BERD: Problema sistemului energetic românesc este vechimea, cel mai simplu este să-l privatizaţi

Problema principală a sectorului energetic românesc este vechimea echipamentelor, iar cel mai simplu mod de a le moderniza este vânzarea către companii private, consideră Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy al BERD.

„Cel mai simplu de făcut este prin vânzarea către sectorul privat. Este important ca ţara să se concentreze să aducă investiţii în sector, să privatizeze şi să fac loc investiţiilor private. (…) Pe termen lung este important să privatizaţi, pentru ca sectorul să fie mai sănătos şi mai competitiv. La privatizări preţul nu ar trebui să fie elementul principal”, a afirmat Borgo, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

El a adăugat că România trebuie să continue să privatizeze sectorul producţiei de electricitate, controlat predominant de stat, fie prin parteneriate public-private, fie prin listarea la bursă.

Guvernul a anunţat deja un program de privatizări pentru acest an, luând în calcul atât parteneriatele public-private, cât şi plasarea pe piaţa de capital a unor pachete minoritare de acţiuni ale unor companii de stat.

Întrebat dacă BERD este interesată să cumpere acţiuni la vreo companie de stat care va fi listată la bursă, Borgo a menţionat producătorul de gaze Romgaz şi producătorul de energie Hidroelectrica, două dintre cele mai mai companii din România.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz şi 10% din Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.