Băsescu: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie

Băsescu T. a susținut, joi seara, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă în care a explicat poziția României față de situația din Ucraina.

Redăm principalele sale declarații:

”România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.

Sprijinul se manifestă prin două modalităţi: 1. infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă şi pentru operarea tehnicii de luptă modernă pusă de Rusia la dispoziţia separatiştilor şi 2. transferul masiv de tehnică de luptă către separatişti.

În analiza făcută azi cu MAE şi serviciile de informaţii, pe baza informaţiilor pe care le-am avut, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioară.

Armata ucraineană se află în dificulltate pe frontul de luptă din Ucraina de est şi mijloace suplimentare sunt necesare.

România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii. România reafirmă susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că sprijinul preşedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce vom putea face legal, vom face în sprijinul acestei ţări.

Ne este cunoscută şi situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltraţi, ca în tot Estul Ucrainei.

N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrări de militari şi tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de fortă în favoarea separatiştilor.” SURSA transcrierii:REALITATEA.NET

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.