Belgia continuă să blocheze acordul cu Canada

Update: Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului.

Premierul belgian Charles Michel s-a declarat vineri „deloc sigur” cu privire la șansele ca Uniunea Europeană (UE) să aprobe, în timpul summitului de la Bruxelles, tratatul CETA cu Canada, tratat blocat în continuare de regiunea valonă din cadrul statului federal belgian, a cărei poziție este pe cale să se „radicalizeze”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Am stat toată noaptea încercând să găsim formule, soluții. Am luat personal legătura cu Justin Trudeau (premierul canadian), pentru a vedea care mai sunt posibilitățile de a lua în calcul îngrijorările exprimate”, a declarat Michel la sosirea sa pentru summitul european de la Bruxelles.

„Nu sunt sigur, pentru că am sentimentul că există o radicalizare a pozițiilor din partea guvernului regional valon”, a adăugat el.

În a doua zi a summitului de la Bruxelles, cei 28 de lideri ai UE erau în așteptarea deciziei Valoniei, regiunea francofonă din sudul Belgiei, care refuză în continuare să aprobe Tratatul de liber schimb cu Canada.

„Negocierile sunt în curs, nu sunt motive să afirmăm că suntem în impas”, a nuanțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sosit cu câteva minute mai târziu la summit.

Regiunea Wallonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară nu sunt suficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

„Există îmbunătăţiri, dar textul este insuficient. Pentru canadieni, încă există spaţiu de manevră, spre deosebire de europeni… Ne vom întâlni cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland”, a declarat Paul Magnette, citat de agenţia de ştiri Belga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.