Băsistul Gabriel Liiceanu vrea să facă un partid cu premierul Dacian Cioloş

Sub comanda Andreei Pora, cunoscută ca „Stăpîna cîrnatului”, Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai greţoşi susţinători ai lui Traian Băsescu, n-a ratat ocazia de a-i propune premierului Dacian Cioloş ceva absolut înfricoşător pentru România: „Hai să facem un partid împreună! Poate e necesar, dar nu ştiu dacă e suficient”!

Nebuneasca propunere a fost făcută la dezbaterea organizată de „Grupul de Dialog Social” (GDS) şi moderată chiar de către Gabriel Liiceanu. Ziua a început cum nu se poate mai prost, cu darea în stambă a „Stăpînei cîrnatului”, nimeni alta decît Andreea Pora, care nu a permis accesul în sală al jurnaliştilor de la Antena 3 şi România TV. Cine este Andreea Pora, vă arată această imagine celebră


Cînd scandalul a luat amploare, Andreea Pora avea să declare cîteva ore mai tîrziu pentru „Evenimentul zilei”: „Este o decizie a Grupului pentru Dialog Social luată în urma repetatelor jigniri și linșaje publice la care au fost supuși mai mulți membrii ai Grupului, dar și a modului în care postul intoxică și manipulează opinia publică. Sigur că ne așteptăm la încă un linșaj specific Antenei 3. Probabil că și dacă îi primeam, și dacă nu-i primeam, era același lucru. GDS este o instituție privată și avem dreptul să invităm și să primim pe cine vrem noi. Țin să precizez că n-are nicio legătură cu premierul. Dânsul este invitatul nostru și n-are nicio legătură cu această decizie”!

GDS A ÎNCĂLCAT SISTEMATIC OUG 37/2003

Ne abţinem să folosim epitetele cuvenite unei astfel de atitudini faţă de presă (oricare ar fi ea), mai ales că, deseori, chiar Andreea Pora lasă impresia că vrea să fie jurnalistă, deşi, din activitatea ei, pare, mai degrabă, o activistă de partid. Ne oprim însă la afirmaţia sa că GDS ar fi o instituţie privată.

Citînd o ştire Mediafax, „Curierul Naţional” din 25 septembrie 2004 scrie: „Fundaţia „Grupul pentru Dialog Social” a primit statutul de asociaţie de utilitate publică, printr-o hotărîre aprobată în şedinţa de joi a Guvernului[Adrian Năstase, n.n.]”. Între drepturile de care GDS a beneficiat prin acordarea statutului de asociaţie de utilitate publică sînt: „Dreptul de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condiţiile legii, dreptul la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale”.

Aşadar, din acel moment, GDS nu mai era o simplă „instituţie privată”, cum spune Pora, căci, folosind bani publici, ca asociaţie de utilitate publică, GDS nu-şi mai permite să ignore interesul întregului public faţă de activităţile sale, inclusiv al telespectatorilor Antena 3 sau România TV! Această obligaţie este stipulată în Ordonanţa de Guvern 37/30 ianuarie 2003 pentru modificarea şi completarea OG 26/2000: „O asociaţie sau fundaţie poate fi recunoscută de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau comunitar”! Or, din atitudinea Andreei Pora, înţelegem că GDS se adresează DOAR celor care nu critică activitatea acestei fundaţii, ceea ce înseamnă că şi-a încălcat obligaţiile care-i conferă dreptul de a fi „de utilitate publică”!

Mai grav este că GDS nu şi-a îndeplinit nici măcar obligaţia de a-şi publica Rapoartele de activitate în „Monitorul oficial”! Ne-o spune chiar Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic! În 9 septembrie 2016, deci acum cîteva luni, chiar în şedinţa de guvern, Violeta Alexandru spunea: Asociaţia „Grupul pentru Dialog Social” (GDS), condusă de Magda Cârneci şi în a cărei Consiliului Director se regăsesc Andrei Cornea, Andreea Pora, Sever Voinescu şi Andrei Oişteanu, nu a depus rapoarte la Ministerul Justiţiei decât în anul 2009 (o singură dată în ultimii 12 ani, de când sunt verificate aceste date), şi niciodată în Monitorul Oficial, în ultimii 9 ani.

Ordonanţa de Guvern 37/30 ianuarie 2003 spune foarte clar la art 41, lit. f că aceste asociaţii de interes public au „obligaţia de a publica în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial”!

CIOLOŞ TREBUIE SĂ-I RETRAGĂ GDS STATUTUL DE ASOCIAŢIE DE INTERES PUBLIC

Dacă această obligaţie nu este îndeplinită, Guvernul trebuie să-i retragă statutul acordat, potrivit art. 42, al. 2 al OUG 37/2003: „În cazul în care asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza recunoaşterii utilităţii publice, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative competente sau a Ministerului Justiţiei, va retrage actul de recunoaştere prin adoptarea unei hotărâri în acest sens”!

Recapitulînd, putem sintetiza aceste prevederi legale pentru a înţelege mai bine de ce GDS îl curtează atît de libidinos pe premierul Dacian Cioloş:

– în 2004, GDS dobîndeşte prin Hotărîrea Guvernului Năstase statutul de asociaţie de utilitate publică

– GDS era obligată de OUG 37/2003 să depună anual rapoartele de activitate şi situaţiile financiare

– sancţiunea pentru nedepunere este retragerea statutului de asociaţie de utilitate publică

– în septembrie 2016, ministrul Violeta Alexandru informează Guvernul că GDS nu şi-a îndeplinit niciodată această obligaţie

– în 6 decembrie 2016, premierul Dacian Cioloş este invitat la GDS, unde moderatorul dezbaterii, Gabriel Liiceanu, îi propune să facă împreună un partid.

Deci, înainte de a se duce la taifas cu Gabriel Liiceanu şi Andreea Pora, după ce a fost informat oficial, chiar în şedinţa de Guvern, de către ministrul Violeta Alexandru, premierul trebuia să le pună pe masă celor de la GDS decizia de retragere a statutului de asociaţie de utilitate publică, aşa cum prevede OUG 37/2003! N-a făcut-o, ba chiar şi-a permis, de dragul de a fi pe plac celor de la GDS, să catalogheze cel mai important post TV de ştiri, Antena 3, ca fiind „o mocirlă”, ceea ce, aşa cum arată imaginile, i-a provocat lui Liiceanu un zîmbet larg şi satisfăcut!

Şi, atunci, putem noi să tragem concluzia că „dezbaterea” de la GDS nu a fost altceva decît un fel de „captatio benevolentiae” a premierului Dacian Cioloş? Putem, desigur, căci, conform DEX, „captatio benevolentiae” înseamnă „Captarea bunăvoinței cuiva în scopul obținerii unor avantaje”!

După cum a mai scris Cotidianul, se ştie că GDS a fost înfiinţat încă din decembrie 1989 de către George Soros împreună cu Silviu Brucan (http://www.cotidianul.ro/george-soros-motivul-pentru-care-vlad-alexandrescu-l-a-jignit-pe-florin-zamfirescu-291612/)!

Concluzia: preacinstitul tehnocrat Dacian Cioloş a devenit un sinistru politician care, în loc să aplice legea fără părtinire, o încalcă fără ezitare, folosind-o în interes personal, doar pentru a obţine sprijinul „elitei intelectuale” a lui Traian Băsescu! Alţii, pentru nişte pixuri, aplauze sau servicii sexuale, au ajuns la puşcărie, fiind acuzaţi de abuz în serviciu sau obţinere de foloase necuvenite! Dacă tot face sluj la oamenii lui Traian Băsescu, îi amintim vorba aceea celebră a fostului Preşedinte: „Nu e bine, domnule Cioloş, nu e bine!

P.S. Dacă Gabriel Liiceanu vrea să facă un partid cu Dacian Cioloş, îi recomandăm să intre în cele gata construite: PMP, USR sau chiar PNL, căci îi vor găsi acolo pe toţi cei cărora le-a pupat vîrtos spatele mai bine de un deceniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.