Băsescu: Trebuie să întărim controlul parlamentar al serviciilor secrete

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat la B1 TV că este nevoie de un control parlamentar mai puternic al serviciilor secrete.

”Înainte de a-mi termina mandatul, într-o emisiune televizată am spus că totuși ar trebui să avem un sistem de control mai puternic al serviciilor secrete din România, că vorbim de SRI, că vorbim de SIE, că vorbim de structurile departamentale care nu sunt supuse niciunui control. Pentru că aceste servicii acumulează volume de informații impresionante despre oricine prezintă un oarecere inters la un moment dat. Lucrurile astea nu trebuie să rămână la discreția unui serviciu. În nicio țară civilizată nu se întâmplă acest lucru. Deci eu cred că trebuie să întărim controlul parlamentar al serviciilor secrete”, a declarat Băsescu.

”Am putea să facem acest lucru după modelul american, cu comisii extrem de puternice, intangibile. Nu cred că șeful CIA sau șeful FBI tremură atât de tare în fața președintelui Statelor Unite, cum transpiră în fața comisiilor care le analizează activitatea. Numai că au și o lege care le favorizează acest control”, a mai spus fostul șef al statului.

Băsescu a declarat că l-ar propune pe Eugen Tomac să facă parte dintr-o astfel de comisie.

”Partidele au responsabilități să delege oameni capabili să țină sub control activitățile unui serviciu de informații. L-aș pune pe Eugen Tomac. Nu aș avea nicio reținere să fie într-o astfel de comisie. Este un politician care a ajuns la un anumit nivel, nu e agățabil, nu e controlabil. Nu cred că are motive să îi fie frică”, a declarat liderul PMP.

În ceea ce privește controversa ofițierilor acoperiți din politică, stârnită de declarațiile lui Victor Ponta de după condamarea lui Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumului”, fostul președinte a declarat că s-a ajuns la stadiul în care se face un joc politic pe seama serviciilor secrete.

”Din păcate, am ajuns la stadiul în care facem un joc politic pe seama serviciilor secrete. În ceea ce mă privește, eu nu am dubii la Ponta și la Sebastian Ghiță. Nu am dovezi. Văd că Ghiță mă amenință cu chemarea la comisie. Însă am spus că nu am cum să dovedesc pentru că așa ceva nu ai cum să dovedești. Vreau să fac precizarea că în mod categoric, acești oameni, după ce au devenit membri ai Parlamentului, nu au mai fost ofițeri acoperiți. Serviciile secrete nu ar încălca legea”, a mai spus Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.