Băsescu, Ponta şi reprezentările

Victor Ponta a plecat în Afganistan să vadă trupele române. Nici dacă ar fi fost un împătimit trăgător pe nas sau fumător de paparoase n-ar fi trebuit să plece într-o asemenea călătorie! La ce-i foloseşte? Luptă soldaţii mai bine? Mujahedinii se pleoştesc când află că premierul Feştilă a aterizat pe cele mai aspre pietroaie din lume? Sau a cărat două găleţi cu democraţie într-o lume în care iluziile cresc mai uşor decât clădirile şi fabricile? S-o fi găsit un deştept de consilier care să-i şoptească la ureche ideea că imaginea e mai importantă decât castravetele, iar simbolistica, mai parfumată decât cireşele de mai? Nu cumva premierul ar fi trebuit să mai rămână pe acasă pentru a supraveghea şi încheia lungul şir de schimbări şi numiri? Nu de alta, dar are de purtat un război mai important pentru noi chiar decât cel purtat de trupele române pe pământ străin. Ştie şi poate să schimbe moartea şi ticăloşia instalate în atâtea instituţii ale statului.

A fost nespus de viteaz în discursuri, iar acum, când a venit vremea acţiunii ferme, ce face? Pleacă în Afganistan şi se ceartă cu Traian Băsescu pe reprezentare. Mare brânză. Numai asta ne mai lipsea. Avem probleme de reprezentare în exterior, iar Victor Ponta este cavalerul chemat să le rezolve. O minimă socoteală ne arată că Traian Băsescu ne reprezintă catastrofal de mai multă vreme. Şi o să o mai facă o vreme, până e debarcat sau până se termină mandatul. Ne-a tot făcut de râsul curcilor şi ne-a transformat în interlocutori de ocazie, doar atunci când este nevoie neapărată de România. Adică la scutul anti-rachetă, la cumpărat de avioane, la dat avize pentru lucrări spectaculoase gen Roşia Montană şi Cuprumin. În rest, circ peste circ. A începe un război cu Traian Băsescu pe un asemenea teritoriu cucerit de atâţia ani ne arată ceva din ambiţiile premierului. Omul nostru abia instalat în Piaţa Victoriei vrea să arate şi el frumos în tablou. S-a aşezat în fotoliu în faţa camerelor de luat vederi cu o uriaşă bibliotecă necitită în fundal şi apoi a plecat în excursie patriotică la trupele din Asia şi se ceartă cu Marinarul pe o cauză moartă. Cine reprezintă România? Papa Pius! Nu cumva e mai importantă repararea economiei şi a instituţiilor? Nu cumva junele premier român ar fi trebuit să înceapă cu eliminarea improvizaţiilor, cu pregătirea unei strategii de răspuns la ofensiva PDL-ului şi cu transmiterea unui mesaj de încredere către investitori? Asta dacă are unul interesant!

Toată discuţia cu reprezentarea la Bruxelles şi pe aiurea mă lasă rece. Oricum ţiganii şi Băsescu ne reprezintă peste tot şi sunt imaginea ţării noastre. Un soi de Nadia Comăneci şi Ilie Năstase ai anului 2012. Mult mai important este să vedem că abuzurile şi hoţiile regimului Băsescu intră în faza de decont şi că proaspătul premier al României are soluţii pentru un viitor mai puţin sumbru decât cel care ni se arăta mai zilele trecute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.