Belgia în derivă: teroare psihologică difuză, operațiuni anti-teroriste fără rezultat

În capitala administrativă a Uniunii Europene, alerta teroristă de nivel maxima (4 din 4) se va menține. Încă o săptămână. Până lunea viitoare. Abia peste două zile, pe fundal de alertă maximă mențiuntă, circualția transportului public poate fi reluată treptat în Bruxelles. La fel cursurile în școli, licee și universități. În schimb, timp de încă o săptămână, centrele comerciale mari rămân închise (de unde și pierderi economice importante), activități perturbarea în cadrul unor instituții europene și internaționale care își au sediul la Bruxelles. Spectacolele, conferințele internaționale și reuniunile care presupun o participare umană importantă trebuie încă evitate. Serviciile de urgență la spitale rămân deschise non-stop, dar sub paza strictă a armatei. Poșta închisă. Guvernul recomandă angajaților din entitățile economice publice și private să încerce varianta șomajului temporar, acoperit de la buget. Încă o săptămână de derilicțiune a regatului belgian cu o sabie a lui Damocles desupra coroanei: iminența unor atentate teroriste.

Mă întreb dacă, fără să facă victime ca la Paris, nu cumva jihadiștii din Statul Islamic și-au atins în Belgia un obiectiv nesperat pe care l-au ratat în Franța: prin panica difuză insuflată să blocheze rotițele vieții sociale, să prindă instituțiile statului pe picior greșit, să le pună în penibila situație de a se vedea incapabile să rezolve rapid o situație de securititate. Normalitatea vieții a fost grav atinsă. Amenințarea teroristă prelungită poate deveni ea însăși o formă terorizare psihologică a populației.

Autoritățile par a fi în continuare depășite. Multă derută și bâlbăială administrativă. Slavă Domnului, până acum nicio victimă umană a teroriștilor în Bruxelles sau în alte localități din Belgia. Dar nici vreun jihadist cert, gata să comită un atentat, care să fii fost ucis în plină acțiune, sau măcar arestat, judecat și condamnat. Inamicul public numărul unu, Abdelslam Saleh, considerat ca participant la organizarea seriei de atentatel de la Paris, este în continuare de negăsit. Presa belgiană speculează că el ar fi devenit acum nu doar ținta raidurilor și perchezițiilor poliției (până acum au fost peste 20 în Bruxelles), dar și a celor din Statul Islamic care se consideră trădați că Saleh nu și-a dus planul până la capăt, făcând cât mai multe victime în Paris, așa cum i se comandase.

Bilanțul operațiunilor anti-teroriste de pînă acum din Bruxelles și din alte orașe belgiene este de-a dreptul dezamăgitor. Din 21 de suspecți reținuți, 17 au fost eliberați după „verificări amănunțite”, și doar o singură persoană a fost inculpată pentru complicitate la organizarea de atentate. Informațiile sunt puține. Iar forțele de ordine, deși neeficiente, cer mențineerea discreției asupra operațiunilor. Parchetul federal justifică lentoarea și lipsa lor de rezultate: Nu este ceva anormal ca numeroase persoane să fie rețiunte pentru o cercetare aprofundată sau pentru a lămuri motivul prezentei lor în anumite locuri la anumite ore„. Deci, rețineri la întâmplare. Lămuriri în fugă. Forțele belgiene de combatere a terorismului orbecăie. Nu au ținte precise. Deci, nici informații cruciale. Totul denotă lipsa unui sistem de informații performant, pus la punct încă de dinaintede amenințarea teroristă într-o logică sănătoasă a prevenției, nu a reactivității sau a imporvizațiilor care paralizează statul.

După reuniunea Consiliului Național de Securitate, în cadrul conferinței de presă în care s-a comunicat menținerea timp de încă o săptămână a nivelului maxim de alertă teroristă, la întrebările unui jurnalist englez, dacă nu cumva are impresia că guvernul său a pierdut controlul asupra situației, premierul liberal Charles Michel a răspuns aiuritor cu sloganuri: Amenințarea este iminentă. Trebuie să fim vigilenți!„.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.