Băsescu târăşte Antena 3 în „tribunalul” CNA. CNA se conformează!

Cu experienţa târârii prin tribunale a unor jurnalişti din presa scrisă pentru daune închipuite, Administraţia Prezidenţială a României a decis, miercuri, să târască în faţa „tribunalului” audio-vizual jurnalişti din presa de televiziune. De data aceasta, Antena 3 a fost reclamată la Consiliul Naţional al Audiovizualului de unul de-ai şefului statului român: Turcan. Băsescu a fost supărat, printre altele, că a fost făcut „marinar la apă”. Dacă numele îi era alăturat cu alte lichide atât de dragi inimii sale, probabil că preşedintele ţării noastre dragi, le-ar fi dat o decoraţie celor de la Antena 3, în frunte cu Mihai Gâdea şi Dan Voiculescu. Un ceva acolo, tot s-ar fi găsit: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, cel cu care şi-a decorat purtătorul de cuvânt dar şi cameramanul, fotograful şi sunetistul oficiali.Ori pe doctoreasa de familie şi chiar pe aghiotantul şi pe pilotul de elicopter.Proprii.

 

Administraţia Prezidenţială a chemat CNA să i-a măsuri împoriva Antenei 3 pentru „manipularea” publicului în cazul unui montaj cu Băsescu, cel care a plecat la indundaţii ca să sfideze sărbătorirea la Bucureşti a Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii. Acelaşi Băsescu cel supărat că liderul de la Casa Albă şi trânteşte uşa-n nas de doi ani de zile şi NU sunt semne că i-o va deschide prea curând.

Administraţia Prezidenţială a reclamat postul Antena 3 la CNA, pentru că a încercat să manipuleze opinia publică, difuzând vineri un montaj video în care unor imagini cu preşedintele Traian Băsescu le-a fost suprapus un fundal sonor cu huiduieli.

În reclamaţia Administraţiei Prezidenţiale, consilierul de stat- şef al Departamentului Comunicării Publice, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Traian Băsescu, scrie: „Vă semnalez faptul că postul de televiziune Antena 3 a difuzat vineri, 2 iulie 2010, ora 17.00, un montaj video în care, unor imagini cu preşedintele României, Traian Băsescu, realizate într-un context diferit, le-a fost suprapus un fundal sonor cu huiduieli. Administraţia Prezidenţială consideră că respectivul montaj nu este specific unei informări corecte a opiniei publice, fiind vorba, de fapt, de o încercare de falsificare a realităţii în scopul manipulării opiniei publice”.

Turcan mai plânge la CNA că: „De asemenea, pe tema vizitei şefului statului în zonele afectate de inundaţii, respectivul post de televiziune a afişat vineri, 2 iulie, titluri cu un evident conţinut tendenţios, precum «Marinarul a ieşit la inundaţii» sau «Băsescu la apă după 7 zile»”.

CNA urma să analizeze plângerea Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu despre introducerea campaniilor de presă ca vulnerabilitate: Voi menţine punctul de vedere

Reclamarea Antenei 3 la CNA vine după ce preşedintele României, Traian Băsescu, s-a încăpăţânat să îşi menţină punctul de vedere privind introducerea campaniile de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare şi a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale în trafic de armament.

„Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unul este chiar legat de o problemă pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa în cauză ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte. Spre exemplu campania din campania electorală că familia ar fi implicată în trafic de armament pentru grupări teroriste”, a declarat Traian Băsescu, scrie Mediafax.

Întrebat dacă justifică această campanie includerea campaniilor de presă între vulnerabilităţile din Strategia Naţională de Apărare, şeful statului a afirmat: „Sigur că da”.

„Voi menţine acest punct de vedere. Campaniile nereale în care încerci denigrarea unor instituţii sau a unui demnitar fără să fie acoperire în fapte, dar o faci pentru a-l discredita în faţa cetăţenilor şi în faţa comunităţii internaţionale sunt o vulnerabilitate. Dacă presa şi-ar face, spre exemplu, un Cod propriu de moralitate în ducerea a astfel de campanii… O campanie ca cea care s-a petrecut în această campanie de inundaţii pe trusturile Intact şi Realitatea, o campanie de decredibilizare a autorităţilor, în condiţiile în care autorităţile locale erau singurele care puteau să ajute populaţia. La ce au folosit?”, a adăugat şeful statului.

Băsescu îşi continuă răfuielile cu ziariştii

El a mai dat ca exemplu şantajul la care a fost supus şeful ANI, Cătălin Macovei.

„Doi ziarişti care ne dau lecţii şi la TVR şi la televiziuni private care-l şantajau pe şeful ANI ca să afle taine din dosare de oameni politici. Nu generalizez. Nici Strategia de Securitate la capitolul vulnerabilităţi nu generalizează, ci doar menţionează ca o vulnerabilitate. Dacă şeful acelei instituţii, de teama campaniilor pe care cei doi jurnalişti puteau să le declanşeze, le-ar fi pus la dispoziţie date din dosarele oamenilor politici, cum era? Este un tip de vulnerabilitate, mai ales că ambii jurnalişti sunt cunoscuţi ca fiind şantajişti”, a mai spus Traian Băsescu.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local, cât şi naţional.

Cotrocenii reclamă, CNA sancţionează

CNA s-a conformat, imediat, vrerii Cotrocenilor. Conform unui comunicat al CNA, a fost aplicată sancţiunea de „somaţie publică postului Antena 3 pentru difuzarea, în cadrul emisiunii ”Ediţie specială” (2.06.2010), a unui montaj cu privire la Preşedintele României, ce a constituit publicitate politică negativă la adresa acestuia, fapt de natură a-i prejudicia imaginea (art. 42 alin. 1 şi ale art. 155 alin. 1 şi 2 din Codul CNA)”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.