Băsescu: Ponta a greșit când a trimis proiectul Roșia Montană în Parlament

Într-un interviu acordat Adevărul, președintele Traian Băsescu îl acuză pe Victor  Ponta în cazul Roşia Montană susţinând că premierul a greșit atunci când a trimis proiectul în Parlament.

„Eu nu vreau să nu-mi asum ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt în continuare un partizan al relansării mineritului, dar în același timp, spun că nu poți să faci ceva împotriva societății. Calea nu este să păcălești lumea. La Roșia Montană nu este nevoie de lege, e nevoie doar de o hotărâre de guvern. Guvernul a greșit trimițând legea la Parlament. Trebuia să anunțe că dezbatem problema Roșia Montană și am fi deschis un dialog. Dar lașitatea este tipică pentru acest Guvern”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu a precizat că, dacă este nevoie, va declanșa și un referendum privind mineritul în Roșia Montană.

Acuzat în vremea guvernului Boc că a luat bani pentru a susţine proiectul Roşia Montană, Băsescu nu a uitat de acest lucru şi a întrebat la rândul său acum: „Ponta, câți bani ai luat pentru Roșia Montană?”.

”Subiectul Roşia Montană a fost şi în timpul guvernului Boc. Eu am fost un partizan, el nu, de asta nici nu s-a făcut. El a negociat, dar a spus: Politic nu pot să dau drumul la acest proiect: ‘Eu nu cred în el’. Practic, Ponta a ajuns la aceleaşi cifre la care ajunsese Boc în negociere, nu a adăugat niciun procent. Vă amintiţi că, în Opoziţie, Ponta mă întreba câţi bani am luat. Acum îl întreb eu: ‘Ponta câţi bani ai luat că să semnezi Roşia Montană?’ Aşa e viaţă. Trebuie să îl întreb ce mă întreba el pe mine când susţineam proiectul. Mai avem şi povestea Petrom. Era căpuşat, dar nu putem pune totul numai pe seama managementului, ci a creşterii preţului. O să va mai dau exemplu de laşitate, nu se poate guverna credibil. Ce spun investitorii când un premier aprobă şi spune ‘mă duc în parlament şi votez împotriva’?. Asta arată laşitatea: lipsa de curaj de a-ţi asuma ce crezi. Acelaşi tip de laşitate – la CFR Marfă. A vrut să îi aprobe CSAT. CSAT nu e vânzător de acţiuni”, a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, răspunzând unei întrebări, că personal va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană, precizând însă că este important că toate argumentele pro şi contra proiectului vor fi prezentate în cel mai transparent for, Parlamentul.

Vineri, premierul a susţinut că proiectul Roşia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins. Ponta a mai arătat că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conştiinţe, deşi proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului, urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Opoziţia s-a arătat deranjată, de altfel, de poziţia premierului, preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, cerând demisia acestuia.

„Îi solicit domnului Ponta demisia de îndată din funcţia pe care o deţine, atât a domniei sale, cât şi a întregului Guvern. Sau, dacă nu, cel puţin a domniei sale şi a Mariei Grapini. Nu poate Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, să adopte în Guvern un proiect de lege care vizează exploatarea de la Roşia Montană, iar mai apoi să vină să ne spună că, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect în Parlament, a spus Buda într-o conferinţă.

Duminică, mii de oameni au ieşi în stradă pentru a protesta faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Mișcări de protest au fost organizate simultan în mai multe orașe din România și Europa.

Protestatarii au afişat steaguri şi pancarte pe care se putea citi: „Opriţi asediul Roşiei Montane!”, „România fără cianură!”, „Trădarea de ţară, în aur se măsoară!”.

Ajunşi în faţa sediului Guvernului, demonstranţii au cerut demisia executivului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.