Băsescu: Să sprijinim Ucraina cu armament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la o zi după ce a afirmat că Rusia nu a invadat Ucraina, că este necesară intervenţia statelor NATO pentru sprijinirea armatei ucrainene, susținând că dacă statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea acesteia pentru a face faţă acţiunilor Rusiei, şansele Ucrainei sunt iluzorii, iar armata ucraineană riscă un „măcel”.

„Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii (…) Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise. E timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă”, a îndemnat Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii români.

Traian Băsescu a anunțat în context că va susține la Consiliul European sprijinirea Ucrainei cu armament.

Poziția mea mâine (sâmbătă – nr.) la Consiliul European va fi îndreptată spre sprijinul Ucrainei cu armamanet cu care să poată face față agresiunii Rusiei, agresiune materializată în așa-numitul război hibrid„, a declarat Băsescu.

Președintele a precizat totodată că nivelul de sancţiuni la adresa Rusiei trebuie reevaluat, spunând că susține trecerea la o nouă etapă de sancţiuni, financiare, în sectorul energetic și militar.

În ce privește eventualele repercursiuni ale conflictului asupra țării noastre, Băsescu a spus că „nu avem un pericol pentru România în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional”. „Dacă privim în jurul Mării Negre, constatăm conflicte îngheţate”, a afirmat din nou președintele.

În opinia lui Băsescu, obiectivul Rusiei este să transforme acest conflict într-unul îngheţat în aşa fel încât să poată controla evoluţiile ulterioare ale Ucrainei.

Președintele a susținut în context că România trebuie să-şi revizuiască imediat politica de finanţare a armatei.

Joi, Băsescu afirma la Palatul Cotroceni, că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie, dar că în ţară este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.

„România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă toate categoriile de forţe. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor”, a declarat Traian Băsescu joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.