Băsescu: Oricine ar afirma că mi-a spus să fac un pact cu Ponta este mincinos

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara la TVR, că el nu a declinat niciodată acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta, spunând totodată că oricine ar afirma că i-a spus să facă un pact cu Ponta este mincinos.

Băsescu a comentat declarația premierului potrivit căreia el nu a semnat acordul de colaborare cu Traian Băsescu, ci cu anumiți actori instituționali, care și-au respectat în mare parte prevederile documentului, și că președintele era „doar un mandatar”.

„Eu nu l-am declinat niciodată (n.r. acordul de colaborare instituțională). L-a declinat Victor Ponta. Cred că introduce altceva și ne arată modul cum gândește. Probabil știți că orice declarație a mea sau a premierului este procesată de orice cancelarie așa că pot să vă spun că oricine ar spune: noi — de afară, noi — ambasadele, noi — șefii statului cutare și cutare (…) i-am spus președintelui să facă un pact cu Ponta eu îi spun că este mincinos. Nu a existat. A fost o soluție pe care am găsit-o eu cu consilierii mei la Președinție prin care, după neîncrederea uriașă instalată în vara anului 2012, să probez că totuși omul acesta care a încălcat toate regulile democrației a fost capabil să-și pună semnătura pe un angajament. L-am și distribuit pentru că eu știu cât de rău era văzută România”, a spus Traian Băsescu.

El a spus că ceea ce s-a întâmplat în vara anului 2012 a fost absurd, arătând că în Franța, președintele acestei țări, Francois Holande, a ajuns în sondaje la 13% din cauza măsurilor pe care le-a luat și nu îndrăznește nimeni să-l suspende din funcție. „Dacă ar avea în Parlament un Ponta, un Crin Antonescu și un Iohannis, l-ar suspenda. Nici nu îndrăznește nimeni să gândească pentru că în Constituție spune mandatul președintelui este de cinci ani. (…) Dacă parlamentarii francezi ar avea minte câtă are Călin Popescu Anton Constantin Tăriceanu — inimă zburdalnică — cu siguranță ar propune o suspendare, dar acolo sunt oameni politici care respectă și instituția prezidențială, și legile și Constituția”, a afirmat Băsescu.
Băsescu a motivat totodată de ce îl cataloghează pe președintele Senatului „zburdalnic”. „Îmi place mie de el că este zburdalnic, când mă uit la el că arată ca un pensionar și îl duce capul la suspendări nu-ți vine să crezi”, a spus acesta.

Premierul Victor Ponta a susținut miercuri că pactul de coabitare a fost încheiat cu acele instituţii cu care era important ca România să lucreze în continuare şi care l-au susţinut pe Băsescu la momentul suspendării din 2012, şi nu a fost încheiat cu președintele, care, în opinia lui Ponta, era doar un „mandatar”.

„Acel acord, din punctul meu de vedere, a fost un acord cu acele instituții și acei parteneri ai României cu care am considerat că trebuie să colaborăm în continuare și care îl susținuseră pe Traian Băsescu în criza din 2012”, a spus Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.