Morar, nici pentru preşedinta Înaltei Curţi. Esenţial este să nu iei o decizie care să vină împinsă dinspre politică, ci trebuie luată din sistem.Aveam tot felul de semnale din sistem când a trebuit să accept numirea preşedintei şi vicepreşedintei Înaltei Curţi de Casaţie. (Iată cum, peste capul sistemului instituţional, Consiliul Superior al Magistraturii, pune el  şefii din Justiţie. La cafea, acesta e un eufemism. Cafea cu patru cuburi de gheaţă n-a băut în viaţa lui – n.a.) Am invitat la o cafea un judecător de maximă reputaţie de la Înalta Curtea şi unul de maximă reputaţie de la Curtea de Apel Bucureşti. Am chemat aceşti doi oameni în care aveam o încredere maximă şi care puteau să îi dea un sfat preşedintelui. Mi-au garantat fiecare că şi preşedinta Înaltei Curţi şi vicepreşedinta sunt doi judecători exemplari.

Eu nu sunt cu sufletul împăcat pe această decizie a PDL-ului, de aceea am şi spus ca fiecare să facă ce vrea. Dar îmi este clar că nu mai pot juca la câştigarea referendumului cu un PDL care nu poate garanta securitatea referendumului. Şi au două pagini de motive pe care le-au creat USL-ul.Sigur că voi merge duminică la vot, eu voi fi printre cei care vor merge la vot. Nu m-a luat prin surprindere procedura de suspendare. Pentru mine stabilitatea politică a fost mai importantă decât prietenia cu PDL-ul. Şi am decis să dau mandatul lui Victor Ponta.

Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru interesul puşcăriabililor au sacrificat interesul naţional. Ce îi costa să suspende preşedintele după alegerile legislative? Aveau şi ei o majoritate. De ce nu au lăsat suspendarea până când deveneau legitimi după alegerile legislative? Măsurile economice ale lui Victor Ponta ar fi foarte binevenite dacă ar fi implementate. Numai să le vedem implementate. Spre exemplu pentru a trece la plata TVA-ului odată cu încasarea facturii, asta înseamnă un gol în încasările de stat. Deci trebuie să ai o rezervă a Trezoreriei. Această discuţie a mai fost şi în 2011, dar pentru că ne-a fost imposibil să creăm această rezervă – pentru două-trei luni – s-a renunţat la idee.

Vreau să vă imaginaţi neîntoarcerea mea la Cotroceni: încă trei luni de instabilitate, o Românie total izolată în raporturile cu partenerii europeni (Mai cu seamă după această minciună, chiar trebuie demis de noi, majoritatea românilor – n.a.). Mai suportă ţara asta încă trei luni de criză politică? Iar răspunsul meu categoric este nu. În Parlament, printre cei care au votat pentru suspendarea mea sunt 19 oameni care au dosare penale. Unul este arhicunoscut – Voiculescu. Pe lângă el mai sunt 18, care au votat cu veselie gândind că dacă vin ai lor la putere pun şi ei un procuror-şef care să le închidă dosarul.

Banca Naţională nu are atâţia bani să susţină deprecierea monedei naţionale ca efect al instabilităţii politice. Instabilitatea politică este una dintre cele mai corozive întâmplări la adresa monedei naţionale. Voi face publică lista cu cei care m-au finanţat în campanie, conform legii, imediat după referendum.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.