Băsescu: Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor

Sâmbătă dimineaţă, preşedintele Băsescu a participat la slujba de canonizare a Mitropolitului Şaguna, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Şeful statului s-a adresat după slujbă celor prezenţi în catedrală, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfânt.

Andrei Şaguna „a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”, a afirmat preşedintele Băsescu. „Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”.

După ce a evocat personalitatea lui Andrei Şaguna, de la care ne-au rămas „şcoli răspândite în toată Transilvania, şeful statului a ţinut să precizeze faptul că nu a vrut să piardă prilejul de a se închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti.

„Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna”, a încheiat Băsescu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de aproape 50 de ierarhi, români şi străini, în fruntea cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă au fost prezenţi şi Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, reprezentanţi ai bisericilor de diferite confesiuni din ţară.

După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Traian Băsescu a ajuns la Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de Ion Ariton, ministrul economiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.