Băsescu scapă de trimiterea în judecată

Traian Băsescu scapă de trimiterea în judecată în dosarul în care i-a făcut plângere Gabriela Firea, cercetările urmând să fie reluate. Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat decizia procurorului de caz, pe motiv că ancheta este incompletă.

Anunţul a fost făcut joi de Pachetul General.

„În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigenţele în materia conţinutului rechizitoriului şi standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanţă. Ca urmare a infirmării soluţiei iniţiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru clarificarea acuzaţiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei.

Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport şi de doctrina şi jurisprudenţa în materie, pentru a adopta o soluţie legală şi temeinică în cauză”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat de presă.

Conform unor surse judiciare, avizul pentru trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu a fost dat de Camelia Sutiman, cu câteva zile înainte ca acesteia să-i înceteze detașarea în funcția de șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului General.

Pe 16 aprilie 2014, Firea a depus o plângere penală în care îl acuza pe șeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de amenințare și șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

„Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu la Tv.

Dosarul s-a redeschis în luna februarie, după ce fusese suspendat în noiembrie 2015 pentru mediere, procedură care a eşuat însă pentru că cei doi nu au ajuns la un acord.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.