Băsescu pare să aprindă fitilul Patriciu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a spus exact aşa, marţi seara, la postul de televiziune de casă (B1):

„Nimeni se îndoieşte că Patriciu ar fi liberal. E un liberal pragmatic, dacă a putut să ia Petromidia de la Năstase. Nu văd de ce ar fi respinse contribuţiile liberale la o guvernare de dreapta, iar dacă mă întreabă ce tip de alianţă aş vedea utilă pentru România, cu PDL-UDMR şi PNL. Va trebui să fie un premier care în mod minimal să nu-şi vândă onoarea pentru a-şi ţine scaunul. „

Dupa ce a fost arestat si interceptat abuziv de regimul Basescu – potrivit instantelor romanesti – cunoscutul liberal a revenit la sentimente mai bune fata de presedintele Romaniei. Afirma chiar ca l-ar lua secund pe iahtul sau.

Dinu Patriciu nu excludea, recent, o posibila colaborare cu Traian Basescu, in pofida conflictelor dintre ei, dar nu este deloc convins ca si seful statului ar face la fel.

„In ceea ce ar privi o posibila colaborare a mea cu Traian Basescu vreau sa va spun ca am un oarecare pragmatism al meu, care ma face sa trec peste orice obstacol daca scopul pentru care o fac corespunde propriului cod etic, cat si binelui general. De aceea, niciodata nu am considerat adversitatile, dusmanii. Dar nimic nu ma indreptateste sa cred ca, deocamdata, Traian Basescu, care isi face dusmani cu o viteza incredibila, gandeste la fel”, a declarat Patriciu intr-un amplu interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Omul de afaceri a rememorat si un episod din perioada in care a stat in arest, in 2005, situatie de care l-a invinovatit pe Traian Basescu.

„M-am linistit dupa ce am dormit o noapte in puscarie. Unde chiar am dormit pentru ca eram foarte obosit. Am dormit cu toate ca un hacker, singurul meu coleg de celula, pe care nu l-am mai vazut de atunci, mi-a dat o sticla cu lapte si mi-a spus ca, dupa ce o beau, sa o infig in toaleta ca sa nu patrunda sobolanii”, a spus omul de afaceri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, tot la B 1 TV, acum o luna, că nu s-ar fi „împăcat” cu omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, dar pe care pe care l-a caracterizat cu drag ca fiind un „liberal autentic”.

Băsescu a fost întrebat într-o emisiune B1 TV dacă s-a împăcat cu Dinu Patriciu, având în vedere că omul de afaceri are o abordare favorabilă Guvernului Boc în ultima vreme.

Preşedintele a răspuns: „Nu, nu am avut nicio discuţie, niciun contact cu dânsul (…)  Trebuie să recunoaştem că guvernul ăsta a avut acţiuni de dreapta extrem de consistente. În loc să mărească taxele pentru sectorul privat, a amputat salarii, a redus cheltuieli, TVA-ul nu e creştere de taxă pentru firme, e tot pentru cetăţean. A introdus noul Cod al Muncii care pentru sectorul privat şi pentru cel de stat este un cod extrem de liberal, deci cred că măsurile probabil au fost apropiate de ce şi-ar fi dorit un liberal autentic, pentru că pe Dinu Patriciu, oricât de proastă ar fi relaţia mea cu el, numai că nu e liberal nu pot să-l suspectez”.

În ultimele luni, Dinu Patriciu şi-a exprimat public susţinerea faţă de o parte din măsurile actualului Guvern, în special Codul Muncii, concomitent cu criticarea măsurilor economice propuse de USL şi cu atacarea liderului PNL, Crin Antonescu. Liberalul, la rândul său, i-a sugerat omului de afaceri chiar să părăsească PNL, dacă este atât de nemulţumit de prestaţia partidului.

În 2005, Dinu Patriciu îi spunea lui Traian Băsescu că îi mai dă două săptămâni. În mai 2005, Traian Băsescu îi arăta lui Dinu Patriciu cu ajutorul procurorilor arestul Poliţiei. Timpul trece, iar între cei doi nu se mai întâmplă nimic până în 2009, când Patriciu susţine că Traian Băsescu, aflat la acea vreme în campanie electorală, a lovit un copil. Declaraţia lui Patriciu nu a avut succesul scontat la alegători, deoarece Traian Băsescu a câştigat alegerile.

Explicaţii sau posibile explicaţii pentru mierea lui Patriciu ?

Tribunalul Constanţa a decis, la inceputul verii, că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003.

 „Tribunalul Constanţa a fost de acord cu poziţia Rompetrol Rafinare, conform căreia, în 30 septembrie 2010, s-a stins creanţa statului român rezultând din convenţia de emisiune încheiată la 5 decembrie 2003 între Rompetrol Rafinare şi statul român”, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.

Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate.

Totodată, la sfârşitul lunii iunie 2010, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat să fie utilizate pentru plata unei părţi a datoriei către stat. În urma operaţiunii au fost subscrise acţiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a contestat în instanţă decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut în instanţă de două ori, respectiv în lunile august şi noiembrie 2010.

„Cererea formulată de stat, privind anularea hotărârilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis răscumpararea unei părţi a obligaţiunilor şi majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei, a fost respinsă”, au precizat sursele.

Rompetrol este reprezentat în acest litigiu de casele de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii şi de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionează luni la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 0,0625 lei p unitate, în creştere cu 3,14% faţă de referinţă. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.