Bază militară anti-ISIS, trasă pe linie moartă

Activitatea la baza militară Incirlik din sudul Turciei, folosită pentru a lansa raiduri împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, este blocată, fiind tăiată energia electrică.

Autoritățile locale au interzis intrările și ieșirile din baza aeriană, unde a și fost întreruptă furnizarea de electricitate, a anunțat sâmbătă consulatul SUA la Adana, transmit agențiile de presă străine. „Vă rugăm să evitați baza până la restabilirea operațiunilor normale”, a adăugat consulatul SUA în mesajul său.

La această bază sunt staţionaţi militari ai coaliţiei coordonate de SUA care participă la operaţiunile antiteroriste din Irak şi Siria.

Spațiul aerian, închis

AFP relatează că misiunile aviației militare americane operate de la baza de la Incirlik împotriva grupării jihadiste Stat Islamic au fost suspendate din cauza închiderii spațiului aerian în zonă, după tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia.

Operațiunile au fost suspendate „din cauza închiderii spațiului aerian” utilizat de aceste misiuni, a declarat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

Vineri seară, un responsabil american afirmase că operațiunile de la Incirlik împotriva țintelor jihadiste nu erau afectate.

„Situația s-a schimbat din cauza închiderii spațiului aerian”, a revenit el sâmbătă.

Același responsabil a precizat că, deși furnizarea de electricitate a fost oprită în zona bazei, operațiunile ar putea fi desfășurate datorită generatoarelor, „însă avem nevoie de spațiul aerian”.

Măsurile luate sâmbătă după-amiază ar putea fi o modalitate a Administrației Erdogan de a exercita presiuni asupra Washingtonului. Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde se află clericul musulman turc.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, iar mare parte dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus sâmbătă că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă după tentativa de lovitură de stat. Stoltenberg a precizat că informaţia i-a fost furnizată de comandantul suprem al Alianţei, generalul american Curtis Scapparrotti.

„El confirmă că tot personalul şi toate unităţile NATO din Turcia sunt în siguranţă şi securizate”, a anunţat oficialul pe Twitter.

Totodată a salutat şi „susţinerea puternică arătată de oameni şi de toate partidele politice faţă de democraţie şi de Guvernul ales democratic al Turciei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.