Băsescu: România va susține înăsprirea sancțiunilor pentru Rusia

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, înainte de participarea la Consiliul European de la Bruxelles, că principalele subiecte ce vor fi dezbătute vizează criza din Ucraina și structura de conducere a Consiliului.

„În ceea ce privește criza din Ucraina, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi că în ultimele 10 zile există o puternică escaladare a echipamentului militar de vârf din Rusia către separatiști. Au loc infiltrări relativ importante, dar nu este vorba de o invazie. România va susține înăsprirea sancțiunilor pentru Rusia în domeniile financiar-bancar, al energiei și al tehnologiei militare”, a spus președintele.

„Este important ca România să obțină un portofoliu relevant, după ce l-a avut pe cel al Agriculturii. Voi insista pentru un portofoliu reprezentantiv”, a mai precizat Traian Băsescu.

Întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european,Băsescu a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

„Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care”, a răspuns președintele.

Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind „o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei”, Jean-Claude Juncker.

„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a menţionat Băsescu.

„Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (…), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului”, a mai spus el.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 31 iulie , agenţiei MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.