Băsescu: Prefer ca frontiera să fie păzită de grăniceri români

Fostul președinte Traian Băsescu preferă, în contextul amenințărilor teroriste și al crizei din Grecia, o amânare a aderării României la zona euro, dar și la Schengen.

„Vreau să știu frontiera păzită de români. La fel și euro”, a declarat fostul șef al statului într-un interviu acordat Digi24.

„Am fost un adept fără rezerve al proceselor de integrare a României în UE. Noi mai avem două procese la care suntem restanţi, în raport cu obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare: să îndeplinim condiţiile de intrare în spaţiul Schengen şi aici încă mai avem nişte probleme pe justiţie şi să îndeplinim condiţiile de aderare la euro.

După mine, cei care vorbesc de Europa cu două viteze sunt nişte naivi sau necunoscători. Toate tratatele de aderare a ţărilor conţin toate elementele unei Europe unificate, unei Europe unice, nu cu două viteze, numai că diferenţa o face prezenţa în zona euro şi în Schengen”, a spus Băsescu.

Singurul mod de a fi în siguranţă este să ne păzim singuri frontiera.

„Vreau să mă credeţi că astăzi, când văd riscurile teroriste, prefer ca frontiera să fie păzită de grăniceri români, şi să nu mă las pe ce s-o întâmpla pe frontiera franceză, ce s-o întâmpla pe frontiera olandeză, pe cea bulgărească, ce s-o întâmpla pe frontiera italiană sau grecească şi văzând riscurile teroriste, îmi dau seama că singurul mod de a fi în siguranţă este să ne păzim singuri frontieraŢ, a mai spus fostul preşedinte.

„Să nu fie un şoc pentru dvs, o spun ca om care a militat pentru Schengen fără rezerve şi în 2012, dacă nu se întâmplau evenimentele din vară, România intra în spaţiul Schengen, dar acum vreau să ştiu frontiera păzită de români, la fel şi cu euro”, a conchis Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.