Băsescu: Nu pot privi doar umanitar aceste lucruri, mă uit și la securitatea țării

Prezent sâmbătă, la Mamaia, la Școala de vară a Tineretului PMP, Traian Băsescu a spus referitor la criza refugiaților că nu poate privi doar din punct de vedere umanitar situația. Fostul preşedinte a precizat că alineatul 4 din Constituția României nu permite mutări de mase de populație străină pe teritoriul țării.

„Eu nu pot să privesc numai din punct de vedere umanitar lucrurile acestea. Pentru că am trecut prin experiența de a fi zece ani la Cotroceni, mă uit și la securitate. Sunt un om care știe foarte bine că statul islamic controlează mari exploatări de petrol și rafinării în Libia, în Siria, în Iraq și atunci poate îmi găsesc o explicație cum reușesc unii să plătească câte 10.000, 50.000 de euro ca să ajungă în Europa. (…) Dar un fost șef de stat care nici nu a plecat foarte de mult din funcție și măcar cu analizele de la momentul plecării și cu capacitatea de a mai anticipa încă vreo câteva luni dezvoltările, eu nu pot să am altă poziție decât să fac trimitere la exploatarea, repet, nu la aplicarea, la exploatarea, articolului 3, alineatul 4 din Constituția României, care nu permite mutări de mase, de populație străină pe teritoriul țării”, a afirmat Traian Băsescu la Școala de vară a Tineretului PMP.

Deci nu discutăm în termeni umanitari, aceste lucruri trebuie să le discutăm la rece și să ne întrebăm … (…) Anul ăsta ați vrea voi să primesc 1.000 sau 7.000 de refugiați, care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu-mi mai dați 7.000? (…) Pentru că, în momentul de față, politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaților. Și eu plâng. Problema este că eu, cetățean european, vreau să știu ce fac cei care plâng de mila refugiaților pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărți milioane de oameni de altă religie între noi? Câți ani? Care e planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?”, a spus fostul șef al țării.

Potrivit acestuia, politicienii sunt tentați „să ascundă sub umanitarism” prăbușirea celor două instituții europene.

Acesta a menționat că respectivul articol din Constituția României trebuie interpretat în interes național, ținând cont și de prăbușirea unor instituții europene.

„Aici, putem face ce vrem cu acest articol, dar interpretăm în interes național și ăsta-i rolul oamenilor de stat. Vom putea avea o poziție fermă, (…) , mai ales atunci când discutăm de instituții europene prăbușite — Acordul de la Dublin și capacitatea Spațiului Schengen de a proteja teritoriul Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.