Băsescu: Nu vreau să promulg legea privind CAS fără să am o explicaţie

Într-un interviu acordat adevarul.ro președintele Traian Băsescu reiterează susținerea sa în favoarea reducerii CAS, dar spune că vrea să știe cu ce „acoperim cele 5,5 miliarde”.

„Nu vreau să promulg legea fără să am o explicaţie de unde se compensează această sumă: ori vor fi taxe suplimentare, ori vor fi reduceri la investiţii sau în aparatul de stat. Legea spune că se vor compensa din mai buna colectare a taxelor.
Cu siguranţă sunt un partizan al reducerii CAS-ului. Îmi pare rău, ştiu că se va face propaganda că nu vreau. Dar eu spun că vreau”.
Băsescu invocă “lecția” creșterii salariilor profesorilor ca argument la explicațiile solicitate premierului privind CAS
“Mai am o experienţă, cea cu creşterea salariilor la profesori. S-a votat în unanimitate în Parlament înainte de campania electorală. Am promulgat legea, deşi aveam semne de întrebare asupra sustenabilităţii măsurii.
În 2009 a trebuit să fac campanie electorală nu numai cu neplata a 4 zile, dar şi cu explicaţia de ce am promulgat şi nu s-a mai aplicat legea. Ori noi eram în plină criză… Acum am avut acea lecţie, chiar dacă am luat notă de votul unanim din Parlament”.
Băsescu este vigilent și spune că nu se lasă păcălit

“Guvernul nu poate păcăli pe nimeni cu susţinerea că se va îmbunătăţi colectarea. Această susţinere nu este numai a mea. Şi Consiliul Fiscal are întrebări şi ştiu foarte bine aprecierea CE, care susţine că măsura este nesustenabilă”.
Reducerea CAS-ului nu se adresează salariaţilor, spune președintele
“Dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, eu sunt mai greu de păcălit din acest punct de vedere. Parlamentul a avut o abordare politică. Eu nu acuz Parlamentul. Nu voi respinge legea atâta timp cât există o argumentaţie politică. Aş vrea să am ocazia să le spun românilor că am promulgat-o pentru că Guvernul are soluţii corecte”, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a comentat miercuri, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, precizând că este foarte îngrijorat cu privire la efectele acestei legi și că va invita Guvernul la consultări.
Traian Băsescu s-a declarat îngrijorat cu privire la efectul preconizatei promulgări a acestei legi și a anunțat că va face uz de articolul 86.
Invitat de președintele Traian Băsescu pentru consultări pe tema CAS, Victor Ponta a spus că se va duce la consultări cu președintele, din respect pentru instituțiile statului, deși acesta oricum nu prea îl ascultă.
Reducerea CAS va intra în vigoare, a fost mesajul premierului Ponta, indiferent de gesturile iresponsabile ale președintelui Băsescu.
De asemenea, Ponta a mai spus că reducerea CAS este o măsură a Parlamentului.
Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Ulterior a fost adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.