Băsescu, un alt dosar penal

Procurorul general redeschide dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani, potrivit Antenei 3. Cauza priveşte tranzacţiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Povestea afacerii, spusă de Antena 3

În 9 august 2000, Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat de la acelaşi proprietar câte un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor. Terenul era situat chiar lângă Grădina Zoologică, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, preţul pieţei fiind la acea dată de aproximativ 200 euro/mp. Dar Traian Băsescu plăteşte un preţ ireal de mic: 1.483.244.000 de lei vechi. În aceeaşi zi, Căşuneanu plăteşte aceluiaşi proprietar, pentru aceeaşi suprafaţă, de patru ori mai mult.

Doi ani mai târziu, la 14 octombrie 2002, Băsescu vinde acest teren la preţul exorbitant de circa 12 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care boom-ul imobiliar nu se declanşase. Cumpărătorul este Gabriela Blaj din Oituz. Într-o declaraţie făcută în faţa camerelor de filmat, Băsescu a recunoscut ulterior că adevăratul cumpărător era Căşuneanu.

Banii din această tranzacţie sunt folosiţi de Traian Băsescu pentru a justifica cumpărarea vilei din Otopeni contra a 280.000 de dolari, vilă pe care a donat-o fiicei sale Ioana.

Afacerile s-au derulat în perioada în care Traian Băsescu era ministru al Transporturilor şi apoi Primar General al Capitalei, instituţii cu care firmele lui Căşuneanu au avut nenumărate contracte pe bani publici.

Tranzacţiile Băsescu-Căşuneanu au intrat în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care a deschis, în septembrie 2004, un dosar. Numai că dosarul a fost clasat imediat după ce Traian Băsescu a devenit preşedinte.

Cercetat și într-o cauză cu retrocedări de imobile

Informația privind redeschiderea acestui dosar vine în contextul în care Judecătoria Sectorului 5 a confirmat, la sfârşitul lunii trecute, redeschiderea urmăririi penale la o plângere contra lui Traian Băsescu, pentru retrocedarea unor imobile de către acesta când era primar al Capitalei.

Astfel, pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a confirmat redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, într-un dosar deschis la plângerea unei persoane, Ioana Preda, contra lui Băsescu. Decizia instanței este definitivă.

În 2010 în această cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale, însă Parchetul General redeschide acum dosarul.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.