Bela Tarr, ultimul reprezentant al cinemaului radical tarkovskian, invitat special al „Les Films de Cannes a Bucarest”

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse şi Sátántangó, şi cineastul francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d’Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitaţii de onoare ai ediţiei a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va organiza o serie de proiecţii speciale şi discuţii cu cei doi invitaţi în cadrul programului Artişti în dialog, o ocazie unică pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanţi autori de film contemporani.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va susţine un dialog cu publicul la finalul proiecţiei The Turin Horse, despre care a anunţat că este ultimul pe care îl realizează, iar discuţia va fi moderată de criticul francez Jean Michel Frodon. Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la premiera în România a titlului L’Atelier/The Workshop, prezentat anul acesta la Cannes în secţiunea Un Certain Regard.

Le Venerable

Între 13 şi 15 octombrie, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Béla Tarr în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Béla Tarr este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Öszi almanach/Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secţiunea, pe 13 octombrie, urmând proiecţiile filmelor The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint şi Premiul FIPRESCI, şi Werckmeister Harmonies care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în 2000, în sectiunea paralelă La Quinzaine des Réalisateurs. Pe 15 octombrie, retrospectiva Béla Tarr se va încheia cu proiecţia lungmetrajului de şapte ore şi jumătate, Sátántangó, despre care Jean Michel Frodon scria: Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu „a fi acolo” – în vreme ce, deşi e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spaţii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră şi de montaj, şi cel al sălii. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, şi este considerat de critică drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Béla Tarr va sosi în România pe 13 octombrie când va deschide cea de-a doua ediţie Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. La Cluj, cineastul va avea un dialog cu publicul la finalul proiecţie The Turin Horse, la Cinema Victoria, discuţie moderată de Prof. Dr. Doru Pop de la Universitate Babes-Bolyai.

Laurent Cantet

Cu ocazia participării sale la festival, Les Films de Cannes à Bucarest organizează şi o secţiune dedicată autorului francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d’Or în anul 2008 pentru filmulEntre les murs / The Class. Considerat de New York Times „un film inteligent despre identitatea franceză modernă şi încercarea de a transforma acele fiinţe în cetăţeni, prin dialog”, filmul a marcat cinematografia internaţională fiind un titlu de referinţă pentru industrie, şi va inaugura secţiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Regizorul va veni la Bucureşti pe 18 octombrie şi va participa la premiera L’Atelier/The Workshop, despre care The Guardian a scris: L’Atelier continuă direcţia deschisă de Cantet în The Class, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezbaterea poate fi la fel de incitantă ca un film de acţiune. Filmul va fi precedat de proiecţia primul său scurtmetraj,Tous à la manif, pentru care a primit Premiul Jean Vigo în 1994. La Bucureşti vor putea fi văzute Retour à Ithaque/Return to Ithaca (Festivalul de la Veneţia, 2014) şi L’Emploi du temps/ Time out (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obişnuit, Robin Campillo, şi plasat pe locul nouă în selecţia „Best Films of the Noughties”, realizată de The Guardian.

Les Films de Cannes à Bucarest ajunge anul acesta şi în alte şapte oraşe din ţară, urmând a avea loc ediţii regionale înTimişoara, Iaşi, Cluj, Braşov, Sibiu, Arad şi Suceava. Sub titlul Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, în parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa în premieră în România, atât la Bucureşti cât şi la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes.

Documentarul 12 jours (r.Raymond Depardon) este filmat într-un spital de psihiatrie în care care cei internaţi fără consimţământul lor sunt puşi în faţa unui judecător care le va decide viitorul. Le Venerable W. este o observaţie fină despre cum islamofobia şi discursul urii se transformă în violenţă şi distrugere. Regia pentru Venerable W. o semnează Barbet Schroeder, cunoscut pentru filme ca Général Idi Amin Dada: Autoportrait sau L’avocat de la terreur (Un Certain Regard, Cannes 2007, Premiul César pentru cel mai bun documentar, 2008). În program este şi Nothingwood, de Sonia Kronlund, prezentat în Quinzaine des Realisateurs, care spune povestea unei vieţi petrecute pentru a împlini un vis din copilărie.

Entre les murs

Marţi, 3 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Muzeul ţăranului, Independenţa Film şi Les Films de Cannes à Bucarest anunţă avanpremiera pentru presă a filmului The Square, câştigătorul Palme D’Or, Cannes 2017. Evenimentul este găzduit de Cristian Mungiu, co-iniţiatorul festivalului.

Comedia satirică The Square, în regia lui Ruben Östlund, va deschide Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 13 – 22 octombrie.

The Square intră în cinematografele româneşti din 20 octombrie, distribuit de Independenţa Film.

Christian este un respectat curator al unui muzeu de artă contemporană. Divorţat, dar tată devotat a doi copii, conduce o maşină electrică şi sprijină cauze nobile. Expoziţia sa, The Square / Pătratul, este o instalaţie care invită trecătorii să mediteze la altruism şi la responsabilitatea pe care o au ca fiinţe umane. Uneori, însă, este dificil să trăieşti conform propriilor tale principii: răspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului său îl aruncă într-o serie de situaţii jenante. Între timp, agenţia de PR a muzeului crează o campanie neaşteptată pentru The Square. Feedbackul este copleşitor şi îl aruncă atât pe Christian, cât şi muzeul, într-o criză existenţială.

Documentarul 12 zile

Producţie Suedia, Germania, Franţa, Danemarca, filmul îi are în olurile principale pe Claes Bang şi Elisabeth Moss.

Am vrut să fac un film elegant, cu elemente vizuale care să provoace şi să delecteze spectatorii. Tematic, este un film despre responsabilitate şi încredere, bogaţi şi săraci, putere şi slăbiciune. Despre credinţa în individ, care creşte, versus cea în comunitate, care începe să dispară. Un film despre lipsa de încredere în stat, în media şi în artă”, mărturiseşte regizorul Ruben Östlund.

Directori de casting renumiţi vin la Bucureşti la a doua ediţie “Managing Talents”.

Satantango

Les films de Cannes à Bucarest organizează pe 21 octombrie, la ora 11:00, la Cinema Pro a doua ediţie a evenimentului Managing Talents, continuând demersul festivalului de a sprijini actorii debutanţi sau consacraţi, indiferent de vârstă, în dezvoltarea lor profesională. Întâlnirea are ca obiectiv punerea a cât mai multor actori români în contact cu directori de casting renumiţi, din întreaga lume.

În 2016, directori de casting şi agenţi precum Ilene Feldman sau Avy Kaufman, care au gestionat carierele unor celebrităţi ca Ryan Gosling, Colin Farrell, Terrence Malick, Angelina Jolie, Ang Lee, Robert Redford sau Steven Spielberg au discutat cu actorii şi regizorii din România despre meseriile care îi pun în valoare – managerul, agentul sau directorul de casting.

Anul acesta, Managing Talents aduce la Bucureşti unii dintre cei mai activi directori de casting ai momentului: Frank Moiselle (Irlanda), Vicki Thomson (Marea Britanie), Nathalie Cheron (Franţa), Elizaveta Shmakova (Rusia) , Victor Jenkins (Marea Britanie) şi Richard Cook (Irlanda).

Workshop-ul de pe 21 octombrie 2017 este deschis deopotrivă actorilor consacraţi, indiferent de vârstă cât şi celor debutanţi.

The Square

Formularul de înscriere, condiţiile de participare şi mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro sau accesând acest link. Numărul patricipanţilor este limitat – 250 de locuri, iar taxa de participare este de 100 de lei.

Actorii interesaţi sunt invitaţi să realizeze o înregistrare video (self-tape) în engleză, franceză sau rusă (pe un text propus în pagina evenimentului) şi să creeze link-uri de acces online către acest self tape şi fişa lor din baza de date a unei agenţii de casting – fişa conţinând obligatoriu fotografii recente. Opţional, pot completa aplicaţia furnizând link-uri de acces online către un film de prezentare (reel), precum şi către secvenţe din filmele în care au jucat.

Perioada de înscriere este 27 septembrie – 8 octombrie. Toţi participanţii înscrişi la workshop vor fi înregistraţi automat în bazele de date ale directorilor de casting invitaţi la Bucureşti.

Pe baza lor, directorii de casting vor selecţiona un număr de circa 30 de actori care vor avea şansa unei întâlniri individuale cu aceştia în zilele de vineri 20 octombrie şi, respectiv, duminică, 22 octombrie.

Structura workshopului:

  • 11:00 – 11:45: Actori pentru actori – actori cu cariere internaţionale, în dialog cu participanţii la workshop, despre oportunităţile, particularităţile şi condiţionările unei cariere actoriceşti internaţionale.

  • 11:45 – 12:30: Ce aşteptăm de la voi – ce aşteaptă regizorii de la actori după întâlnirea la casting.

  • 12:30 – 13:15: Ascultă directorii de casting – directori de casting experimentaţi vorbesc despre self tapes, tactici, oportunităţi şi pregătirea pentru castinguri internaţionale.

  • 13:15: cocktail de socializare

Nominalizat de trei ori la Premiile Primetime Emmy, Frank Moiselle a colaborat cu regizori renumiţi precum Jim Sheridan, Joel Schumacher, Gillies MacKinnon şi Neil Jordan şi a lucrat pentru numeroase seriale de televiziune, printre care Ballykissangel, Tudors, Borgias şi Vikings.

Richard Cook

Din Marea Britanie vor fi prezenţi Vicki Thomson, care a lucrat pentru numeroase producţii TV multi-premiate inclusiv Broadchurch, Humans, Grantchester, Brief Encounters, The Last Kingdom, Episodes şi Victor Jenkins (Victor Jenkins Casting Ltd.) pentru producţiile epice Troy şi Alexander şi nominalizat la Premiile Artios alături de Kelly Valentine (VHJ Casting).

Nathalie Cheron lucrează pentru producţii franceze şi europene, colaborând cu unii dintre cei mai renumiţi regizori europeni – Luc Besson, Olivier Assayas, Guillaume Gallienne, Frédéric Auburtin şi americani – Robert Altman, Norman Jewison, Danny Huston, Des McAnuff şi Doug Liman.

Elizaveta Shmakova şi-a început cariera la Academia de Balet Vaganova, devenind curator pentru Teatrul Balşoi din Moscova şi Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Din 2002, este Director de casting pentru Studio Slon, unde lucreaza la producţii ruseşti şi internaţionale.

Workshopul este organizat în colaborare cu Richard Cook, unul dintre fondatorii agenţiei The Lisa Richards Agency, din portofoliul căreia fac parte actori precum Cillian Murphy, Aidan Turner, Pierce Brosnan, Vlad Ivanov. Richard Cook este şi directorul artistic al Subtitle Film Fest, precum şi fondatorul Cat Laughs Comedy Festival în Kilkenny, Irlanda, unul dintre cele mai importante festivaluri de comedie.

Actorii care vor intra în dialog cu participanţii la Managing Talents sunt Nahuel Perez Biscayar (protagonistul 120 battements par minute, în regia lui Robin Campillo, film premiat cu Grand Prix – Cannes 2017), Dylan Smith (cunoscut pentru rolurile din 300, Total Recall, The Mummy), Valentina Lodovini (premiată pentru rolul Mariei din filmul Benvenuti al sud, în regia lui Luca Miniero) şi Vlad Ivanov (unul dintre cei mai populari actori români ai momentului, cunoscut pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – r. Cristian Mungiu, Poliţist, adjectiv – r. Corneliu Porumboiu, Poziţia copilului – r. Călin Peter Netzer şi Câini – r. Bogdan Mirică).

Radu Muntean (Hârtia va fi albastră, Un etaj mai jos) şi Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, După Dealuri, Bacalaureat) sunt cei doi regizori care vor susţine cea de-a doua parte a workshop-ului din 21 octombrie

Managing Talents este un eveniment prezentat de BRD Groupe Société Générale, organizat cu sprijinul Spotlight European Film Festival şi Subtitle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.