Băsescu: Nu este permis ca Junker să facă declarații fără a da doi bani pe interesele României

Declarațiile lui Jean Claude Juncker de la Passau arată o involuție formidabilă a Uniunii Europene în raporturile sale cu Moscova, a declarat fostul președinte Traian Băsescu într-o intervenție telefonică la emisiunea Ultimul Cuvânt, de pe B1 TV. Acesta a mai susținut că Bucureștiul trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă în fața acelor afirmații, mai ales că ele denotă o lipsă de interes față de securitatea României.

E o involuție formidabilă a UE în raporturile cu Rusia. Vă asigur că declarațiile lui Juncker de la Passau nu sunt declarații făcute că așa crede el. Acele declarații au avut binecuvântarea Germaniei și a Franței, nu și a Marii Britanii.

Juncker e doar un exponent a unor poziții a marilor puteri economice și militare din interiorul UE. De aceea eu am reacționat și m-a surprins că nu a existat o reacție extrem de dură pentru că oricine înțelege că nu le-a făcut de capul lui. Și le-a mai si făcut la Passau, în Germania, nu în altă parte.

Din punct de vedere al susținerii nevoilor noastre de securitate în interiorul UE trebuie făcute clarificări imediate, iar președintele trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă în raport cu declarațiile lui Juncker. Reacția nu a existat. Autoritățile de la București trebuie să fie active pentru că nu este permis ca Junker să facă aceste declarații fără a da doi bani pe interesele României.

România nu are niciun motiv să nu creadă în relația ei cu SUA. Deocamdată, pe toate palierele, cu toate ocaziile, SUA a fost corectă cu România. Există tendința să se facă o confuzie. Mulți cred că rachetele de la Deveselu sunt o socoteală între România și SUA, ceea ce a și fost în fază inițială, dar acele rachete la care se tot stropșesc oficialii de la Moscova sunt din sistemul NATO. Sistemul de la Deveselu e parte dintr-unul care cuprinde mai multe părți: 1. sistemul de radare din Turcia, 2. rachetele la Deveselu, 3. sistemul de rachete echivalente din Spania, 4. sistemul din Polonia. Trei din patru compenente sunt deja finalizate. Cine crede că rușii se stropșesc la România cu amenințări din astea de două parale nu înțelege că România e parte a unui sistem. Rusii numai propagandistic se stropșesc peste gard la România când ei deranjează tot sistemul.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.