Bătaie pe mormânt! Kelemen Hunor a sărit și el!

Liderul UDMR Kelemen Hunor îi cere premierului Viorica Dăncilă să oprească ceea ce numește „denigrarea” memoriei soldaților maghiari, acuzând că o primărie din Bacău vrea să amplaseze morminte ale soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

”Este inadmisibil din punct de vedere politic și ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localității Dărmănești din județul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaților români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în județul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează și întreține cimitirul, se arată în scrisoarea pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcția prin procedură administrativă, până la clarificarea situației. UDMR protestează față de inițiativa primăriei localității băcăuane, pe care o consideră ilegală și ofensatoare. Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari”, se arată într-un comunicat al UDMR transmis miercuri.

Reprezentanții UDMR susțin că toată lumea are dreptul să ridice monumente comemorative și să organizeze acțiuni de comemorare, dar niciun astfel de eveniment nu trebuie să aducă atingere sensibilității unei comunități și nu trebuie să încalce demnitatea acesteia.

Potrivit informațiilor UDMR, primăria comunei Dărmănești intenționează să inaugureze monumentul dedicat soldaților români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale, la data de 17 mai, iar pentru aceasta administrația locală a amplasat, deja, în cimitir 52 de cruci standard și o cruce ortodoxă de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

”Cimitirul militar figurează în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Sânmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotărârea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Încălcând prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Dărmănești a adoptat – la data de 29 martie a.c. – o hotărâre prin care schimbă încadrarea juridică a cimitirului, obținând avizul Ministerului Apărării pentru înființarea unui <<cimitir militar internațional>> pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administrații locale”, se mai arată în comunicatul UDMR.

De asemenea, în ultimii ani, cimitirul menționat a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei Sânmartin, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

”Renovarea cimitirului nu este finalizată, urmează montarea unor noi cruci din lemn, iar unele cruci din beton destinate memoriei soldaților români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari”, se menționează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8575 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Astuia ar trebui sa i se retragă cetatiania română! Tot ce face și ce spune e un afront adus României!

 2. Chiar ma intrebam cand o sa apara si obositul asta cu frustrarile lui. De parca aia din mormant ar da doi bani pe kelemen. Nu i-au facut bine ukrainienii ca l-au trimis retur cu coada intre picioare de la granita? Numai la noi acesta gasca ilegala numit iudemere fac ce vor, justitia doarme in papuci, totul se rezuma la dragnea si cativa excroci de acelasi calibru, in rest totul e tacere, nu deranjeaza pe nimeni acesti sovini care doresc destramarea tarii, avem 7 servicii secrete care mai mult joaca solitaire, doar guverne de imbecili si tradatori care stau sluga la iudemere, ca romanul e imputit si nu se duce la vot ca sa ii mai scoatem pe acesti dusmani ai tarii din guvern si parlament dar gargaragiu nevoie mare cand e vorba de injurat pe FB.

 3. Nu e nici o bătaie pe mormânt,. Acel teren este un cimitir al eroilor maghiari din primul război mondial.. Este un loc sacru, un loc dintotdeauna al maghiarimii. Și unde un prefect român parașutat tăcălos și tâlhar a provocat un jaf de teren, Acest cimitir al erioilor maghiari nu este singurul teren in litigiu, in care prefectul incearcă jocuri imobiliare. Prostu ar trebui să aibe măcar atâta educație și respect pentru morți să nu deranjeze cimitire, mai ales ale eroilor maghiari. Clar ??

  • singurii eroi ai acestei minorităţi impure sunt curvele de ambele sexe; niciodată n-aţi făcut ceva singuri, aţi fost târfele celor puternici, spurcaţi tot ce atingeţi, ne spurcaţi aerul pe care-l respirăm…auzi, eroi, sacru…ptiu, jigodie…

  • Micuțule urs, nu prea te înțeleg. Terenul respectiv este al unei țări sfinte numite ROMÂNIA. Nu este al primăriei X și nici al primăriei Y. Se alegea praful și pulberea de mâna de maghiari din Harghita și Covasna dacă nu erau milioanele de români care să îi apere cu sângele lor de toți năvălitorii planetei: turci, tătari etc. Nu a ajus MAPN să ceară voie țărănoilor șovini unguri din Harghita ca să construiască un cimitir militar românesc în Țara Românească !! Sunteți toți duși cu capul? Ați luat voi în stăpânire pământurile sfinte ale poporului român? E treaba Armatei Române unde construiește cimitirul, poate să-l facă și în centrul orașului Miercurea Ciuc, sau în curtea casei lui Kelemen Hunor după ce-l expropriază și-l despăgubește la prețul pieței, conform legii! Fenomenal tupeu aveți !

 4. Putin respect si mai multa atentie din parte redactiei, cimitirul exista, citez „In Valea Uzului este un cimitir militar cu o capelă militară. În cimitir se intră pe o poartă din lemn sculptată artistic. Deasupra porţii mici sunt săpaţi în lemn anii: „1916-18 // 1944”. Pe un zid de la intrare este scris în patru limbi (română, maghiară, germană, rusă): „Cimitirul eroilor Valea Uzului // 1916-1918-1944”. În faţa crucilor din cimitir pe un soclu în patru trepte se ridică un monument în formă de obelisc având în vârf crucea. Monumentul e împrejmuit de o fundaţie din ciment la fiecare colţ ridicându-se câte un stâlp din ciment. Pe gardul din faţă care împrejmuieşte cimitirul este scrisă povestea acestor locuri şi a bijuteriei din Valea Uzului: capela militară, fragment din articolul: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201809159

 5. Domnule Kelemen Hunor cum puteți fi atât de înrâit șovin antiromâni? Cum puteți simți că prezența oricărui român viu s-au mort în zonele cu unguri majoritari impute zona? Ați ridicat obeliscuri în Ardeal, toată cinstea și beciuletul, în memoria soldaților unguri căzuți în lupta cu armata română și ați pus placă de andezit cu numele soldaților căzuți la baza obeliscului și nu a protestat nimeni și nici nu v-a profanat nimeni tricolorul unguresc de coroanele de flori primenite periodic. Construiți nestânjenit un cimitir în România cu sprijunul Statului Ungaria pentru soldații unguri pe care nu-i declarați “cazuți în luptă” ci “uciși” adică induceți uciși de români. Cimitirul îl declarați “cimitir militar internațional. Internațional, internațional, dar fară soldați români! Soldații români nu au ce căuta la marginea cimitirului soldaților unguri. Ce inaugurare se va face cu oficiali unguri din Ungaria difuzată la toate televiziunile străine mai ales germane spre a zgândari amintirea că ei unguri au fost loiali lui Hitler și noi Românii am trecut în tabara Aluată! Și ce comemorări anuale cu toți elevii din școlile cu limbă de predare maghiară vor urma în anii ce vin și la acest cimitir unde se vor ține discursuri iredentiste spre ținerea vie a luptei de sparare, printre tineri. Doamna Prim Ministru Dăncilă sper ca nu v-ați pierdut mințile.să dați curs solicitării dlui Kelemen Hunor, și ați dat ordin ca Ministrul Forțelor Armate să se ocupe personal de amplasarea mormintelor soldaților români, de construirea unor frumoase morminte și cruci de piatră și a unui monument înalt având în vârf Tricolorul României, și pe monument reluate numele soldaților căzuți “pentru eliberarea Ardealului de nord de sub ocupația Maghiaro-Hortistă” în română, rusă și engleză. Câinii războiului vor mereu să rupă lanțul.

 6. Acolo sunt si eroi romani, rusi si germani si nu o spune un ortodox ci un preotul catolic autorul unui articol despre eroii cazuti. Crestineste ar trebui sa-I ceri iertare ca marturisesti stramb.

 7. Cimitirul eroilor maghiari este un loc sfânt. Acolo nu au loc lepădături ortodoxe,. Nu e genul de cultură ca la români unde un bulibașa varga, e imbnormântat ca un erou național.. se pare că acest bulibașa e tot un dreaq,.

 8. Sa fiu la putere as da ordin serviciilor sa ii elimine elegant pe toti ca asta asa le-ar intra o frica in cour ca nu ar mai ciripii si iesi din casa nici siua nici noaptea

 9. Salbaticia huniilor e in sange nu iese e ca cea a evreiilor vedeti Gaza.Daca astia ar obtine autonomía care o vor ar scoate romanii imediat din zonele alea si morti romani din zonele alea iar scoate.Cea mai mare greseala a fost ca dupa preluarea Transilvaniei la tara miuma nu i-au pus in trenuri pe toti dar pe toti si via Ungaria Astazi ar fi fost liniste.

 10. Cimitirul dacă are și unguril este loc sacru, dealul, daca e dealul de la Șumuleu e sanctuar, scolile, instuțiile de cultură, din admnistrație etc… din zonele cu cetațeni unguri majoritari sunt tabu pentru profesorii, oamenii de cultură sau funcționarii români. Și în aceste codiții umplu lumea de cât sunt de persecutați și oropsiți de români! Întrebarea este a mai ramas ceva ce ungurii din Ardeal nu au avut niciodată, sau pentru care au fost despăgubiți și răsdespagubiți pe care veneticii sau inconștienții din coducerea statului român de după 1990 nu i-a făcut stăpâni? Și pentru sași la fel!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.