Traian Băsescu şi Viktor Orban, fotografiaţi râzând la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban au avut un scurt dialog, joi seară, la Bruxelles, în sala de lucrări a Consiliului European, înainte de începerea evenimentului, momentul fiind surprins în două fotografii oficiale publicate pe site-ul instituţiei europene.

În ambele fotografii, Băsescu apare râzând.

Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale nu au confirmat, întrebaţi de MEDIAFAX, dacă Băsescu a ridicat în discuţia cu Orban problema arborării steagului Ţinutului Secuiesc şi a declaraţiilor oficialilor români şi unguri din ultimele zile.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

După declaraţia lui Nemeth Zsolt de marţi urmat apoi un şir lung de reacţii. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a făcut turul televiziunilor susţinând că statul ungar susţine autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, lucru confirmat şi de Ministerul de Externe de la Budapesta.

Băsescu a refuzat încă de la plecarea la Consiliul European să aibă o replică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.