Băsescu, un nou atac la adresa premierului

Prezent la şcoala de vară a tinerilor din Partidul Mişcarea Populară, şefului statului a spus despre premier că şi-a construit casă la Cornu poate pentru a spăla bani şi a declarat că acesta vrea să iasă preşedinte ca să pună sub control justiţia, la fel ca Dan Voiculescu.

Întrebat cum vede faptul că Radu Mazăre, într-un discurs la PSD Constanţa, a înjurat un procuror, fiind aplaudat de cei prezenţi, Traian Băsescu a spus că nu spune că procurorii trebuie iubiţi sau că trebuie să le duci flori sau cadouri de ziua de naştere, dar că aceştia sunt funcţionari ai statului, parte a sistemului de justiţie care îşi fac treaba.

”Chestiunile legate de înjurarea procurorilor sunt o emblemă a PSD”, a conchis Băsescu.

Replica preşedintelui vine în contextul în care primarul Constanței, Radu Măzăre, i-a atacat, la reuniunea PSD Constanța, pe procurorii care-l anchetează, înjurându-i, acesta fiind apoi “răsplătit” cu aplauze de audiență.

„N-ai de unde să știi dacă vei mai fi liber. În țara asta n-are nimeni de unde să știe dacă va mai fi liber mâine sau poimâne. Poa’ să te ia cu mascații de masă, cum m-au luat pe mine, de urgență, și apoi cinci luni de zile procurorii n-au făcut niciun act. Păi, mă, f….n c.r pe mă-ta…”, a spus Radu Mazăre.

Despre intrarea la facultate fără bacalaureat, Băsescu a spus că este o soluție „proastă” și „necinstită”.

„Soluția este proastă, adică intrarea la facultate fără bacalaureat. (…) Mi se pare necinstită soluția, murdară, exact de tip PSD. Pentru ce duci copiii ăștia fără bacalaureat în universitate? Le iei bani, în loc să-i lași, la nivelul liceelor, să facă timp de un an de zile strict programa pe materii de bacalaureat. Fără bani și doar cu costurile pe care Ministerul Educației le-ar fi suportat cu orele suplimentare ale profesorilor. (…) S-a făcut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii și strict în folosul mafiei universitare. Pentru că sunt universități care au spus „nu, noi nu preluăm copii în modul acesta”’, a afirmat Băsescu.

Tinerii trebuiau să-și continue cursurile în liceu, fără să plătească, este de părere președintele.

„Cum credeți că se vor uita dascălii de liceu la acești studenți care vor veni la anul să-și ia bacalaureatul? Eu, dacă aș fi dascăl, nu m-aș uita cu multă simpatie, pentru că lucrurile aici sunt ca un târg, adică acești copii la facultăți nu merg fără bani, ei își plătesc cursurile. Pe când dacă rămâneau pe lângă licee, erau în cadrul liceului, fără să plătească. Deci, dintr-un lucru bun, necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reușit să facă o afacere, în mod deosebit pentru universitățile private care nu mai aveau studenți și trebuia să funcționeze fabrica de bani de la orice copil”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat, la Mamaia, la Şcoala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit ”niciun leu”.

El le-a explicat celor prezenţi că subiectul ”locuri de muncă pentru tineret” a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare ţară. Astfel, în programul ”Locuri de muncă pentru tineret” România are alocaţi 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015.

”Dacă aceşti bani nu se cheltuie, se realocă altor ţări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis”, a pus preşedintele.

Potrivit şefului statului, banii sunt destinaţi regiunilor Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

”Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări ”, a spus Băsescu.

El le-a mai transmis tinerilor că la nivelul Uniunii Europene în proiectul ”Garanţii pentru tineri” sunt create trei surse de finanţare, respectiv programul ”Locuri de muncă pentru tineret”, cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European şi Banca Europeană de Investiţii, unde finanţarea este rambursabilă în 20 de ani, dar nu de către tineri, ci de către stat.

”Asta este ce au putut face alţii pentru noi şi niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizată pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri pentru simplul motiv că acest Guvern nu ştie să utilizez decât banii de la buget pe care îi utilizează discreţionar. Preponderent merg către pomeni electorale care, spun ei, că aduc voturi, dar nu aduc şi locuri de muncă. Asta arată dispreţul şi mentalitatea deformată a politicienilor care astăzi iau decizii”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai afirmat că şansa celor care conduc astăzi România este că, prin măsurile nepopulare luate de guvernele anterioare în perioada de criză, acestea au reechilibrat România şi au repus-o pe creştere economică, iar ei au venit şi ”în loc să menţină sumele destinate investiţiilor, acestea se duc în pomeni electorale, în speranţa că vor da României un preşedinte numit Victor Ponta, din păcate”.

Potrivit lui Băsescu, aceasta este ”o încercare de cumpărare”, pentru că ”aşa ştiu ei să preţuiască poporul român”.

”Până nu demult mergeau cu găleţi la uşa fiecărui votant, în mediul rural în mod deosebit, acum rezolvă lucrurile mai simplu, direct din bugetul de stat, că bugetul este al lor şi al votanţilor lor, nu este al ţării care să aibă ca prioritate investiţiile”, a mai spus şeful statului.

Voi vizita de rămas bun Republica Moldova înaintea terminării mandatului și voi cere cetățenie

„În ceea ce privește vizita în Republica Moldova, vă mărturisesc că nu este planificată, o pot planifica cu președintele Timofti și o voi face. Este în intenția mea ca, înainte de încheierea mandatului, să fac o vizită în Republica Moldova, o vizită de rămas bun și, după cum vă aduceți aminte, am spus că la terminarea mandatului voi cere și cetățenia Republicii Moldova”, a afirmat Băsescu.

Președintele a menționat că speră să poată beneficia de cetățenia Republicii Moldova după ce sute de mii de moldoveni au primit cetățenia română.

„Cum noi am acordat sute de mii de cetățenii cetățenilor Republicii Moldova, sper să pot beneficia și eu de întoarcerea acestei opțiuni pe care am avut-o în timpul mandatului meu, să primesc și cetățenie a Republicii Moldova”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost prezent sâmbătă la Şcoala de Vară a Partidului Mişcarea Populară care se desfăşoară în Mamaia, perioada 12-14 septembrie 2014.

Lucrările au loc la restaurantul Dorna din incinta complexului hotelier ”Comandor-Amiral”, la eveniment participand Traian Băsescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, precum şi lideri ai PMP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.