Benjamin Netanyahu, un premier cuprins de panică

Testul cu detectorul de minciuni și punerea iminentă sub acuzare a soției premierului israelian pentru deturnare de fonduri publice sau posibila punere sub acuzare a premierului însuși, pentru favorizarea unui contract militar cu compania ThyssenKrupp (unde o cotă de acțiuni este deținută de Iran), nu sunt nici pe departe cele mai mari probleme ale lui Benjamin Netanyahu.

Mult mai gravă pentru premierul Israelului a fost intervenția Rusiei pentru eliminarea dintr-o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU a referirilor la încălcarea de către Hezbollah a acordului de pace din Liban, asta după ce Netanyahu a discutat personal cu Vladimir Putin despre amenințările la adresa Israelului. A fost o înfrângere grea pentru Benjamin Netanyahu.

Mai mule publicații israeliene și cotidianul rus Pravda vorbesc despre starea de panică a lui Netanyahu în momentul întâlnirii de la Soci cu Vladimir Putin, pe 23 august. „Era foarte emoționat, uneori aproape de panică. I-a prezentat lui Vladimir Putin tabloul unei apocalipse, dacă nu se fac eforturi pentru îndiguirea Iranului, despre care Netanyahu a spus că este convins că vrea să distrugă Israelul“, scrie Pravda. Premierul israelian ar fi amenințat că va bombarda Palatul Prezidențial din Damasc și că va distruge procesul de pace din Siria inițiat de Rusia, Turcia și Iran, dacă Iranul „va continua să-și extindă influența în Siria.“ Ceea ce a urmat la ONU a arătat că Netanyahu nu l-a convins pe Putin, iar presa rusă vorbește despre nemulțumirea liderului rus legată de susținerea Israelului pentru planul monarhiilor de a crea un NATO sunnit, care să primească instrucțiuni și să fie subordonat SUA.

„Panica“ lui Benjamin Netanyahu pare sa fie produsă de sincopele politicii americane din Orientul Mijlociu, care, în opinia lui Charles Freeman, fost ambasador SUA în Arabia Saudită, au avut drept scop să convingă statele arabe să accepte Israelul. A fost unul dintre motivele care a dus la invazia Irakului, în 2003, la războiul din Liban împotriva Hezbollah, în 2006, și apoi la războiul din Siria. Rezultatele au fost catastrofale pentru SUA și Israel, scrie Alastair Crooke, un adept al dialogului cu Hamas și Hezbollah și fost consilier al lui Javier Solana, șef al diplomației UE: azi, Irakul este condus de șiiții influențați de Iran, Hezbollahul sprijinit de Iran a ajuns o forță nu numai în Liban, ci și în regiune, iar Siria este aliata Rusiei, Iranului, Hezbollahului și chiar a Irakului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.