Băsescu sugerează că „ofițerul acoperit” ar fi fost angajat în justiție

Președintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară la TVR 1 despre presupusul ofițer acoperit candidat la prezidențiale, spunând că nu vrea să dea detalii acum, deoarece are „o oarecare planificare”. Băsescu a oferit totuși câteva indicii despre presupusul ofițer acoperit, ținând însă să precizeze că nu trebuie să se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete.

Președintele a sugerat că respectivul candidat la prezidențiale ar fi fost și magistrat, și ofițer în același timp, ceea ce legea interzicea încă din 1992.

Astfel, în discuția pe marginea acestui subiect, Băsescu a citat o prevedere legală din 1992 pentru procurori și judecători care le interzicea să fie ofițeri acoperiți. Ar putea să fie nişte probleme, dacă ai fost cumva într-o situaţie de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiţie, la acea vreme. Toţi fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit nişte incompatibilităţi, pentru judecători şi procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revoluţie, avea o prevedere expresă, pentru procurori şi judecători, că nu pot fi ofiţeri acoperiţi„, a declarat Băsescu.

„Dacă totuși printre candidați există un domn care a avut în trecut un astfel de lucru – nu e nimic rușinos, dar el trebuie recunoscut. Nu discutăm de recunoașterea de către vreun serviciu, dacă ar fi existat așa ceva nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie, cât timp nu a existat am voie, nu divulg un secret de stat și exprim un punct de vedere”, a mai spus Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declaraţia lui Ilie Sârbu, potrivit căreia SIE a comunicat că nu e niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit, că răspunsul lui Sârbu ”acoperă doar o jumătate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.

”Eu cred că ar fi foarte bine să ştim exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit, pentru că, atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit, nu ştii şi când i-a încetat mandatul şi acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Preşedinţie. Cetăţeanul să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns. Domnul Sârbu a minţit prin omisiune astăzi, şi nu numai asăzi. Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmaţie la un post de televiziune, nu conteneşte să îşi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună”, a spus Băsescu.

Principalele declarații ale lui Băsescu despre „ofițerul acoperit”

– Nu aș veni cu completări acum, am și eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa când voi spune un lucru sau altul.

– Să nu se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete, nu poate fi așa ceva.

– Eu sunt convins că o astfel de recunoaștere, dacă va fi, nu va face rău nimănui

– Un fost ofițer acoperit nu poate fi liniștit indiferent ce funcție are

– Eu am spus într-o emisiune a lui Tucă, Securitatea a beneficiat de la mine de câteva camioane de rapoarte, cele de voiaj, cele de la Anvers, gândindu-mă că au fost văzute și de Securitate, eram comandant pe o mare navă, dar nici acel moment nu a mai putut să treacă pe lângă mine niciun ofițer de securitate fără să zâmbească complice.

– Aici e cheia, dacă ai ceva, când vorbim de președintele României, CV – ul tău trebuie să fie complet și electoratul să știe cine ești

Ar putea să fie nişte probleme, dacă ai fost cumva într-o situaţie de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiţie, la acea vreme. Toţi fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit nişte incompatibilităţi, pentru judecători şi procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revoluţie, avea o prevedere expresă, pentru procurori şi judecători, că nu pot fi ofiţeri acoperiţi”.

– Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite, când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret

– Eu nu am primit un astfel de document cu nume și prenume de la vreun serviciu de informații în care să mi se spună că e ofițer acoperit un membru al guvernului, dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi trebuit să tac, e secret de stat

– Dacă totuși printre candidați există un domn care a avut în trecut un astfel de lucru – nu e nimic rușinos, dar el trebuie recunoscut

– Nu discutăm de recunoașterea de către vreun serviciu, dacă ar fi existat așa ceva nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie, cât timp nu a existat am voie, nu divulg un secret de stat și expun un punct de vedere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.