Băsescu şi Boc îşi bat joc de Ponta. El crede însă că este lăudat

Traian Băsescu este mulţumit de premierul Victor Ponta pentru că nu a pus în aplicare angajamentele USL din campania electorală din 2012. Emil Boc spune despre Ponta că este un simplu administrator. Şi totuşi Ponta crede că este lăudat de Băsescu.

De ce îl apreciază Băsescu pe Ponta

Traian Băsescu – intrat fără echivoc în campanie electorală pentru a sprijinii reţeaua popularilor din România la europarlamentarele din 2014 – continuă să-şi bată joc de premierul Ponta. După ce săptămâna trecută l-a lăudat pe actualul premier pentru faptul că „nu a stricat” ceea ce a făcut guvernul Boc, duminică, Traian Băsescu a recidivat şi chiar a plusat. Într-un interviu în Evz, întrebat de ce a lăudat cele trei guverne, Boc, MRU şi Ponta, iată ce spune Traian Băsescu: „ Boc şi-a asumat măsurile grele de austeritate, iar ceilalţi doi nu au deteriorat procesul. Gândiţi-vă numai cu ce angajamente s-a instalat guvernul Ponta în mai 2012. Dacă şi-ar fi propus să le implementeze imediat ar fi fost un dezastru. Tot procesul de ieşire rapidă din criză s-ar fi prăbuşit. Faptul că a menţinut în linii mari politicile lansate de Boc în 2010 a fost pentru mine o surpriză plăcută, dar, mai ales, a fost salutar pentru atingerea ţintei. Artizanul reuşitei rămâne însă Boc, pentru că el a implementat măsurile de austeritate şi el a plătit costul politic”.

Unde sunt „laudele”?

Analizând acest răspuns dat de Traian Băsescu, nu găsim niciun fel de laudă (în adevăratul sens al cuvântului – n.a.) la adresa premierului Ponta. Din contră, putem spune – şi nu doar din poziţia cetăţeanului care a pus ştampila pe USL în decembrie 2012 şi pe demiterea lui Băsescu în iulie 2012 – că de fapt premierul Victor Ponta iese foarte prost.

Toată lume ştie cât rău a produs românilor şi României guvernul Boc executând orbeşte (plus iniţiativele personale) ordinele venite de la Cotroceni, iar acum Traian Băsescu spune că Victor Ponta cauţionează guvernarea Boc. Premierul Ponta iese foarte şifonat şi poate chiar mai rău, pentru că în acest moment sunt puse sub semnul întrebării acţiunile sale politice anterioare:

–          a doborât guvernul Boc 2 prin moţiune de cenzură în 2009

–          a atacat guvernarea Boc3 în 2010, 2011 şi începutul lui 2012

–          a susţinut moral marile proteste din iarna anului 2012 care au dus la căderea guvernului Boc3

–          a doborât guvernul MRU prin moţiune de cenzură

–          a participat activ la înlăturarea conducerilor PDL de la Parlament

–          a participat activ la suspendarea şi ulterior a promovat demiterea lui Băsescu

Dar şi mai grav pentru premierul Ponta este faptul că este „apreciat” pentru că nu şi-a pus în aplicare angajamentale. Cu alte cuvinte, Victor Ponta nu şi-a respectat ceea ce a promis în campania electorală. Ce bilă mai neagră poate primi un premier care nu-şi respectă angajamentele (şi într-adevăr, Ponta nu este deloc în grafic cu angajamentele – n.a.).

 Hop şi Boc ! Fostul premier îl ia peste picior pe Ponta

După ce „stăpânul” şi-a expus impresiile, în scenă a intrat şi Emil Boc. Care a rămas acelaşi executant supus al spuselor lui Traian Băsescu. Iată ce a declarat fostul premier la RealitateaTV: „Fără acele măsuri din 2010, astăzi eram într-o situaţie mult mai dificilă decât alte ţări din UE (…) ajungeam să închidem România (…) Actualul Guvern doar administrează, nu guvernează ţara, asta e realitatea (…) De aceea am spus că actualul guvern administrează, dar nu guvernează ţara, are partea bună că nu a distrus ce am făcut, dar are partea proastă că nu aduce nicio măsură în plus pentru a susţine mediul de afaceri ci, dimpotrivă, îl ignoră”, a spus Emil Boc. Pentru cine nu îşi dă seama, ca şi Traian Băsescu, şi Emil Boc îşi cam bate joc de Victor Ponta.

 Ponta crede că a fost lăudat…

După cum se poate vedea, nici urmă de vreo laudă ci, din contră doar cadouri otrăvite de la Traian Băsescu şi Emil Boc. Dar premierul Ponta crede că totuşi a fost lăudat. Altfel nu ar fi avut următoarea dormulare: „Acuma dacă tot mă laudă dânsul, să mă laud şi eu. E bine că a înţeles că nu mai poate să conducă Guvernul şi Parlamentul ca pe vremea lui Boc (!?!? – subl.aut.). Mai departe, însă, eu cunosc cel mai bine cifrele pe care le-a prezentat dl. preşedinte Băsescu, sigur că unele au aceeaşi interpretare referitor la faptul că în 2010 trebuia făcut ceva”. Cu alte cuvinte, într-un anumit fel, premierul Ponta cauţionează prestaţia lui Traian Băsescu din 2010.

…şi spune o gogomănie uriaşă

Tot răspunzând „aprecierilor” la adresa sa, Victor Ponta a mai făcut o afirmaţie pe care ne este greu să o calificăm. „Şi nu vreau să agit din nou apele, se datorează (ceea ce a fost bun în 2013, n.r.) şi faptului că nu mai există acest război deschis între preşedinte, Guvern şi Parlament”, a spus Ponta, citat de Agerpres. Deci, după premier, nu mai există niciun război între Cotroceni şi Palatul Victoria şi între Cotroceni şi Parlament. Să nu ştie oare premierul că nu mai devreme decât vinerea trecută, Traian Băsescu a trimis la reexaminare legea care atribuia Parlamentului rolul de a decide cine merge la Consiliul European?. Să nu ştie premierul câte legi USL a întors Traian Băsescu la Parlament sau le-a atacat direct sau prin PDL la CCR? Ultimul exemplu: statutul parlamentarilor, care după două atacuri la CCR de către PDL a fost atacat acum la Curte şi de Traian Băsescu, deşi atunci când a trimis legea la reexaminare nu a ridicat obiecţiile de neconstituţionalitate de acum. Şi legat de blocarea de 3 luni de zile a legii statului parlamentarilor – deci „nici vorbă de război”, nu-i aşa? (nota aut.) – chiar Valeriu Zgonea a declarat duminică (la Ruse, unde s-a aflat alături de premierul Ponta) că „L-am informat şi pe dl. prim ministru că mulţumită dlui .preşedinte va trebui să fac reduceri de personal. Nu am ce să fac altfel, că parlamentarii nu pot să-i dau afară, doar functionarii publici”. Cu alte cuvinte din cauza „mofturilor” PDL şi ale lui Traian Băsescu trebuie daţi afară cca 300 de funcţionari publici din Parlament.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.