Politicieni se înfruptă din marșul unioniștilor: „Slugoilor”

Incidentele de la marşul unioniştilor provocate de schimbarea traseului s-au constituit într-un nou prilej de acuzaţii reciproce între politicieni, în funcţie de agenda electorală a fiecăruia.

Traian Băsescu plânge pe umărul manifestanților după incidente, atacând dur Guvernul. Băsescu, devenit mai zilele trecute cetățean moldovean, s-a dezlănțuit pe Facebook.

„Ticăloşilor! În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru adunătură de ticăloşi. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României.
Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse”, a scris Traian Băsescu pe rețeaua de socializare.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a băgat și el în luptă, cerând demisia ministrului de Interne din fața secției de Poliție unde au fost aduși manifestanți.

Ghiță a participat sâmbătă la un miting al PRU, ca apoi să se trezească apărătorul unioniștilor. În direct la televiziunea pe care o controlează. De asemenea, la secția de Poliție a mers și Eugen Tomac, omul lui Traian Băsescu.

Gijulie s-a arătat – pe Facebook – și Alina Gorghiu, președintele PNL.

„Lansez un apel către actuala administrație a Bucureştiului/Jandarmerie să permită manifestarea paşnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marşul dar respectănd mesajul militanților corecți.
Cred că apropierea alegerilor din Moldova naşte tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dăm un exemplu de democrație blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chişinău nu poate fi modificat parcursul european al acestei țări şi acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să il dăm”, a scris Gorghiu pe rețeaua de socializare.

În replică, Gabriela Firea a condamnat ”atitudinea iresponsabilă a preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuză Primăria Capitalei de escaladarea tensiunilor şi violenţelor între jandarmi şi participanţii la mitingul unionist din Bucureşti”.

Ea a susţinut că Primăria Capitalei, prin Comisia tehnică de avizare a manifestaţiilor publice, nu a făcut altceva decât să aprobe un marş organizat pentru a transmite un mesaj de unire a României cu Basarabia și a criticat Jandarmeria.

”Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor în următoarea perioadă. Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor 5 lideri ai manifestanţilor, fără implicarea sau consultarea Primăriei Capitalei – o acţiune pe care o considerăm exagerată. Doamna Gorghiu doreşte, prin afirmaţiile sale iresponsabile, să acopere o gafă imensă a Guvernului tehnocat, dând vină pe Primărie. Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima dată când preşedintele PNL minte în legătură cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu să nu mai dezinformeze populaţia şi să nu mai provoace campanii de manipulare”, a spus Firea.

Alarma lui Ponta

Victor Ponta a comentat și el incidentele, avertizând că „va fi din ce în ce mai rău”. „Ultima dată când în România jandarmii au primit ordin să atace manifestanții s-a întâmplat la începutul lui 2012 când era Guvernul „Băsescu – Boc”!

2012-2015 în timpul Guvernului „Ponta – USL” nu s-a folosit niciodată forța împotriva unor oameni care protestau, indiferent de motivul și manifestările acestora!

Guvernul „Iohannis- Cioloș” a venit la Putere în urma unor demonstrații publice NEAUTORIZATE! Azi au folosit forța împotriva participanților la „Marșul unionist” ! Și va fi din ce în ce mai rău.

Pregățiți-vă stimați concetățeni – mai ales dacă îndrăzniți să nu votați pe 11 Decembrie cu „Iohannis- Cioloș – PNL – USR” sau dacă mai vreti să protestați pentru drepturile dvs să știți ce vă așteapta!WINTER IS COMING !”, a scris fostul premier pe rețeaua de socializare.

Un traseu cu cântec

Incidentele de la marșul unionist au pornit după ce unii manifestanţi au încercat să forțeze cordonul de jandarmi din zona Guvernului şi au vrut să intre pe Calea Victoriei, dorind să ajungă în Piaţa Universităţii, lucru care nu li s-a permis, pe motiv că nu-i inclus în traseu.

Primăria Capitalei a autorizat Marşul pentru Basarabia numai pe traseul dintre Hanul lui Manuc și Guvern, acuzau recent organizatorii.

”Pentru al cincilea an consecutiv organizăm în Bucureşti Marşul pentru Basarabia, care va începe la Hanul lui Manuc pe 22 octombrie, sâmbătă, la ora 14. Ca de fiecare dată am anunţat Primăria Generală. Am fost până acum de două ori în Comisia pentru aprobarea manifestărilor publice, unde ni s-a spus că traseul pe care-l voiam noi, să mergem şi la Parlament, şi la Guvern, nu ne poate fi aprobat decât până la Piaţa Victoriei”, spune George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

În urma celei de-a treia discuţii cu viceprimarul Aurelian Bădulescu, unioniştilor li s-a făcut touși o concesie și li s-a promis că vor putea să se întoarcă de la Guvern doar până Piaţa Universităţii.

”Sperăm că reprezentanţii Primăriei vor respecta această înţelegere pentru că este în interesul tuturor părţilor să se respecte libertatea de exprimare. Comisia de aprobare a adunărilor publice aduce de multe ori argumente foarte ciudate. Ni s-a spus că nu o putem lua pe Calea Victoriei pentru că nu există autorizaţie ISU. Ca să ce? Ni s-a spus că nu putem s-o luăm pe alt traseu ca să ajungem la Parlament pentru că încurcăm circulaţia. Special am pus-o sâmbătă ca să nu încurcăm traficul. De multe ori se aduc argumente aberante precum că aducem pagube importante RATB-ului, dar nu poţi pune preţ pe libertatea de exprimare pentru care au murit mii de români la Revoluţie”, a mai precizat președintele Acțiunii 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.