Băsescu: Ponta, profund corupt. Va ridica corupția deasupra standardelor duse de Adrian Năstase

Traian Băsescu a fost invitatul lui Rareș Bogdan duminică seara într-o ediție specială a emisiunii Jocuri de Putere la Realitatea Tv.

Principalele declaraţii

“A fost o zi liniştită. Dimineaţă, cu nepoţica, pe urmă la birou. Mesajul de la preşedinţie, în numele meu pentru toţi care azi îşi sărbătoresc numele i-a inclus şi pe ei (Victor Viorel Ponta şi Crin Antonescu, sărbătoriţi de Florii – n.r.).

Despre depoziţia Victoriei Nuland în faţă Congresului privind concentrarea SUA, pe viitor, pe corupţia din Europa Centrală şi de Est:

”Să aşezăm lucrurile unde sunt: mesajul nu e adrest României, e regional, şi a fost stimulat de situaţia din Ucraina. Nu fac niciun secret că în discuţiile cu doamna Nuland şi vicepreşedintele Biden, frecvente în urmă Ucrainei, unul din mesajele importante a fost <Atenţie, este o revoltă generată de abandonarea direcţiei europene, dar uitaţi-vă că în piaţă cel mai puternic mesaj a fost de corupţia endemică din Ucraina!>.

Slavă Domnului că noi nu suntem la nivelul din Ucraina, noi am început procesele în 2005 şi îmi pare rău că nu le am la mine, să vedeţi strategia naţională în care atenţionez două lucruri: corupţia şi aduceţi-va aminte că a fost o mare dezbatere, trusturile mass-media din România, care declanşează campanii la comandă patronilor.

Este adevărat ce a spus (…) a spus-o (…) şi Kerry şi o spune, în discuţiile telefonice, şi Biden şi o spune şi Obama.
Se produce un lucru asupra căruia am atenţionat aliaţii americani. Eu nu spun lucruri care rămân între noi, ci lucruri care s-au petrecut.
De la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că aliaţii se retrag din Europa orientându-se către Pacific, i-am avertizat că zona nu este atât de unitară ca să asigure securitatea regiunii.
UE nu are pârghii să gestioneze derapajele, acele pârghii sunt prea slabe.

România are o importantă crucială în regiune, nu este orice ţară. Suntem a doua putere în regiune, după Ucraina.

România are o expertiză, de care acum se lovesc tot. Spuneam în urmă cu câţiva ani de conflictele îngheţate din regiune, Marea Neagră, lac rusesc.

Conflictele îngheţate nu au afectat economic România în relaţia cu Rusia.

Ce e rău în a observa realităţi. Avem la 12 km Transnistria şi la 140 de mile marine Crimeea. Pentru un distrugător asta înseamnă 4-5 ore.

Existenţa masivă a trupelor ruse la frontiera de est şi sud-est a Ucrainei încurajează ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei.
Apariţia soldatului neidentificabil, dar bine instruit pune un mare semn de întrebare asupra implicării Rusiei din interiorul ţării.

Eu nu anticipez o invazie, poate doar dacă sunt vărsări mari de sânge.
Nu cred că Rusia ar accepta pe teritoriul său astfel de evenimente. Ar trimite forţele de ordine şi ar restabili ordinea.

Sper că preşedintele Putin să nu utilizeze momentul în care autorităţile de la Kiev hotărăsc să reinstaureze ordinea ca pe o scuză pentru a intra să apere cetăţenii rusofoni. Şi Lavrov, şi Putin greşesc dacă mă consideră antirus. ÎI deranjează când spun Marea Neagră, lac rusesc, dar aşa este.
Nu pot să mă fac că nu văd realităţile doar ca să nu supăr Rusia.
Rusia trebuie să accepte că a ratat o ocazie să aibă o relaţie foarte bună cu România, la nivel de preşedinte, pentru că nu a acceptat realităţile.
Eu am cerut redistribuirea forţelor NATO în România, în favoarea ei şi ţărilor baltice.Trebuie făcut în limitele unui acord, dar Rusia trebuie să respecte şi ea acest acord.
Este mai multă prezenţa militară pe teritoriul României.
Mesaje precum cel al doamnei Nuland pot fi de susţinere, dar nu vor veni judecătorii americani să condamne în România sau procurorii americani să facă anchete în România.

Cine crede că la Washington se fac nişte declaraţii şi noi ne apucăm să anchetăm oameni.
Ca să ajungi la ce au ajuns astăzi DNA, DIICOT – DIICOT e ca o Cenuşăreasa, nu prea îl vede lumea – Înalta Curte, Parchetul SRI, sunt parte din acest angrenaj al luptei împotriva corupţiei. Ca să funcţioneze trebuie timp.
Descinderile la DNA sunt nişte realităţi.
Se știe că în Constanța nu mișcă nimic fără aprobarea a doi oameni: Mazăre și Constantinescu. Oamenii de afaceri merg vara la hotel Flora, al lui Mazăre și nu la Primăria. La Mazăre probabil nu a fost foarte ușor să iei urma banilor. Lucrurile nu sunt ușoare și eu cred că la nivelul de control, ca să nu spun mafiostism, nu va fi ușor să li se demonstreze toate mișcările. Despre lucruri care se petrec la Prahova, am citit și eu și premierul Ponta, și premierul Emil Boc și premierul Tăriceanu.

Dacă Victor Ponta ar încerca să facă dreptate după mintea domniei sale (pentru fostul președinte al CJ Argeș, n.r.), ar deveni coleg de apartament cu Adrian Năstase.

La nivel internațional, domnul Ponta și-a închis cariera de mult. Se duce pe aici, pe colo, cu lobby-uri pe bani. Mai ales că a avut două etape de angajamente. La Bruxelles și Washington, când spune mereu da și acasă face nu. Ce nu înțelege Viorel este că toți îi spun sincer: Viorel, dragă, statul de drept. Iar el spune ce e statul ăsta de drept. Eu nu spun că acești oameni nu sunt de apărat, dar nu de el, premier, ci de avocați. Ar fi o mare dramă pentru România, ca Viorel să ajungă președintele României. I-aș ruga pe români să mă creadă în zi de sărbătoare, că ar fi o dramă ca Victor Viorel să ajungă președintele României.

Este lipsit de credibilitate afară, apărătorul corupților, iar el este un om profund corupt. Cum poți să îi astfel de avocat să-o aperi pe cei corupți. Victor Viorel este un corupt de aceeași talie și el. Nu vă amintiți cazul CFR Marfă, ce înscenări a făcut ca să-i dea lui Gruia Stoica CFR Marfă deși nu avea banii și când știa ce a făcut Gruia Stoica cu CFR Marfă. Ăsta e act de corupție. Victor Viorel este un prim-ministru profund corupt. Omul ăsta va ridica corupția deasupra standardelor duse de Adrian Năstase.

Nu poți fi la fel de partener cu toată lumea

Eu am vrut America și UE. Eram așezați la locul potrivit. Totul era să prezinți suficientă încredere. Noi am semnat parteneriat-strategic și cu Marea Britanie și cu SUA. Dacă va veni un om care crede că poate pune egal între relația cu Statele Unite și China, între Statele Unite și Rusia vom avea o mare problemă de credibilitate. Nu poți fi la fel de partener cu toată lumea.

Pe George Maior nu l-aș bagă în discuție pentru că e șeful SRI. Îl văd acolo unde e. Nu poți să stai cocoțat în fruntea unui serviciu de informații și apoi să te duci la tv și să spui dacă cineva mă vrea candidat, eu candidez. Domnul Meleșcanu e trecut de profilul de președinte, dacă ai trecut de 70, te iartă Dumnezeu de energie.

Între Ponta-Geoană-Oprescu, aș opta pentru Geoană. Ştie jocul Americii. Domnul Dragnea știe jocul de Teleorman.

Ponta nu are nicio treabă cu responsabilitatea pentru țară. Geoană o are. Opțiunea mea ar fi clară pentru Geoană. Corlățean e catastrofal ca ministru de Externe. Sorin Oprescu? Nu. Gândiți-vă la ieșirile lui, de băiat de Dâmbovița. Ioan Rus ar fi o soluție, dar nu vine de la Cluj ca să piardă la București. Crin Antonescu e parte a unei lovituri de stat, nu folosește la nimic că și-a schimbat discursul. Când ești parte la o așa mizerie politică, când arăți așa lipsă de respect față de statul de drept, să profiți de lipsa de popularitate a unui președinte, după măsuri de austeritate. Nu au fost 7,4 milioane de români împotriva mea la referendum, au fost vreo șase milioane.

Oprea va fi un lacheu al lui Ponta, ce îi va spune Ponta asta va face. Dacă Ponta îi va cere să fure, Oprea va încerca să fure.

Între Crin Antonescu și Ponta, scrâșnind din dinți, merg și îl votez pe Antonescu. Dar România are nevoie de altceva la nivel de clasă politică. Toată clasa politică are rădăcinile în anii ‘90.

Să mă lase cu Brătienii, nu au nicio legătură cu ei, PSD sunt urmașii PCR, PDL e rupt din urmașii FSN. Blaga e exponentul filonului pesedist din PDL. PDL e un subiect închis pentru mine. E nevoie de partide noi, Răzvan Ungureanu, Elena Udrea.

Cătălin Predoiu ca și Monica Macovei sunt parte dintr-un partid care nu are viitor. Nu se modernizează nici în opoziție.

Toate partidele cu rădăcinile în anii ‘90 și-au epuizat capacitatea de a face bine României. Nu poți să vii cu Blaga peste generația asta de 40 de ani. Vii cu bolșevismul biruitor.

La PSD generația asta de 40 de ani e de talia lui Ponta, dacă nu de teapa lui Ponta. Omul ăsta minte cum respiră. Va fi un dezastru pentru România orice lună pe care acesta o petrece la Palatul Victoria.

Iohannis poate fi președinte al României. Poate fi o soluție cu care liberalii să meargă în prezidențiale.

În 2009, Iohannis a avut naivitatea să meargă la Grivco ca să fie uns premier. Pentru că știu ce poate să facă Voiculescu. A greșit atunci. Acum a venit pe o filieră liberală, cu o ostilitate a lui Voiculescu. Eu cred că Iohannis este din categoria de care vă vorbeam, politicieni ajunși la maturitate, dar care nu se pot manifesta din cauza generației din care și eu fac parte. Îmi pare mult mai proaspăt.

Susțin PMP. Este noul meu proiect. S-a născut prematur. Eu voiam să intre în bătălia politică în 2016. Dreapta va avea mai mult.

Sondajele arată PMP la 10, dar poate va crește la 12-13%. Eu sper să scoată două trei mandat de europarlamentar.

PNL va scoate în jur de 20%. PDL e proiect închis pentru mine, am fost utili unii altora, s-a terminat. Am văzut cum a îndepărtat Blaga pe toți cei care i-au fost împotrivă. Nu doar de pe moțiunea doamnei Udrea, ci și cei de pe moțiunea Macovei. Macovei a făcut frumos și a fost susținută.

La Nana a fost o vânzare cinstită.

Dacă sunt suspiciuni, vă asigur că și fiica mea și eu stăm la dispoziția Parchetului pentru orice investigații. Nu a fost nimic incorect la mijloc. A fost o vânzare între două persoane juridice.

Sebastian Ghiţă mai periculos decât Voiculescu

Toți mogulii au fost periculoși, Voiculescu, Vîntu, Ghiță și Patriciu. Au manipulat, au folosit media în folosul lor propriu. Patriciu a mers ce a mers și și-a dat seama că e o soluție proastă și a ieșit. Ghiță e mai toxic decât Voiculescu.

Știi cine e Voiculescu. E un turnător nenorocit, și-a turnat familia, salariații lui recită partitura pe bani. La Antena 3 sunt niște salariați, le-ați spus ziariști, i-ați înnobilat.

Ghiță e alt specimen, e din generația tânără. Vîntu a dobândit un imperiu mediatic furând de la privați, Ghiță numai cu bani de la stat, numai prin contracte cu statul, sprijini în mod categoric de Victor Ponta, ia bani din afaceri cu statul, după care se pune cu arme și bagaje la construcția statuii lui Ponta.

Doamna Mungiu-Pippidi care l-a periat pe domnul Ponta, să mă lase în pace. Eu îmi aduc aminte de domnul Mungiu care umbla după mine, când s-au predat dosarele la CNSAS, spunea vai!, dar soțul meu nu a fost turnător. Doamna Mungiu s-a supărat la precedentele alegeri europarlamentare, când zicea că vine pe lista PDL, pentru că aveam eu procente multe, s-a dus la organizația de Iași, la un președinte care e vândut PSD și obținut sprijinul. Voia să arate că e sprijinită de jos.

Autonomia teritorială e de nediscutat. România este stat unitar și oricine se va lovi de Constituție. S-a confundat autonomia însă cu moșia proprie. Am făcut din județe niște feude. Să nu credeți că președinții din Harghita și Covasna gândesc ca Nicușor Constantinescu și Duicu.

Părerea mea este că Antena 3 și RTV fac această campanie, privind grațierea, pe bani. Grațierea este un act de voință a președintelui. Nu trebuie să-i raportez nici lui Ghiță, nici lui Voiculescu, de ce am grațiat o avocată și de ce nu îl grațiez pe Becali. Nu îl voi grația nici pe Voiculescu dacă va fi condamnat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.