Begu merge mai departe şi la simplu şi la dublu

Publicăm în premieră clasamentul WTA „LIVE”. Cu cine va juca Begu în optimi. Trei variante privind eliminarea prematură a Simonei Halep.

Begu în turul III la simplu şi turul II la dublu

Camelia Irina Begu, singura romancă rămasă pe tabloul principal la turneul de la Madrid s-a calificat în turul III, prin retragerea nemţoaicei Andrea Petkovic (cap de serie 11), oficial, din motive medicale. În primul tur, Petkovic a trecut de valoroasa jucătoare italiană Flavia Pennetta în două seturi, 6-3, 7-5. În turul III, Begu va juca contra învingătoarei din partida Varvara Lepchenko (SUA-#30 WTA) – Barbora Strycova (Cze – #22 WTA). Reamintim, Lepchenko a trecut în primul tur, destul de greu de Andreea Mitu, cu 7-6, 6-4. În proba de dublu, în turul 1, Begu alături de Lara Arruabarena (Spania) a învins în două seturi, 6-3, 6-2, perechea (cap de serie 8), Andrea Hlaváčková/Lucie Hradecká (Cehia). În turul 2, Begu/Arruabarena va juca contra dublului Vera Dushevina (Rus)/Maria Jose Martinez Sanchez (Esp). Tot în turul 1 la dublu, Raluca Olaru alături de veterana (41 de ani) Jana Husarova (Slovacia) a învins 2-6, 6-2, [10-5] perechea Michaëlla Krajicek (Cze)/ Barbora Strýcová (Cze). În turul 2, cuplul româno-slovac va avea drept adversară perechea Martina Higins (Sui)/Sania Mirza (Ind), dublul numărul 1 mondial în tenisul feminin. Un al treilea dublu cu participare românească, Monica Niculescu/Anabel medina Garrigues a cedat cu 3-6, 4-6 în faţa perechii Kristina Mladenovic (Fra)/Karolina Pliskova (Cze).

Ce a obţinut Begu până în prezent:

– 120 de puncte în clasamentul WTA pe 2015 (Road to Singapore)
– 55 de puncte în clasamentul WTA general (65 de puncte avea de apărat de la turneul din 2014 de la Madrid)
– 52.090 USD în proba de simplu, 8.065 USD în proba de dublu

Alte rezultate înregistrate luni

• Caroline Wozniacki (cap de serie 5) – Christina McHalle (64 WTA) 7-5, 6-0
• Svetlana Kuznetsova (27 WTA) – Garbine Muguruza (20 WTA) 6-3, 5-7, 7-5
• Lucia Safarova (c.s.13) – Tsvetana Pironkova (54 WTA) 6-3, 6-1
• Agnieszka Radwańska (c.s. 9) – Casey Dellacqua (44 WTA) 6-2, 6-1
• Samantha Stosur (24 WTA) – Kaia Kanepi (50 WTA) 6-3, 6-2
• Roberta Vinci (43 WTA) – Alize Cornet (28 WTA) 6-4, 7-5

Record de capi de serie eliminaţi

La ediţia din acest an a Mutua Madrid Open, nu mai puţin de 5 capi de serie (din 16) au părăsit competiţia încă din primul tur. Deşi s-au disputat doar 6 jocuri + 1 nedisputat (din 16) în turul secund, avem deja un cap de serie plecat acasă în această fază a competiţiei, este vorba de Andreea Petkovic care nu s-a prezentat la meciul cu Irina Begu. În anii anteriori, numărul de capi de serie eliminaţi în primul tur a fost mai mic: 3 în 2014 (dintre care o jucătoare s-a accidentat în setul decisiv), iar în 2013 doar 2 capi de serie. Se vorbeşte foarte mult şi de unele evoluţii „strategice”, undele jucătoare păstrându-se pentru Roland Garros. Până atunci se mai joacă turneul de la Roma (tot din categoria WTA Premier Mandatory) şi în paralel două turnee de mai mică amploare, de categoria WTA Internaţional, cele de la Nurnberg şi Strasbourg.

O teorie privind „surpriza” Halep

Circulă trei variante privind eliminarea surprinzătoare a capului de serie 2, Simona Halep. Prima varianta se referă la o indispoziţie creată de unele dureri de la spate, care ar fi împiedicat-o pe româncă să joace la adevărata ei valoare. Tot conform acestei variante, Halep nu a vurt să rişte nimic în ceea ce priveşte starea sa fizică. A doua variantă este mai abruptă şi vizează o cădere de formă. Tot aici specialiştii inclină să creadă că aducerea unui antrenor nou a fost inoportună acum, angajarea unui nou tehnician fiind mai utilă înaintea sezonului pe iarbă. În sfârşit mai este si varianta a treia, privind un aşa-zis calcul strategic şi anume renunţarea de bună voie la unul din cele 4 turnee foarte puternice pe zgură: Stuttgart, Madrid, Roma (acesta începe imediat după cel din capitala Spaniei) şi Roland Garros, dacă obiectivul principal este turneul de grand slam de la Paris.

Considerăm că această variantă este cea mai plauzibilă. Nu există vreo jucătoare care să poată avansa mult în toate cele 4 turnee. De regulă o jucătoare de top „renunţă” fie la turneul de la Madrid, fie de la cel de la Roma. Anul trecut, Sharapova şi Halep, finalistele de la Madrid au „ieşit” prematur din turneul de la Roma, ambele în turul 3. Anul acesta, Angelique Kerber, câştigătoarea de la Stuttgart, Halep şi Brengele semifinaliste, au ieşit toate 3 din primul tur la Madrid. Cu siguranţă cele trei vor încerca să înainteze cât mai mult la Roma, fiind o săptămână de pauză între Roma şi Roland Garros. Nu se ştie ce vor face Wozniacki şi Sharapova. Vor forţa aici, sau se vor păstra şi ele pentru Madrid. În ceea ce o priveşte pe Halep (care repetăm, anul trecut nu a forţat la Roma) ea a ales să nu forţeze la Madrid, calculând că Sharapova va ajunge maxim în semifinală şi în aceast caz nu o va întrece în clasamentul WTA general. La Roma, ambele au de apărat acelaşi număr de puncte din 2014 şi bătălia va fi care pe care, direct sau indirect.

Clasamentul WTA „LIVE”

Cotidianul.ro vă prezintă în premieră în România, clasamentul WTA „LIVE” , adică după momentul desfăşurării a 7 meciuri în turul II al turneului de la Roma

1. Serena Williama (#1) – 9.831 puncte
2. Simona Halep (#2) – 7.115 puncte
3. Maria Sharapova (#3) – 6.590 puncte
4. Petra Kvitova (#4) – 5.735 puncte
5. Caroline Wozniacki (#5) – 4.845 puncte
6. Eugenie Bouchard (#6) – 4.063 puncte
7. Ana Ivanovic (#7) – 3.850 puncte
8. Ekaterina Makarova (#8) – 3.465 puncte
9. Andreea Petkovic (#10) – 3.315 puncte
10. Angelique Kerber (#11) – 3.230 puncte

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.