Băsescu: Ponta e de o perfidie fără limite, iar Iohannis nu vrea să pună punctul pe i

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, duminică, disputa dintre premierul Victor Ponta şi şeful statului Klaus Iohannis privind Codului Silvic, acesta afirmând că, în realitate, nu ar fi existat un asemenea conflict.

”Iohannis şi Ponta fac un joc din care românii rămân cu impresia că se limitează exportul la 30%. Problema e amploarea defrişărilor. Ambii au păcălit, s-au făcut că au o dispută. problema nu e câtă cherestea exportăm, ci câţi copaci tăiem, legal şi ilegal. Tăiem prea mult şi legal. România trebuie să intre într-un program de limitare la maximum a tăierilor”, a spus Băsescu.

„În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanţi, fiecare vrea să facă scor politic şi îi doare drept în partea de dinapoi de realitatea pădurii”, a mai precizat Traian Băsescu.

Ponta l-a făcut pe Iohannis direct responsabil de trafic de influenţă în problema lemnului, „prin nişte manevere de o perfidie incredibilă”, a comentat Băsescu la B1TV, în condiţiile în care, a susţinut fostul preşedinte, socrul şefului Guvernului, Ilie Sârbu, „a patronat timp de 10 ani contractul firmei austriece” Holzindustrie Schweighofer.

„Având aceste elemente, Iohannis parcă e – vorba unui domn din presă – „marele mut”, adică e foarte greu să fii bătut de Ponta în partea de dinapoi când ai aceste elemente, când chiar familia premierului e implicată în acest jaf”, a opinat Băsescu.

Traian Băsescu a mai susţinut că preşedintele Iohannis începe „să se trezească” şi să îşi dea seama că are de-a face cu un premier „perfid, ce beneficiază de o propagandă formidabilă”.

Disputa s-ar putea rezolva, în opinia lui Traian Băsescu, într-un mod foarte simplu, respectiv, prin respectarea Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene.

El a făcut referire la articolul 191 din acest tratat, care precizează, la primul punct, că politica UE se bazează, printre alte obiective, şi pe „utilizarea prudentă şi raţională a resurselor naturale”.

„Am văzut că Ponta scoate ordonanţă de urgenţă, prin care stopează exportul de cherestea şi buşteni, timp de trei luni. E o escrocherie de ultima speţă, copacul e protejat în toată Uniunea cât timp e în picioare, în momentul în care a fost tăiat, el devine marfă şi la ăla nu mai poţi să pui restricţii. Se vede că amândoi au câte ceva de ascuns.

Pentru România, ca şi în restul UE, pădurile sunt resurse naturale (…), ori asta e articolul, în baza căruia Ponta putea să facă o lege sau ordonanţă sau o hotărâre prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă a resurselor naturale (…) , a mai spus Băsescu.

Adevărată problemă o reprezintă tăierile ilegale de păduri, care sunt exagerate, a mai declarat Băsescu.

Astfel, a spus fostul preşedinte, trebuie să se găsească o soluţie legală, iar aceasta e în Tratatul de la Lisabona.
Băsescu este de părere că în loc să limiteze exportul de cherestea şi buşteni, Ponta trebuia „să vină cu un program de raţionalizare şi de folosire prudentă a pădurii”.

De asemenea, el a observat că şi Iohannis evită invocarea articolului 191 din Tratatul UE. „Amândoi ocolesc soluţia legală, ceea ce mă face să cred că nici unul, nici altul nu-s atât de nevinovaţi”, a opinat acesta.

Fostul şef al statului a atras atenţia că, dacă se vor pune limite la exporturi, atunci se va încalcă un alt articol din Tratat, cu numărul 35, care vorbeşte despre comerţul liber în spaţiul comunitar. Mai mult, România ar fi pasibilă de infringement, însă tocmai de aceea Ponta a vorbit de o sistare temporară, de trei luni, a exporturilor de lemn neprelucrat, potrivit lui Băsescu.

„Ponta e de o perfidie fără limite, iar Iohannis nu vrea să pună punctul pe i”, a mai spus acesta, adăugând că sunt „două tabere, amândouă ticăloase”, care se „feresc ca dracul de tămâie de soluţia” oferită de articolul 191 din Tratat.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat săptămâna trecută Codul Silvic, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis fiind însă respinsă. Iohannis ceruse reexaminarea Codului Silvic ca urmare a unui articol introdus de PSD potrivit căruia „un operator economic nu poate achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Victor Ponta a susţinut însă că presedintele ar fi retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-ar fi primit de la nişte „binevoitori liberali” care ar fi făcut trafic de influenţă în interesul firmei Holzindustrie Schweighofer şi că informaţiile ar fi fost obţinute în calitatea sa de premier.

Drept răspuns, Klaus Iohannis a catalogat drept grave afirmaţiile premierului privind traficul de influenţă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi a cerut ca informaţiile să fie verificate de SRI.

Ulterior, premierul a susţinut că nu există un conflict între el şi preşedinte pe această temă: „Şi preşedintele, şi eu, şi Parlamentul putem să colaboram ca să oprim un fenomen care există de mulţi ani, cel al despăduririlor şi pieţei ilegale. Am avut nişte acuzatii, pe care mi le menţin, la adresa unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL care s-a întâlnit cu Schweighofer şi promovează în Parlament interesele unei firme private. Sustin în continuare acest lucru şi am şi date în acest sens, pe care le are toata lumea deja, sunt publice”, a spus Ponta.

Răspunsul SRI a contrazis însă acuzaţiile premierului, dar preşedintele a anunţat că nu îl va da în judecată, pentru că, între timp, acesta şi-a prezentat scuze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.