Băsescu: România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Școala de vară a PMP, de la Mamaia, că România trebuie să își asume un nou proiect de țară, acela al unirii cu Republica Moldova.

”România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu, potrivit B1.ro.

”Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea româna are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali”, a argumentat fostul președinte.

”Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimenul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români”, a mai spus Băsescu.

Fostul președinte a precizat însă că unirea nu poate fi realizată în lipsa interconectării energetice dintre cele două state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.