Berlin dixit: Decalogul european al migrației

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier propune un plan amplu pentru împărțirea poverii crizei refugiaților și pentru abordarea cauzelor profunde ale acestei crize.

Europa se confruntă cu o mare provocare pentru generația noastră. Niciodată persecuțiile politice și războiul nu au făcut ca un număr atât de mare de oameni să-și părăsească țările de origine. Mulți dintre ei caută azil aici in Europa. Cât privește crizele din vecinătatea noastră, trebuie să spunem că ele vor persista ani de zile. Ca europeni, este o datorie față de noi înșine și față de lume să îi ajutăm.

Un lucru e clar: răspunsul nostru de până acum nu întrunește standardele pe care Europa și le-a stabilit. UE nu mai poate amâna asta – trebuie să acționăm acum. Trebuie să aplicăm o politică europeană a azilului, refugiaților și migrației care este fundamentată pe principiul solidarității și a valorilor umaniste pe care le împărtășim.

Trebuie abordate urgent zece punte:

  • 1. Refugiații trebuie să beneficieze de condiții omenești oriunde ar fi pe cuprinsul UE. Pentru aceasta avem nevoie de respectarea acelorași standarde europene în toate statele membre.
  • 2. Trebuie să garantăm un cod european comun al azilului, astfel încât statutul de azilant sa fie valabil oriunde in UE și condițiile de primire să fie aceleași în toate statele UE.
  • 3. Avem nevoie de o împărțire corectă a refugiaților in Europa. Cetățenii germani ajuta la primirea și intregrarea refugiaților în societate într-un mod fără precedent. Dar aceasta solidaritate nu poate continua pe termen lung dacă oamenii văd că această criză este abordată diferit în alte state UE. Situația în care doar câteva state împart întreaga povară – cum se întâmplă acum – nu este sustenabilă, asa cum nu este nici sistemul care obligă țările de la frontiera UE să înfrunte singure greutățile. Trebuie să reformam imediat Convenția de la Dublin și să gasim un mod de a stabili cote obiective și obligatorii pentru refugiați, luând în calcul capacitatea fiecărui stat de a duce aceasta povara.
  • 4. Europa are nevoie de o abordare comună pentru gestionarea frontierelor care nu poate fi redusă doar la securizarea granițelor. Mai presus de toate avem nevoie de mai multa responsabilitate la înregistrarea și ajutorarea refugiaților.
  • 5. Trebuie sa oferim sprijin imediat țărilor UE care se află în condiții deosebit de grele. Germania este singura țară care a pus la dispoziție fonduri de urgență pentru îmbunătățirea situației refugiaților din insulele grecești. UE și statele membre trebuie să devină mai eficiente sub acest aspect și să ofere ajutor financiar țărilor care primesc refugiați. În Germania, trebuie să ne asigurăm ca autoritățile municipale se descurcă cu afluxul de refugiați. Trebuie să le acordăm sprijin financiar sistematic și de lungă durata.
  • 6. Nu putem sta nepăsători și să ne uităm cu oamenii își riscă viața pentru a ajunge aici. Marea Mediterană nu poate fi o imensă groapă comună pentru refugiații disperați. Moștenirea umanistă a Europei este în joc. Trebuie să lansăm acțiuni de amploare pentru a organiza salvarea celor din Mediterana. Trebuie să consolidăm aceste eforturi în toată Europa și să oferim UE capacitățile necesare.
  • 7. Îi putem ajuta doar pe veritabilii refugiați, nu și pe cei care nu se califica pentru azil, iar aceștia din urmă trebuie trimiși în țările de origine. Pentru aceasta trebuie să le asigurăm readmisia și să facem din aceasta o prioritate în relația cu țările de origine, sa oferim acestor țări sprijin tehnic și financiar. Actualii stimuli, precum facilitatrea vizelor, ar trebui extinși.
  • 8. Trebuie să ajungem la o viziune comună asupra țărilor pe care le considerăm suficient de sigure cât să retrimitem înapoi refugiații. Toate țările din Balcanii de Vest doresc sa dere la UE și avem și noi motive să fim de acord cu perspectiva aderării lor. În acelasi timp, aceasta înseamnă că nu le mai putem vedea ca regimuri opresoare. Pe viitor, o țară care îndeplinește criteriile pentru primirea statutului de candidat la aderare la UE va trebui considerată o țară de origine sigură.
  • 9. Germania are nevoie de o lege a imigrației. Avem nevoie de o politică a imigrațriei prudentă și controlată, care să faciliteze stabilirea în Germania în mod legal și cu scopul de a munci. Trebuie să reducem povara asupra sistemului de azil. Și alte tari ar putea urma acest model.
  • 10. O politică europeană a azilului, refugiaților și migratiei necesită noi inițiative politice pentru a combate cauzele imigrației în Orientul Mijlociu și în Africa. Stabilizarea statelor eșuate și încetarea violențelor și a războaielor civile trebuie să meargă mana in mână cu dezvoltatrea economică și crearea unor perspective reale, în special pentru tinerii din țările de origine.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.