×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 06:45
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Fuga în pribegie de sărăcie
Bejenarii – "căpșunarii" de ieri
Arhiva Rainer - grup de copii din localitatea Fundu Moldovei. Anii '30
Arhiva Rainer - grup de copii din localitatea Fundu Moldovei. Anii '30

Sărăcia face casă cu românul de când se ştie. Nu am de gând să generalizez un fapt istoric, însă reperele istoriografice vorbesc de foarte puține perioade de liniște prin ținuturile moldo-valahe. În Evul Mediu, satele cu ţărani clăcaşi, numiţi „vecini“ în Moldova şi „rumîni“ în Valahia, se goleau deseori prin fuga în pribegie a locuitorilor care doreau să-şi schimbe destinul. Fuga trebuia bine ticluită, căci pedepsele erau aspre, de la bătaia la falangă la tragerea în ţeapă (nu Ţepeş a folosit primul ideea), pentru a fi şi altora exemplu.

Silniciile de tot felul, de la numărul mare al zilelor de muncă pe moşia boierească sau zilele de muncă forţată şi gratuită, în funcţie de necesităţile latifundiarului, la traumele cotidiene ale stăpânului, care putea face cam ce-i trecea prin cap cu supuşii săi, erau motive pentru rarele caractere tari să găsească o soluţie de evadare. Pare a fi o exagerare, însă raporturile între stăpân şi „rumîn“ în Evul Mediu au supravieţuit în raporturile de mai târziu, dureros de târziu, între activistul de partid, şef al biroului politic existent în orice instituţie şi „oamenii muncii“. Aroganţă, zeflemea, infatuare, umilire erau trăsăturile unor astfel de relaţii care nu pot alimenta decât nemunca, imoralitatea şi anularea alternativelor de evadare.

Aceia care reuşeau să scape trebuia să părăsească nu numai ţinutul, ci mai ales şi ţara. Numiţi „bejenari“, majoritatea găseau un refugiu în cetele de mercenari sau îşi încercau rostul prin alte localităţi, la mare distanţă de locul natal, cu precădere în oraşe. Oraşele erau spuse autorităţii domneşti, iar în mulţimea de neamuri care se perinda acolo te puteai pierde cu uşurinţă. Nu întâmplător se spunea că „aerul oraşului te face liber“. Satele româneşti erau şi sunt destul de restrictive cu „veneticii“, străinii nu neapărat de neam şi limbă, ci străinul de comunitate. Această distanţă socială şi sufletească vine din interdicţia impusă de stăpân, care la rândul său trebuia să acorde sprijin confraţilor săi în prinderea „bejenarilor“.

Sate care fug

Golirea satelor se accelerează în veacul al XVIII-lea, căpătând o mobilitate colectivă de invidiat; puteau schimba topografii pe suprafeţe uriaşe. Administraţia austriacă în Oltenia nu a reuşit între 1718-1739 să realizeze o hartă o noii provincii, pentru a şti pe câţi plătitori de taxe poate conta. Cartografierea din toamnă nu mai corespundea cu aceea din primăvară, întrucât satele dispăreau, mutându-se peste dealuri şi văi. Oamenii mai fugeau şi din alte motive în afara plăţilor legate de taxe. Satele fugeau din preajma drumurilor, pe unde nu veneau numai caravanele negustoreşti, ci mai ales jafurile arnăuţeşti sau ale osmanlîilor de peste Dunăre. Furau tot şi adesea siluiau femeile, iar ultimii mai colectau şi robi. Se naşte treptat nepăsarea faţă de ziua de mâine. Supravieţuieşti mai uşor dacă nu ai nimic. La 1850 încă se mai trăia aşa în Valahia şi Moldova pe arii întinse, iar revoltele ţărăneşti din 1888 şi 1907 au dovedit că ruptura dintre cei mulţi şi cei puţini, care conduc, era încă majoră, adesea de neconciliat. Faptul că voluntarii veniţi din Europa sau America muncesc cu osârdie la construirea caselor din zonele sinistrate, în timp ce românii ale căror case sunt în şantier îşi petrec ziua la cârciumă, nepăsători şi nesimţitori, este o realitate a secolului al XVIII-lea. Atunci, pentru a convinge nişte ţărani să ajute o diligenţă să iasă din noroiul drumului – căci ei se holbau la ea ca la spectacol –, nu au fost de folos napoleonii de aur ai călătorilor, ci biciul surugiilor! Chiar prin aceleaşi locuri din sudul Moldovei! Acest tip de lene şi nepăsare abulică şi neantizată a fost, din păcate, foarte bine calapodată pe structura mentală a lumii socialiste, unde statul trebuia sa-ţi facă casă, să-ţi măture prin cameră, să-ţi dea micul-dejun etc.

Arhiva Rainer. Grup de băieţi fotografiaţi în anii '30 în localitatea Fundu Moldovei

Un popor tânăr, șmecher și leneș

Desigur, statul este prost administrat, căci sărăcia este doar întâmplător întâlnită într-o ţară guvernată coerent. Suntem un popor tânăr – o afirmă mulţi –, certat însă cu munca şi iubitor de şmechereală şi lene. Potenţialii „bejenari de ieri“ trăiesc astăzi într-o tensiune continuă a zilei de mâine şi a soluţiilor de supravieţuire onorabilă, care lipsesc. Ei au fost redenumiţi în funcţie de varietatea destinaţiilor: ciupercari, căpşunari etc. Interesant este că aceşti oameni se pot adapta unui mod de viaţă structurat diferit şi unui ritm de lucru aflat pe o altă grilă temporală. De fapt, aceste repere nu le întâlnesc în ţara lor, deoarece aceasta încă se află ancorată într-un neant istoric şi social, unde stăpânii pot păcăli uşor prostimea cu şcoală puţină şi indiferentă faţă de ziua de mâine. Similar cu secolul al XIX-lea sau cu secolul al XVIII-lea. Ce s-ar face un baron feudal cu două-trei sate cu oameni care gândesc, care-şi cer drepturile şi ştiu a le construi, oameni care vor şi altceva? Astfel, baronului îi este pusă sub semnul întrebării chiar propria-i stăpânire.

Deocamdată, împlinirile se întâlnesc pe alte meleaguri, care au renunţat de sute de ani la baroni de tip feudal. Nu de alta, dar alte revoluţii s-au lăsat şi cu ghilotinări! În timp ce sărăcia locurilor noastre respiră prin aroganţa şi indiferenţa înalţilor funcţionari. Dacă ar şti de ghilotină…

Conferința profesorului Francisc Rainer, din anul 1932

Fiecare popor a avut bejenarii lui în circumstanţe istorice complexe, de grea încercare, cum au fost epidemiile, cruciadele, sau războaiele feudale. Dar rănile s-au vindecat chiar şi într-un timp de 50 sau 100 de ani. De pildă, chipul unui italian din 1945 nu se deosebea prea mult de chipul unui român din acelaşi timp. Chipurile celor două popoare au astăzi trăsături diferite: unul şi-a căpătat zâmbetul renascentist, iar celălalt păstrează ridurile unor timpuri perpetuu neaşezate, morometice şi congenitale întru sărăcie. Foarte puține la număr au fost intervențiile publice referitoare la posibile măsuri de ameliorare a sărăciei endemice. Una dintre aceste intervenții, nepublicată până în momentul de față, este conferința susținută de profesorul Francisc Rainer în anul 1932. Textul conferinței „Degenerare și fiscalitate“ a ajuns la noi datorită stenogramei ziaristului M. Sevastos de la cotidianul „Adevărul“. Iată mai jos textul acestei conferințe, prezentată în plină criză economică, și soluțiile propuse de profesorul Rainer2 pentru reducerea fiscalității și atenuarea degenerării:

„În orice om se găsesc elemente care pot crea un exemplar de elită. Totu-i ca ele să se întâlnească cu elementele corespunzătoare fiecărui individ. Cu cât oamenii sunt dotați cu mai multe calități, cu atât există mai multe posibilități de întâlnire a elementelor superioare.

Dar și la noi și aiurea oamenii cei mai insuficienți dotați de natură și cu cele mai reduse mijloace de existență au copii mai mulți. Un nou copil este un braț de muncă în plus – și atât! Ascensiunea socială este urmată de restrângerea numărului copiilor. Familiile cele mai bine înzestrate se micșorează, diminuând, totodată, însuși tezaurul de calitate a nației.

Muncitorul nediferențiat are cei mai mulți copii, apoi lucrătorul calificat pe unele profesii libere etc. De la țară vin la oraș elementele cele mai bune și cele mai rele. Cei înzestrați cu spirit de inițiativă, cu energie și cu curaj cutează să-și taie o altă cale. Dar tocmai aceștia, împuținându-și din generație în generație copiii, sting o parte din înzestrările nației“.

Originea degenerării

Elementele cele mai instruite ale popoarelor sunt lovite cu regularitate. Aceasta-i originea degenerării statelor vechi. Grecia este o pildă. Oriunde se schița o mișcare de independență – deci de superioritate –, intrau mai curând sau mai târziu biruitoare forțele statului organizat și bărbații erau uciși până la unul. Grecia a practicat cu fermitate sistemul stârpirii valorilor. Din timpurile vechi până acum războaiele au distrus elementele cele mai valoroase ale națiunilor. Ceea ce e mai viguros cere jertfă. Iar popoarele degenerează generație cu generație.

După o statistică din anul 1925, germanii aveau 380.000 alienați, 85.000 epileptici, plus 100.000 debili mintal grav.

Statele Unite au 280.000 de alienați internați în ospiciu, după o statistică recentă. Din 5 milioane de tineri chemați la recrutare, 22% au fost găsiți inapți pentru serviciul militar. În Anglia, la 2 milioane de tineri prezentați în 1918, în fața comisiilor de recrutare, 59% au fost declarați apți, 10% absolut inapți, restul fiind trecuți în serviciile sedentare.

Fără teama de dezmințire, se poate afirma că în țările culturale mari o treime este nonvaloare. Noi nu avem statistică. O judecată elementară ne așază și mai jos.

Cum se combate degenerarea

Trecând la partea a doua a conferinței, profesorul Rainer s-a ocupat de mijloacele fiscale prin care s-ar putea combate degenerarea. Fiscul trebuie să intervină pentru sprjinirea tuturor celor nevoiași, din toate straturile populare. Este nevoie de sprijinit elita, oriunde ar fi ea. La noi nu se face nimic pentru menajarea elitelor cu copii din ce în ce mai puțini. Și prilejuri au fost destule.

Arhiva Rainer. Grup de fetiţe din localitatea Fundu Moldovei. Anii '30

Împroprietărirea

Legea circulației bunurilor rurale, care urmărea crearea unei pături rezistente de agricultori, prin selecționarea calităților.

Colonizările. Statul și-ar putea arenda perpetuu terenurile, cu chirie mică, cu condiția – ca arendașul să aibă un număr de copii.

În aceste trei cazuri, spune profesorul Rainer, criteriul s-ar fi cuvenit să fie numărul copiilor. El a fost neglijat.

Birurile pe moșteniri. Un copil nu ar trebui să moștenească decât o treime. Această măsură ar încuraja o garanție de trei copii.

Scutiri de biruri în raport cu numărul copiilor. Pretutindeni, legile fiscale avantajează familiile cu mulți membri. Pentru familiile cu mulți membri, în Italia, venitul minim impozabil este fixat la 100.000 lire, deci 900.000 lei. În Germania, salariații cu un venit anual de 1.200 mărci aur (48.000 lei) nu plătesc niciun fel de impozit. Până la 9.200 mărci (370.000 lei) se plătesc numai birurile elementare; și numai de la această cifră încep impozitele pe venit. În Germania, o familie cu patru copii nu dă niciun bir. Până la acest număr, familia are un scăzământ de 20% de fiecare membru al său.

Care-i situația la noi?

Două persoane izolate, amândouă cu un venit global de 100.000 lei, plătesc 7.200 lei un impozit pe venit (câte 3.600 lei fiecare). Dacă aceste persoane se căsătoresc, ele plătesc 100.000 lei, deci,o… amendă de 3.600 lei anual pentru menaj!

Cât privește copiii, la 1-2 copii nu se face niciun scăzământ. La 3-4 copii se face o reducere de 5%, ceea ce revine la un venit de 100.000 lei, un scăzământ de 3.600 lei. Iar minimum neimpozabil pentru salariați nu există. Dar dacă familiile cu copii sunt avantajate, de unde se despăgubește Fiscul? Din impozitul pe celibatari, pe alcool, pe tutun etc. În Germania, statul ia de la celibatari un plus de 10% din impozitul pe venit, Franța 35%, Italia 50%, iar în Statele Unite, dacă venitul depășește 160.000 lei, se percep 4% peste ceea ce întrece acest venit.

În privința impozitului pe tutun, pe alcool etc., este destul să cităm cazul Germaniei, care consumă aceste articole în valoare de 320 miliarde lei anual. Din această sumă, statul ia un impozit de 44 miliarde lei. Numai vinul spumos produce 480 milioane lei, iar berea, două miliarde și jumătate lei.

Dacă poporul german și-ar reduce consumul de tutun și băuturi cu o optime, diferența câștigată anual de 40 miliarde lei ar fi suficientă să asigure creșterea a unui milion de copii (fiind necesari 40.000 lei pentru creșterea unui copil pe an).

Prin urmare, soluții există. Pe această cale să pășească statul, mergând chiar la socializarea cheltuielilor pentru creșterea copiilor, nu declarându-se ostil familiei, ca statul nostru, care recurge la cele mai apăsătoare impozite: pe chirii, zahăr etc. Acesta-i cursul științei. Va fi cel luat în seamă de guvernanți?! Opinia publică însă îl înțelege. Evidența proclamată de dl. prof. Rainer la Galați, într-o conferință bogată în documentări, rostită cu un remarcabil talent, va ajuta poate ca ideile acestea să se întoarcă prin ricoșeu din opinia publică în clasa diriguitoare. Căci, de altfel, degenerarea popoarelor este o chestie care privește pe toți. (Francisc Rainer)3

A consemnat M. Sevastos

Note

1 Conferință susținută la data de 13 martie 1932 la Academia Comercială din Galați de dr. Francisc Iosif Rainer, Profesor de anatomie și antropolog de prestigiu internațional, creatorul școlii de antropologie de la București și ctitorul Institutului de Antropologie care-i poartă astăzi numele, institut înființat în anul 1940.

2 Profesorul Francisc Iosif Rainer a fost colaboratorul savantului Dimitrie Gusti în toate campaniile de cercetare sociologică organizate de acesta din urmă la Nereju Mare (1927), Fundu Moldovei (1928) și Drăguș (1932). Asocierea științifică a celor două personalități se baza pe dorința înțelegerii ființei umane în complexitatea sa bio-culturală. Legătura dintre aceste două laturi umane gândite și analizate de obicei separat constituia preocuparea comună a anatomistului și antropologului Francisc Rainer și a creatorului de școală sociologică Dimitrie Gusti.

3 Profesorul Dimitrie Gusti a făcut la rândul său, în aula Academiei Române, o „caldă şi pătrunzătoare caracterizare a personalităţii profesorului Francisc J. Rainer“: „Rareori au fost întrunite în mod atât de fericit, aşa cum le-am întâlnit la dânsul, strânse într-un singur mănunchi, însuşiri ca temeinicia ştiinţifică, măiestria organizatoare şi nobleţea sufletească. Profesorul Rainer a fost un adevărat filosof care practică, fără a afişa, înţelepciunea – spre deosebire de atâţia care o afişează fără să o practice. Profesorul Rainer a fost un deschizător de drumuri noi şi în privinţa unei antropologii a poporului român, creînd fundamentul ştiinţific prin cercetările ce le-a făcut pentru întîia oară pe teren, în trei sate româneşti, care sunt dealtfel şi primele monografii antropologice săteşti din ştiinţa mondială! Gândul de recunoaştere al Academiei restituie celui care a creiat anatomia fiinţei vii locul care de drept îi revine printre cei dintîi savanţi ai lumii“.

Adrian MajuruPublicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
6705
 | 13
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Rusu Radu
+1
(Partea întîi:) Românii au înţeles, intuitiv, încă din Evul Mediu, că, dacă refuzau să muncească, atunci boierii - care erau percepuţi ca asupritori -, rămîneau fără surse de venit. A nu munci era modul lor de a cîrti. Românii sînt, în cea mai intimă fibră a lor, un popor creştin. Un popor de martiri, dar, în egală măsură, un popor de "monahi"; de oameni care se mulţumesc cu puţin şi preferă să ducă o viaţă simplă, cvasi-ascetică. A nu munci, sau a munci atît cît e necesar să nu mori de foame, era (este) echivalat cu "a fi liber". A fi liber de constrîngeri, a fi propriul tău stăpîn. A-ţi dedica existenţa evoluţiei spirituale, nu acumulării de bunuri materiale. Acesta ar trebui să fie idealul. Omul dă prea mult Cezarului, şi prea puţin, sau mai deloc, lui Dumnezeu. Altfel, munceşte cu drag, cu spor, benevol, cel care, fie este corect recompensat şi tratat, fie este el însuşi proprietarul pămînturilor, sau al mijloacelor de producţie. Munca are legătură cu proprietatea. Are legătură şi cu cei care au înfiinţat, deliberat, "locurile de pierzanie", precum cîrciumile săteşti - inşi pe care i-a demascat chiar Eminescu. Oare creştinii nu ar trebui "să-şi iubească aproapele ca pe ei înşişi"? Dacă stăpînii îi tratează, pe cei care le asigură prosperitatea, mai rău ca pe robi, clăcaşii, de ce ar trebui să muncească pentru aceşti "antihrişti" pînă la epuizare? Arbeit Macht Frei? Poate! Cu condiţia ca munca să fie făcută în onoarea lui Dumnezeu... Oare ce s-ar întîmpla dacă toată suflarea muncitoare din România ar refuza să mai lucreze? Ce s-ar întîmpla cu şlehta de politicieni-activişti, de "patroni", de neo-securişti, de "bugetari"? Un timp ar supravieţui "din rezerve".
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+1
(Partea a doua:) Ulterior, dacă ar vedea că "sclavii" sînt uniţi, şi refuză să cedeze, atunci, fie ar începe să pună ei înşişi osul la treabă, fie şi-ar aduce "sclavi" de pe alte meleaguri, fie ar începe să facă uz de mijloace violente de coerciţie: cei care refuză să se întoarcă în fabrici şi pe ogoare, vor fi schingiuiţi, împuşcaţi, etc. "Vom muri, dar vom fi liberi!". În acest caz, tocmai Non-Arbeit-ul, tocmai NE-munca îi va face liberi. Munca este un drept, nu o obligaţie. Prin urmare... O posibilă soluţie - paşnică! - de a scăpa de Paraziţii străini şi de slugile lor profitoare autohtone, este declanşarea Grevei Generale pe termen nelimitat! Să-i vedem atunci pe "bugetari" cum se vor mai descurca în lipsa veniturilor "sclavilor" pe care-i exploatează! Din ce va mai trăi poliţistul corupt? Dar sekuristul abuziv? Dar medicul incompetent? Dar profesorul lipsit de vocaţie de dascăl? Dar patronul lacom? A nu munci = O formă de protest la adresa Lumii Moderne. O lume strîmb întocmită. O lume al cărei sfîrşit - catastrofal - este tot mai aproape. Să meargă în Băjenie perpetuă tocmai pribegii care dintotdeauna au preferat să-i exploateze pe alţii: gitanii şi iudeii. Mesajul să fie clar: dacă nu pleacă minoritarii exploatatori, dacă nu pleacă "Stăpînii" [din Umbră], atunci refuzăm să mai muncim. Cei care au exploatat, cei care au pactizat cu exploatatorul alogen, să plătească: să muncească în beneficiul comunităţii. Să devină, din exploatatori, exploataţi. Să vadă şi ei cum este să te speteşti, zilnic, pentru mai nimic. Greviştii, să facă tranziţia de la "milă voiesc, iar nu jertfă", la "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Păi nu? Dacă Greva nu va da rezultatele scontate, atunci nu mai rămîne decît Lupta armată. Fiecare să devină un partizan sui-generis. Refuzaţi să mai munciţi! Refuzaţi să mai legitimaţi-asiguraţi, prin activitatea cotidiană, existenţa Sistemului ticăloşit. Încetaţi complicitatea cu exploatatorii!
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Matei
+7
Asa sa fie ? Genetic romanii sa fie lenesi, sa ucida pentru bani (mercenari), sa nu fie buni decat ca robi (cu conditia sa fie bine « educati » cu biciul), ticalosi si putrezi ? Daca este asa, eu unul nu am auzit ca ar exista astfel de caracteristici generale. In schimb nu cunosc ca romanii sa isi fi creeat imperii (realizate de catre toti ceilalti exclusiv prin jaf, crima si asuprirea celor cuceriti), sa fi folosit violul ca mijloc de terorizare si violenta ca forma de expresie personala si colectiva. Cui foloseste o astfel de prezentare ?
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Matei
+2
asa e; nioci eu n-am maireziosta de lam juamte incolo; parca ar fi scrisde "isoricul" ala cu nume de boia de ardei
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Dan @ Matei
+2
Eu cunosc satul strabunicilor mei dinspre mama(cei ai tatalui meu erau oraseni)-un sat de munte ,destul de izolat,in "marginea" Apusenilor dinspre Huiedin-Ciucea;acum,cand imi amintesc despre viata de acolo,imi dau seama cat de bine se gospodareau cu putinatatea mijloacelor pe care le aveau la indemana ;cum sa pot crede ca erau lenesi,prosti etc.,cand singuri,doar prin forta bratelor comunitatii ,isi faceau stavilare impletite pentru ca vijeliosul rau de munte sa nu se reverse primavara mai mult decat trebuia peste fanetele lor;deviasera si "stalpisera" raul pentru a crea un brat cu debit controlabil care sa puna in miscare moara,sa invarteasca "vultoarea"in care se spalau hainele groase...si multe altele?acum,toate acestea nu mai exista...satul e destul de pustiu si cei ramasi nu mai"fac fata"-sunt batrani si slabi...amarati in plus cand aud la radio(la tv tot nu pierd mult timp) ca au fost lenesi,prosti etc,nu destepti,precum cei care le-au risipit atea si dorinta de a trai demn...
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Yoram
+2
Inca o data exceptionl,l-am citit de cateva ori,vreau sa il invat pe de rost!Astia suntem,putem sparge oglinzile,ca tot astia suntem!Ce este extrem de curios este ca se stie de multa vreme unde trebuie,aceste calitati de aur ale poporului roman,de aia numai ocupatii straine ,numai tradari,numai hotie,numai degenerati,se duc aia doi ca lacheii la Washington sa pupe tuhasul lui Trump,doar,doar !!De aia ne fura austriecii petrolul si padurea,de aia nu cracnim cand secuii o iau pe aratura,stie Dodon de ce prefera Rusia!In Afganistan nu au putut bate americanii un tarus,ca il rupeau cu dintii afganii,aia barbati!
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Stanica
-9
Domnule Majuru, profesorul Francisc J. Rainer este de etnie germana, di vechiul imperiu austro-ungar si dupa cum puteti observa, majoritatea romanilor de sorginte PSD-ista ii urasc aprig pe etnicii germani. Nu cred ca articolele despre Francisc Iosif Rainer, au vreun impact in randul trogloditilor rosii, va pierdeti vremea, mai bine furati ceva, profitati acum cat tine Dragnea de sase coruptilor pe care-i apara cu pieptu-i de arama! Lasati savantii, ca nu intereseaza pe nimeni soarta lor, nu-i intereseaza pe romani nici savantii in viata, ce sa mai vorbim despre disparuti. Iar istoria e importanta pentru popoare, nu pe adunaturi de oameni lenesi si nepasatori care nu dau doi bani pe Patria lasata mostenire de parinti si stramosi. Pentru acestia, Facebook inseamna viata!
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Plugarul
+15
Şi ce altceva ne mai poţi spune despre Francisc Iosif Rainer d.le Majuru ..... ? În afara unor controversate aprecieri rezultate în urma , pompos spus , studii ce nu scot la suprefaţă decăt nişte ..... straşnice banalităţi ..... ce ţin mai degrabă de impactul politic şi geo - strategic de moment , ..... , una tare de tot răzbate .... , citez ,, Administraţia austriacă în Oltenia nu a reuşit între 1718-1739 să realizeze o hartă o noii provincii, pentru a şti pe câţi plătitori de taxe poate conta '' ..... . Păi EDITAT mama măsii de treabă ..... , asta era bre ..... ! Motivarea apucăturilor expansioniste şi secătuirea popoarelor ocupate , ale ...... ????!!!! Aud ....!? Ale Austo - Ungariei concomitent cu plasarea marilor pricepuţi plimbăreţi ai lumii ..... . Aia cu degenerarea dom' Majuru , e clară , dar te întreb ..... , dacă era invers .... , se duceau oltenii să facă recensămănt in Austria .... , îi găseau pe austrieci acasă .... ? Nu , că umblau telelei prin Europa .... să mai pună noi taxe sau să exploateze ştiinţific pădurile , si resursele fraierilor ..... . Prezenţa nemţilor după alungarea destrăbălatului Cuza , şi ....iată , impunerea colecţionarului de case din Sibiu la Cotro .... , toate acestea sunt legate de .....studiile socio-economice făcute de cei cu sănge albastru pentru a educa şi civiliza populaţiile periferice de către .... degeneraţi . Iar , despre neaoşul oltean Francisc Iosif Rainer , dacă vreţi să stiţi mai multe d.le Majuru , vă stau la dispoziţie ..... . Stiu băieţii cum să mă găsească .... , vă spun ei ....
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Dan @ Plugarul
0
...asta ca sa nu mai vorbim de flacaii luati "in slujba la imparatul",care,cand nu erau trimisi sa moara in vreo batalie pentru gloria imperiului,trebuiau sa munceasca pe langa fermele austriecilor;stiti cat era durata serviciului militar pentru romanii din imperiu?
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+5
EXCELENT ARTICOL DOMNULE !!!E O CRIMA GREU DE REPARAT LA CATE ZECI DE MI DE COPII STAU CU BUNICII DATORITA FAPTULUI CA PARINTII SUNT PLECATI SI ASTA ESTE O TRAUMA !!!!!!DAR CE L INTERESEAZA PE INCA PRESEDINTELE KWI EL ESTE INFORMAT SI INFORMAT RAMANE !!!!!!RUSINE CU STAREA DE FAPT CAND AVEM PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI PLECATI AFARA DIN TOATE CATEGORIILE SI PUNCT SI DE LA CAPAT !!!!!!ESTI MORT DE CIUDA DOMNULE KWI CA ESTI PE BARA SI POPORUL TI A DAT SAH MAT DAR SERIOS !!!!!!!NU VEI REUSII NIMIC CU TOTI NICUSORII TAI SI RAMASITELE DE LIBERALI ESTI PE TOBOGAN CARE NU TE OPRESTE DELOC !!!!!!AI MARE GRIJA NU TE MAI BAGA PESTE GUVERN NU ESTI SPER BASE MATRAFOX 2 !!!!!!!LASA GUVERNUL SA LUCREZE !!!!!!!TU STAI IN COTROCENI POTI SA SI DORMI CA TOT AIA E !!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
c.g
+12
Pt.Dacia. Sa speram ca sotul doamnei Carmen, impreuna cu baieti cu ochii albastrii nu mai scornicesc lucraturi care sa aduca guvernanti chipurile tehnocrati care sa faca jocurile dusmanilor ROMANIEI, nu putini ! Sa speram ca rusii, '' colegii americani '', '' poporul ales '', nu se mai amesteca in treburile interne ale tarii noastre, ca mega hotiile si mega bandirismele economice din ultimii 28 de ani inceteaza ! Trebuie sa avem un PRESEDINTE al ROMANIEI care sa nu fie o marioneta, un gargaragiu, ca cei de pana acum ! Sa tinem minte trei cuvinte :LIVIU DRAGNEA PRESEDINTE, spun asa clar '# verde in fata '', trebuie sa avem Putere si Presedinte de tara din zona social-democrata sa nu mai avem balamucul nou de azi cu hartaneala in strada, cu incitari si '' indignari '' sa puna bete in roate programului de guvernare al Guvernului PSD si '' asociatii '', guvern legitim, Guvernul condus de Premierul Grindeanu, deoarece tocmai '' aflaram '' ca alegerile generale au fost castigate la pas si categoric de PSD si '' asociatii ''! Sanatate, sa auzim si de mai bine !
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
DACIA
+19
Da, am retinut ca in GERMANIA, ITALIA, inca din anii 1925, exista un venit minim, care nu se impozita, pt. ca era necesar vietii, asa e acolo, de fapt , in tot UE , si acum. La noi, in 2010, NASUL MAFIEI, BASESCU, a cerut ca si cei cu 350 de lei pe luna , sa plateasca IMPOZIT. Era o batrana care il ruga plangand, sa nu ii mai ia din pensie, ca nu ii ajunge , nici de paine, iar el i-a spus, pune mana si fati singura painea. Ea a raspuns ca e OPERATA, nu poate si mai are 2 copii handicapati, vad ca presa, nu mai arata filmul respectiv. Acum, pt. prima oara, Presedintele DRAGNEA, cu PREMIERUL GRINDEANU, au fixat, un venit care nu se va IMPOZITA: 2000 de lei. Sa dea D-ZEU, sa fie lasati de STAPANII din afara ai ROMANIEI. Aici, e miza, pe cresterea macar putin a nivelului de trai. COSUL minim de consum, pt. ca ORICUM , miliarde de euro, pleaca afara , neimpozitate, iar YOHANNIS, se face ca nu vede.Cei care ar trebui sa vegheze, asupra jefuirii ROMANIEI, ne sperie ca vin TERORISTII, dar nu vad ca PAMANTURILE, PADURILE, RESURSELE tarii, pleaca afara, iar romanii cum a fost mereu, RABDA.
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+8
FIe painea cat de rea/Aoco in tara ta/Tot ti-o fura cineva! Apoi apar unii cica elota "intelctuala" si iti explica ca asa e "moral" .... De vreo 27 de ani tiot aud pe unii cica "elita" care nevirbesc despre "motrala" cu urmarea ca am produs inca o genratie de sacrificu si am alungat cateva milioane din tara .. sub oretext ca trebe sa facem "raparatii istorice" , ca rstitutio in integrum , ca trebuie sa fim "competitivi" si alte ####ri din astea
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 15 ore şi 4 minute
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 13 ore şi 5 minute
Hagi: Din păcate...
Publicat acum 22 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017