Beijing: Situația din Coreea de Nord este într-un ”punct critic”

Statele Unite vor cere, vineri seara, Consiliului de Securitate ONU să intensifice presiunile economice asupra Coreei de Nord, iar secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a explicat că, în cazul în care presiunile diplomatice vor eşua, armata SUA este pregătită să intervină militar.

„Există şi şanse să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord, absolut. Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile diplomatic, dar este foarte dificil”, a spus Donald Trump într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate ONU, Beijingul a transmis că problema programelor nuclear și balistic ale Coreei de Nord a ajuns într-un ”punct critic”, dar că dialogul este singura cale de rezolvare. ”Din cauza recentelor acțiuni al Coreei de Nord de a accelera dezvoltarea armei nucleare și a rachetelor, China este de acord cu comunitatea internațională să întărească eforturile pentru neproliferare”, a spus ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Donald Trump a explicat că porneşte de la premisa că preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Un, este raţional, observând însă că a preluat conducerea naţiunii fiind foarte tânăr. „Avea 27 de ani. Tatăl lui a murit, a preluat conducerea regimului. Orice s-ar spune, acest lucru nu este uşor, mai ales la acea vârstă. Nu vreau să îi acord credit, nici să îl discreditez, eu spun doar că este ceva foarte dificil. Dacă este sau nu raţional, nu ştiu. Eu sper că este raţional”, a subliniat Trump.

La reuniunea Consiliului de Securitate participă șefii diplomațiilor din SUA, China, Marea Britanie. Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit anterior cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud, iar înaintea reuniunii de la ONU se va întâlni și cu ministrul chinez. Miza este explicată pentru Reuters de un diplomat de la ONU, sub protecția anonimatului. ”SUA cer Coreei de Nord să își stopeze programul nuclear și balistic, iar abia apoi poate fi vorba despre discuții. China dorește discuții înainte, urmate apoi de acțiuni concrete”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.