BBC: UE ar trebui să-şi facă griji pentru pădurile României

În România s-a iscat o amplă dezbatere pe marginea Codului Silvic, care ar trebui să protejeze flora şi fauna din pădurile ţării, printr-un control mai riguros al procesatorilor de masa lemnoasă, scrie BBC, care adaugă că experienţa din Romania arată că aplicarea legii rămâne o problemă şi că UE ar trebui să-şi facă griji şi pentru alte lucruri, nu doar pentru tăierile ilegale din pădurile tropicale.

“Codul Silvic a fost aprobat miercuri, în ciuda dezacordurilor din Parlament. Partidul de centru-stânga al premierului Victor Ponta, cel mai mare grup din parlament, a susţinut codul. PSD provine din fostul Partid Comunist. Este o lovitură pentru preşedintele Klaus Iohannis, liderul partidului Naţional Liberal, de centru-dreapta, care a cerut ca textul să fie modificat, spunând că ar putea intra în contradicţie cu legislaţia europeană privind concurenţa. Tot el a declarat că tăierile ilegale sunt o chestiune suficient de gravă cât să justifice o investigaţie în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”, scrie BBC, care adaugă că politicienii români se gândesc chiar la impunerea unei interdicţii temporare a exporturilor de lemn, astfel încât lacunele din domeniul forestier să fie eliminate.

BBC precizează că într-un comunicat al Comisiei Europene primit de jurnaliştii britanici se arată că Bruxelles-ul evaluează acum modificările aduse Codului Silvic din România. “Regulile de administrare a pădurilor,fie ele deţinute de stat sau în proprietate privată, sunt stabilite la nivelul statelor membre, dar comerţul cu lemn se supune regulilor UE care asigura libera circulaţie a bunurilor în cadrul pieţei interne, precum şi regulilor UE care reglementează comerţul cu state terţe”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

“Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer domină sectorul de procesare a lemnului din România. Are patru fabrici şi a cincea, la Reci, se va deschide în curand, oferind firmei cota de 29% de pe piaţa răşinoaselor. Într-o scrisoare adresata premierului, Schwighofer se opune unei clauze din Codul Silvic prin care se limitează la 30% cota pentru trei specii de arbori pentru fiecare firmă. Potrivit lui Schweighofer, cota încalcă legislaţia europeană a concurenţei şi, dacă va fi adoptată, compania sa ar putea da în judecată autorităţile la un tribunal internaţional şi ar putea concedia angajaţii din România”, scrie BBC.

Jurnaliştii britanici citează membri ai ONG-urilor din România care arată că Schweighofer este complice la tăierile ilegale. Acuzaţii asemănătoare au fost lansate şi de Environmental Investigation Agency din Washington, care a publicat o înregistrare cu camera ascunsă din care ar rezultă complicitatea lui Schweighofer la tăierile ilegale. Compania a negat acuzaţiile în ambele cazuri, scrie BBC.

În această luna, mii de români au ieşit în stradă pentru a cere întreprinderea unor acţiuni împotriva vânzarilor dubioase a superafeţelor împădurite. DNA investighează oficiali din cadrul Romsilva, precum şi politicieni. BBC îi numeşte aici pe directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, pe politicienii Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, menţionând că acesta din urmă este socrul premierului Ponta.

Munţii Carpati, un mare arc care străbate Romania are porţiuni vaste de pădure virgina, habitat pentru aproape jumătate din populaţia de urşi bruni, lupi şi râşi din Europa, scrie BBC. Un activits al ONG-ului Agent Green se plânge că tăierile ilegale au produs României pierderi de circa 5 miliarde de euro, începând din 1989. Despăduririle au redus suprafaţa împădurită a României la circa 26% din suprafaţa totală, “în timp ce oamenii de ştiinţă spun ca minimum trebuie să fie 36%”, scrie BBC. “Aici parcurile naţionale sunt administrate de personalul din industria forestrieră, în timp ce în alte ţări ele sunt administrate în mod independent”, mai spune activistul român citat de ziariştii britanici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.