„Băsiştii” se împăunează inutil cu victoria lui Iohannis

Ţuţerii lui Traian Băsescu, cei care i-au cîntat timp de zece ani ode comparabile cu cele ridicate lui Ceauşescu, nu mai contenesc să se împăuneze cu laurii unei victorii cu care ei nu au nici cea mai mică legătură, ca şi cum Iohannis ar fi devenit duminică noul lor stăpîn, uitînd că voturile cîştigătoare au fost date atît împotriva PSD, cît şi împotriva lui Băsescu!

Este de-a dreptul greţos să-i vezi pe Sorina Matei, Robert Turcescu sau Radu Moraru (şi mulţi alţii) tîrîndu-l pe Klaus Iohannis la cîrciuma unde-l aşteaptă cu halbele pline însuşi Traian Băsescu, alături de Elena Udrea!

Rezultatele de la urne arată clar că Traian Băsescu a obţinut la aceste alegeri, prin reprezentanta lui, Elena Udrea, doar 4% din voturi, ca şi Monica Macovei, favorita de la B1, aşa încît, dacă nu vor să-i facă rău lui Iohannis, ţuţerii „băsişti” ar face bine să pună batista pe ţambal şi să-şi cînte odele la aceleaşi uşi ca şi pînă acum.

Este de dorit ca noul preşedinte al României să reziste în faţa tentaţiei de acceptare a acestor scîrboase linguşeli, în spatele cărora se ascunde, de fapt, dorinţa lui Traian Băsescu de a reveni în politică pe post de lider al unei opoziţii ce ar putea să preia puterea în 2016. Cînd îl slăvesc pe Iohannis, aceşti ţuţelari se gîndesc, în fond, la Traian Băsescu, tătucul lor absolut!

Victoria lui Iohannis a venit din partea acelora care, de ani de zile, îşi manifestă dispreţul faţă de întreaga clasă politică, fie că este vorba despre pesedişti, pedelişti, penelişti, uneperişti, pecişti, pemepişti sau pepededişti. O simplă privire în sondajele de opinie îi poate arăta noului preşedinte că întreaga clasă politică a scăzut în încredere atît de mult în ochii populaţiei încît mai degrabă ar trebui să se ţină departe de interesele acesteia.

Îngrijorarea noastră creşte şi cînd îi auzim pe cei din ACL că votul de duminică ar fi nu numai pentru Iohannis, ci şi pentru noul PNL, ceea ce este complet fals, căci alianţa care l-a susţinut a obţinut în mod direct doar 30%, adică voturile din primul tur, în care ponderea a fost deţinută de simpatizanţii partidului.

Klaus Iohannis are şansa de a fi un preşedinte ca un rege, situîndu-se deasupra partidelor, lăsînd acestora prerogativele din Constituţie, aşa încît uraganele din viaţa politică să nu atingă instituţia Preşedinţiei! Relaţia cu toate partidele trebuie să fie una strict instituţională, în care preşedintele are doar rolul acela minunat de mediator, ceea ce înseamnă să aducă liniştea şi să armonizeze lucrurile tulburi.

Temerea noastră este că, în zilele următoare, la poarta lui Iohannis vor veni unii, precum Andrei Pleşu, care n-a ratat nici un guvern de pînă acum (ministru al lui Iliescu, ministru al lui Constantinescu, consilier al lui Băsescu), care se vor cere din nou la ciolan şi vor găsi iarăşi drumul spre pupătoare.

Nu pentru a avea o astfel de situaţie au stat ore întregi în frig şi ploaie sutele de mii de români din străinătate, ci pentru a schimba ceva în viaţa noastră publică. Oamenii aceia nu cereau ca peste noapte viaţa românilor să se schimbe spectaculos, căci ştiau că acest lucru este imposibil, dar speră ca haosul şi aerul de lupanar măcar să se estompeze. Or, ar fi păcat ca acel calm plin de speranţă al lui Iohannis să fie acompaniat acum de piţigăielile Sorinei Matei sau de istericalele lui Turcescu!

Şi ar mai fi ceva: sper ca Iohannis să-i interzică lui Mircea Cărtărescu să scrie şi despre dumnealui că este „un preşedinte pentru alte coordonate istorice”, aşa cum scria despre Băsescu, iar lui Andrei Pleşu să-i ceară să nu-l numească şi pe dumnealui „un concentrat de virilitate”, cum scria filosoful tot despre Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.