Băsescu: Nu îmi este frică, fie că e vorba de dosarul Mihăileanu, dosarul cu pământul, cu spălarea de bani…

Traian Băsescu a declarat duminică seara, referitor la deschiderea dosarelor, care inițial fuseseră închise, că Tiberiu Nițu a început să fie vânător de fost președinte.

”E o vânătoare”, a declarat fostul șef al statului în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, difuzată la B1 TV și moderată de Silviu Mănăstire.

Acesta a declarat că nu îi este teamă că va fi arestat, chiar dacă dosarul ”Casa Mihăileanu” a fost redeschis.

”Nici măcar nu îmi este frică de evoluția dosarelor, fie că e vorba de dosarul Mihăileanu, dosarul cu pământul, cu spălarea de bani sau orice alt dosar. Știu că întotdeauna am respectat legea”, a mai spus acesta.

Știam că Nițu este vânător de teroriști la Revoluție…

”Știam că Nițu este vânător de teroriști la Revoluție. Acum văd că a început să fie vânător de fost președinte. Mie personal mi se pare o exagerare ca după ce aceste dosare au fost închise nu pentru imunitatea președintelui, ci pentru inexistența faptei”, a răspuns Băsescu la întrebarea dacă Ponta și Nițu îl vor la pușcărie.

”Premierul a spus și ieri că așteaptă breaking news în care Băsescu să intre la pușcărie alături de Udrea, a spus și la o mare adunare acum o săptămână. Și Nițu nu e omul care să nu fie recunoscător omului care l-a propus. Probabil mai vrea un mandat și trebuie să fie atent că de la guvern se fac nominalizările pentru procuror general”, a subliniat fostul președinte.

Traian Băsescu, despre cartea lansată de Adriana Săftoiu

Fostul preşedinte a spus că nu a citit cartea acesteia şi a subliniat că o persoană nu ar trebui să își încalce principiile, chiar dacă trece prin perioade mai dificile.

”Nu am citit cartea doameni Săftoiu, dar aș trage o concluzie: mulți oameni amărâți în ziua de azi. E o perioadă în care nu mai ai surse de venituri și să îți încalci principiile (…)”, a susţinut fostul președinte.

”Slavă Domnului că m-am oprit cu încrederea în 2007”, a afirmat Băsescu despre momentul în care Săftoiu nu a mai ocupat funcția de consilier.

”Cu toți consilierii am avut despărțiri amiabile, dar cu Săftoiu e mult mai complicat. Consilierii prezidențiali nu sunt de capul lor, președintele află ce fac consilierii când nu sunt la Cotroceni. Sunt structuri de securitate care te anunță și previne. În 2007, înainte de suspendare, ne-am despărțit”, a mai spus Traian Băsescu.

Nu am fost prieten cu niciun politician

Traian Băsescu a susţinut că nu a fost prieten cu niciun politician cu care a făcut politică, fiind foarte puțini aceia care să-i fi intrat în casă ori el să fi ajuns în casa lor.

„Am avut doar parteneri, e mai greu pentru un președinte să aibă prieteni. Nimeni nu se împrietenește cu tine doar de dragul prieteniei. Am un singur prieten din liceu, atât, e la Cluj.

În loialiate cred. Orice consilier are un angajament de loialite față de președinte, care nu are termen de prescripţie. Loialiatea înseamnă că ce ai văzut la Cotroceni rămâne acolo, a mai spus Băsescu.

Comisiile parlamentare nu sunt capabile să controleze SRI

Comisiile parlamentare nu sunt capabile nici prin atribuții, nici prin structura lor să controleze serviciile de informații ale României.

În momentul de față, controlul real al serviciilor nu se face”, a declarat Traian Băsescu.

Despre cazul ”Ponta – ofițer acoperit”

SRI nu a vrut să îi dea informații despre cazul ”Ponta – ofițer acoperit”, a spus Băsescu, deși serviciul avea această obligație.

”Am cerut Serviciului informații. Ce este remarcabil e că nu au mințit. Au zis că nu au voie să dea această informație. Dacă îmi dădeau informația, îl chemam pe Ponta să o spună pubic. După părerea mea, aveau obligația ca președintelui să îi spună, pentru că președintele face numiri în guvern”, a susţinut Băsescu.

Despre dosarul Referendumului

”Condamnarea lui Liviu Dragnea nu este o dovadă că referendumul a fost fraudat. Dovada se află în secţiile de votare. Eu am avut sute de copii în care se vede că este aceeaşi semnătură de sus până jos a unor oameni care nu au ajuns în secţiile de votare. Văd ca vinovat pe acel slugoi din secţia de votare care a încălcat legea. Trebuia condamnat şeful secţiei de votare care a introduc buletine pentru oameni care nu au fost la vot, iar asta s-a întâmplat în mii de locuri”.

I-aș mai numi și pe Coldea, și pe Kovesi, pe Nițu, sigur nu

”M-ar nemulţumi să creadă cineva că un prim adjunc la SRI a fost numit pe relaţii. Florian Coldea a fost numit prim-adjunct după reuşita operaţiunii de aducere a celor trei jurnalişti din Irak, la care el a participat din teren. El era atunci adjunctul şefului brigăzii anti-tero”.

Întrebat dacă este dezamăgit de Florian Coldea, Băsescu a spus că nu este dezamăgit de nimeni.

„Aş mai numi-o o dată şi pe d-na Kovesi. Pe Niţu nu l-aş mai numi, pentru că se dedă la jocuri mici. Kovesi s-a ţinut de cuvând, a continuat linia lui Morar”.

Dinu Pescariu și Claudiu Florică nu s-au dus din proprie inițiativă la DNA

„E o minciună că Pescariu și Florica s-au autodenunțat din propria inițiativă la DNA. Instituțile știau înainte ca ei să se autodenunțe. Informații importante am din Microsoft, am început să primesc din 2012. Numai eu am autorizat începerea urmăririi penale pentru cinci miniștri. Ați mai auzit ceva de ei? Ceva e putred”, a spus fostul președinte.

„Au fost trimiși în judecată șpăgarii. Cei care au denunțat au rămas și cu banii și în libertare. Să-l lase liber, dar să-i ia banii. Cum putem tolera o asemenea lege. Prin denunț îți câștigi libertatea, dar nu şi banii”, a mai spus Traian Băsescu.

Mi s-a părut că a pornit un festival al cătușelor

”Mi s-a părut că a pornit un festival al cătuselor. Trebuie să remarc că de 2-3 săptămâni s-a diminuat. S-a pornit un festival care nu are nicio legatură cu democrația. Trebuie respectat dreptul omului la decență, dreptul de apărare. Am explicația mea, cred că s-a creat un vid de autoritate cu schimbarea între mine și Iohannis. Știau exigențele mele. O justiție puternică e o justiție capabilă să probeze, capabilă să condamne vinovații prin judecători”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.