Băsescu: Românii nu sunt deosebit de răbdători, şi în România au avut loc proteste

În contextul vizitei oficiale efectuate în Germania, Traian Băsescu a acordat joi un interviul ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, informează Agerpres.

Şeful statului a vorbit despre aderarea ţării noastre la zona euro, despre măsuri de austeritate luate de guvernul României, dar şi despre corupţie şi abuzul de putere, considerate responsabile pentru reacţia negativă a unor state faţă de aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Preşedintele a fost, de asemenea, întrebat şi despre situaţia PDL la următoarele alegeri.

Aderarea României la zona euro până în 2015 este realistă în contextul măsurilor luate în ultimii doi ani, a spus Traian Băsescu. El a subliniat că România îşi menţine ţelul de aderare la zona euro în 2015 întrucât acesta este un stimulent pentru toate părţile.

La întrebarea de unde au românii răbdarea necesară pentru a face faţă măsurilor de austeritate şi cât vor mai suporta această politică, Băsescu a explicat că românii nu sunt deosebit de răbdători, argumentând că şi în România au avut loc proteste. Poporul critică măsurile guvernului, iar pe de altă parte înţelege că sunt necesare, chiar dacă neplăcute, întrucât observă greutăţile cu care se confruntă alte state mai bogate (Italia, Portugalia, Spania, Irlanda), a subliniat Băsescu, adăugând că este de folos faptul că oamenii încep să sesizeze ansamblul situaţiei economice şi să realizeze că ceea ce se întâmplă în Grecia se poate repeta. Trebuie asumate o serie de costuri politice pentru a evita declanşarea unei asemenea situaţii în România, a subliniat şeful statului

La întrebarea ce se va întâmpla dacă la următoarele alegeri nu i se va mai permite să asigure cadrul acestei politici, Traian Băsescu a replicat că PDL poate atinge un prag electoral de circa 30% în cazul în care nu va fi afectat de scandaluri de corupţie în interiorul partidului. Băsescu s-a declarat mulţumit de codul etic propus de Monica Macovei, motivând că alegătorii sunt deosebit de sensibili când vine vorba de corupţie, iar cine este vizat de asemenea acuzaţii trebuie să părăsească imediat partidul. Preşedintele României a dorit să menţioneze că s-au făcut progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, dar că partidele sunt slăbite de lipsa unei culturi politice.

Referitor la corupţie şi abuzul de putere, Băsescu a subliniat că lupta aprigă purtată de guvern pentru eradicarea corupţiei în rândul autorităţilor vamale şi poliţiei de frontieră a dat roade. În plus, a afirmat el, coaliţia la putere în Olanda are un partid de extremă dreapta în componenţa ei.

România este pregătită pentru aderarea la Schengen, Comisia Europeană a confirmat îndeplinirea tuturor criteriilor, iar Franţa şi Germania s-au lăsat şi ele convinse de aceasta. Europa nu trebuie să se lase influenţată în această chestiune de un partid de extremă dreaptă, ostil Uniunii Europene, a conchis Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.